markos.tv |

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εθνικό σχέδιο κατά του bullying στα σχολεία: Η πλατφόρμα για καταγγελίες, η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και οι αλλαγές στις απουσίες

Το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, αλλά και την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr στην οποία θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν, παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα ότι η βία στο σχολικό περιβάλλον δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή και πως «η βία δεν είναι μαγκιά».

Από τον Σεπτέμβριο προβλέπεται Νέος Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολείων με σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα. Ακόμη, προβλέπεται πως οι γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών τα οποία προκαλούν φθορές στο σχολείο είναι υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ ξεχωριστή πρόβλεψη υπάρχει και για την χρήση κινητού.

Κατά την παρουσίαση ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχολικό bullying «απόστημα το οποίο πρέπει να σπάσει». Είπε ότι απαιτείται συνολικό σχέδιο με πρώτο μέλημα να μιλήσουν όσοι δέχονται εκφοβισμό. Πρόσθεσε ότι προβληματίζει ιδιαίτερα η ένταση και ο μεγάλος αριθμός περιστατικών και τόνισε πως η βία δεν είναι μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική και διαδικτυακή.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους νέους να σπάσουν τη σιωπή τους μπροστά στα φαινόμενα bullying και έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι μαγκιά να σπας τον άλλο στο ξύλο ή να τον λοιδορείς για τις όποιες επιλογές μπορεί να κάνει. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε παρόμοια περιστατικά που έζησε ο ίδιος ως έφηβος, ενώ αναγνώρισε ότι τα φαινόμενα αυτά είναι σε μία πολύ μεγαλύτερη έξαρση.

Παράλληλα, τόνισε ότι πίσω από το bullying κρύβεται η μη ανοχή στην διαφορετικότητα και αναφερόμενος στο πρωτόκολλο για την αντιμετώπισή του παρατήρησε: «Η λέξη πρωτόκολλα είναι λίγο κακοποιημένη τελευταία. Όμως τα πρωτόκολλα δεν είναι τίποτα άλλο από συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες μας υποδεικνύουν οι ειδικοί τι πρέπει να κάνουμε εάν συμβεί αυτό το περιστατικό».

Επανέρχεται η 5ημερη αποβολή – Τι αλλάζει με τις απουσίες

Μεταξύ των μέτρων που παρουσίασε ο Κυριάκος Πιερρακάκης περιλαμβάνεται η επιστροφή της πενθήμερης αποβολής για τους μαθητές, που ασκούν bullying.

Επίσης, από τον Σεπτέμβριο μέσα από την νέα πλατφόρμα «e-parents» ψηφιοποιείται η καταγραφή των απουσιών, ώστε «η οικογένεια του μαθητή να παρακολουθεί τους βαθμούς, τις απουσίες του μαθητή, να υπάρχει μία άμεση ψηφιακή ενημέρωση της οικογένειας».

Επίσης αυστηροποιείται η δυνατότητα διαγραφής απουσιών στο τέλος της χρονιάς. «Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εξαλειφθεί. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο αυτό θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών με πολύ συγκεκριμένες ρητές εξαιρέσεις – για παράδειγμα ιατρικοί λόγοι, όπως επίσης θα γίνει επαναφορά στο παλαιότερο καθεστώς και οι 114 απουσίες δεν θα είναι πλέον αδικαιολόγητες, θα επανέλθουν και οι δικαιολογημένες απουσίες, και η προσμέτρηση για καθυστέρηση, ενώ οι γονείς θα μπορούν να δικαιολογούν έως δύο ημέρες απουσιών και μετά θα χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση», είπε.

Επιπλέον ο σύλλογος διδασκόντων θα μπορεί να κάνει αλλαγή τμήματος σε ένα παιδί και παράλληλα θα γίνει πολύ πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Στις περιπτώσεις που κάποιος μαθητής κάνει ηθελημένα ζημιά στις υποδομές του σχολείου, θα υπάρχει μία ρητά διατυπωμένη διαδικασία, ώστε το κόστος των επισκευών να επιβαρύνει την οικογένεια του μαθητή.

Κινητά τηλέφωνα

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, σημειώνοντας ότι στα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού «σηκώνονται ξαφνικά πολλά κινητά τηλέφωνα», είπε ότι ο σύλλογος μπορεί να επιβάλλει αποβολή έως πέντε ημέρες ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, ενώ σε περιστατικά καταγραφής ευαίσθητων προσωπικών στιγμών παιδιών που δεν θα έπρεπε ποτέ να αναπαράγονται στο διαδίκτυο «αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων παιδιών σε ευαίσθητες στιγμές, τότε υποχρεωτικώς θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην υπουργική απόφαση».

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν στο σχολείο ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι από τον Σεπτέμβριο οι γονείς όλων των μαθητών θα πρέπει να υπογράψουν τους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου. «Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό για να διαμορφώσουμε την κουλτούρα ότι το προνόμιο πάει μαζί με την υποχρέωση. Και πρέπει να αναπτυχθεί σεβασμός απέναντι στο θεσμό, στον πολιτισμό μας και στον χώρο στον οποίο αλληλεπιδρούμε με άλλους», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι ο κανονισμός θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι πριν από την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς.

Πλατφόρμα «stop bullying»

Την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr στην οποία θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν, παρουσίασε επίσης ο Υπουργός Παιδείας.

Όσον αφορά στην πλατφόρμα, μπορεί να μπει γονιός παιδιού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τους κωδικούς που έχει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και μπορούν να μπουν παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου και να καταγγείλουν περιστατικά με τους κωδικούς τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Προβλέπει τη δημιουργία ενός προσωπικού λογαριασμού τον οποίο μπορεί κανείς να δημιουργήσει. Υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο της καταγραφής του περιστατικού ενδοσχολικής βίας, όπου ζητούνται κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία να δοθούν, αλλά πιο χαρακτηριστικά περιλαμβάνει μια αποτύπωση του είδους της ενδοσχολικής βίας που έχει υποστεί κανείς.

Η διαδικασία

Η διαδικασία για την υποβολή καταγγελίας είναι απλή, πατώντας την κόκκινη μπάρα που αναγράφει «Κάνε αναφορά Περιστατικού» και συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία στην ιστοσελίδα stop-bullying.gov.gr.

  • Ποιος μπορεί να κάνει την αναφορά; Οποιοσδήποτε μαθητής/τρια δευτεροβάθμιας που έχει δεχθεί bullying ή ο γονέας/κηδεμόνας μαθητών/τριών που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Πώς κάνεις μια αναφορά; Δίνεις τα στοιχεία σου, συμπληρώνεις ένα απλό ερωτηματολόγιο και αναφέρεις το περιστατικό που σε αφορά.
  • Τι γίνεται στη συνέχεια; Οι αιτήσεις φτάνουν στην αντίστοιχη σχολική μονάδα και σε τετραμελή ομάδα δράσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, όπου εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι προσεγγίζουν το εκάστοτε περιστατικό σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
  • Σημειώνεται ότι οι μαθητές/μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχουν δικαίωμα υποβολής επώνυμων αναφορών.

Στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί (stop-bullying.gov.gr) παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες προς τους γονείς, τους μαθητές, αλλά και προς τους εκπαιδευτικούς για το πώς θα διαχειριστούν ένα περιστατικό κακοποιητικής συμπεριφοράς μέσα στο περιβάλλον του σχολείου.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, από την πλατφόρμα παρέχεται υλικό με εγκεκριμένα προγράμματα, εκπαιδευτικά εργαλεία και εργαστήρια για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.

Ποιοι μπορούν να κάνουν καταγγελία

Όπως προαναφέρθηκε, στην ιστοσελίδα δικαίωμα πρόσβασης για την υποβολή επώνυμων αναφορών έχουν:

  • οι γονείς και όσοι/όσες έχουν την επιμέλεια μαθητών/τριών που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και
  • οι μαθητές/τριες που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η πρόσβαση κάθε χρήστη στην πλατφόρμα διασφαλίζεται με τη χρήση ατομικών κωδικών εισόδου.

  • Η πιστοποίηση των μαθητών/τριών γίνεται μέσω των διαπιστευτηρίων (όνομα χρήστη και κωδικός) που διαθέτουν στον κατάλογο μελών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (Π.Σ.Δ.).
  • Η πιστοποίηση των γονέων και όσων έχουν την επιμέλεια των μαθητών/τριών γίνεται μέσω των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Taxis).

Για ποιους λόγους μπορείτε να κάνετε καταγγελία

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 5029/2023 κάθε μορφή σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής, συναισθηματικής, κοινωνικής, ρατσιστικής, σεξουαλικής, ηλεκτρονικής, διαδικτυακής ή άλλης βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, που πλήττει τη σχολική κοινότητα και διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία συνιστά ενδοσχολική βία και εκφοβισμό, και μπορείτε να την αναφέρετε, και ιδίως:

  • η προσβολή της αξιοπρέπειας, της τιμής και της υπόληψης του μαθητή,
  • η συστηματική ή σκόπιμη ή επαναλαμβανόμενη απειλή και προσβολή της προσωπικότητας, της σωματικής ακεραιότητας ή της ψυχικής ισορροπίας των μαθητών,
  • η ανεπιθύμητη, επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνεται μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας και η ανάλογη συμπεριφορά εκπαιδευτικών που περιλαμβάνει πραγματική ή αντιληπτή ανισορροπία δύναμης,
  • η παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων και ο βίαιος αποκλεισμός μαθητών είτε από την εκπαιδευτική διαδικασία είτε από τη συμμετοχή τους στην καθημερινή σχολική ζωή, καθώς και ο εν γένει κοινωνικός αποκλεισμός, οι απειλές και η ψυχολογική βία στις επαφές των μαθητών με τους συμμαθητές τους,
  • η επιβολή με τη βία και ο εξαναγκασμός σε πράξεις ή παραλείψεις παρά τη θέληση των μαθητών,
    οποιαδήποτε μορφή βίαιης ή απαξιωτικής συμπεριφοράς ή η ενθάρρυνση σε διάπραξη βίαιων εκδηλώσεων που διαταράσσουν τη σχολική γαλήνη και πλήττουν το κύρος της εκπαιδευτικής κοινότητας,
  • ο εκφοβισμός ή η εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών ικανών να διαταράξουν την ψυχική ισορροπία και να πλήξουν μαθητές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά,
  • η προσβολή, οι διακρίσεις ή οι παρενοχλήσεις στη βάση των θρησκευτικών πεποιθήσεων, της εθνοτικής καταγωγής, της φυλής, του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου, της έκφρασης ή των χαρακτηριστικών φύλου, της αναπηρίας, της κατάστασης υγείας και της σωματικής ή άλλης πραγματικής κατάστασης του μαθητή. Το παρόν εφαρμόζεται αναλόγως για μορφές βίας και συμπεριφορές που εκδηλώνονται προς εκπαιδευτικούς και άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Δράσεις ενεργού πολίτη ακόμη και στις σχολικές εκδρομές

Σε ό,τι αφορά την πολιτική πρόληψης ο υπουργός ανέφερε πως θα γίνουν δράσεις εντός του σχολείου με αλλαγές στα μαθήματα και στα προγράμματα σπουδών, καθώς και ένα νέο πλαίσιο κανόνων και συνηθειών.

«Πρέπει να καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο μια κουλτούρα κοινωνικού κεφαλαίου, σεβασμού, αποδοχής και αλληλεγγύης μέσα στα σχολεία», είπε, εξηγώντας ότι από τον Σεπτέμβριο «εντάσσουμε στα σχολεία τις λεγόμενες δράσεις ενεργού πολίτη, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Α’ Λυκείου, οι οποίες αφορούν σε θέματα που έχουν να κάνουν με το πώς δουλεύουμε σε ομάδες, με το πώς αναπτύσσουμε εθελοντικές δράσεις στο πλαίσιο του σχολείου μας, της κοινότητάς μας, της πόλης μας και είναι μια επίσης οριζόντια μαθησιακή παρέμβαση».

Οι δράσεις αυτές, όπως πρόσθεσε, θα ενταχθούν στη σχολική καθημερινότητα και θα συνδεθούν ακόμη και με τις σχολικές εκδρομές.

Δείτε το σποτ κατά του bullying

Πιερρακάκης: Ανοιχτός σε προτάσεις των κομμάτων – Στόχος να υπάρχει σχεδόν ένας ψυχολόγος σε κάθε σχολείο

«Πρέπει να αποτυπωθεί τι είδους ζήτημα είναι το κάθε περιστατικό. Είναι σωματική βία, είναι ψυχολογική βία, είναι διαδικτυακή βία. Όλα αυτά λοιπόν, αφού αποτυπωθούν, θα γίνει καταρχήν μια πολύ μεγάλη εκπαίδευση, ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρα, αναφερόμενος στα δρομολογούμενα μέτρα για την εξάλειψη του bullying στα σχολεία.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει διάλογος με τα κόμματα της αντιππλίτευσης, υπογράμμισε: «Σε όλα τα ζητήματα επικοινωνούμε, σε όλα τα ζητήματα έχει υπάρξει διάλογος, Άλλωστε έχει υπάρξει και συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο πάνω σε αυτό το ζήτημα, το οποίο έχει ψηφιστεί από το 2023 – που αφορά την πλατφόρμα αυτό, αμιγώς.

Από εκεί και πέρα αυτά είναι ζητήματα τα οποία έρχονται και τα εισηγούνται οι ειδικοί. Εμείς λοιπόν υιοθετούμε τις προτάσεις και τις απόψεις των ειδικών. Αυτό δεν είναι ένα πολιτικό ζήτημα, είναι ένα ζήτημα που αφορά τα παιδιά μας».

Ενώ πρόσθεσε σχετικά, μεταξύ άλλων: «Για τα σοβαρά περιστατικά σχολικής βίας, η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα έχει μια τετραμελή ομάδα, η οποία θα περιλαμβάνει και ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θα υπάρχει και μια όσμωση της ομάδας αυτής της διεύθυνσης με το σχολείο. Και φυσικά υπάρχει και μια επταμελής επιτροπή ειδικών στο υπουργείο Παιδείας. Θα έχουμε ορατότητα στα πάντα και θα παρεμβαίνουμε όταν και όπου χρειάζεται (…). Αναφέραμε την πλατφόρμα και υπάρχει και το πλαίσιο ενδυνάμωσης των μαθητών και συνεπειών στο σχολείο. Όλα αυτά μαζί ή αν θέλετε μια παλέτα πολιτικής, είναι ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής, όπως το κάνουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν λίγο πολύ το ίδιο πρόβλημα, αντίστοιχο πρόβλημα. Έχουμε προσπαθήσει να εμπνευστούμε από τα καλύτερα παραδείγματα, ακριβώς για να μπορέσουμε να παρέμβουμε. Είμαι αισιόδοξος ότι ακριβώς επειδή και τα μέσα ενημέρωσης έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο αναδεικνύοντας αυτά τα θέματα και ευαισθητοποιούνται».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε: «Πρέπει να εξαλείψουμε τον σχολικό εκφοβισμό και τη βία στα σχολεία. Και ακριβώς γι αυτό το λόγο παρουσιάσαμε σήμερα ένα πλέγμα μέτρων. Κυρίαρχη σε αυτό το πλέγμα μέτρων είναι και αυτή η πλατφόρμα την οποία περιγράφεται. Η πλατφόρμα αυτή έχει προβλεφθεί καταρχήν από νόμο που έχουμε κάνει προ καιρού. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της και προβλέπει να μπορεί ένας γονιός ή ένα παιδί του Γυμνασίου και του Λυκείου να μπει σε αυτή την πλατφόρμα και να καταγράψει, να αποτυπώσει το είδος του εκφοβισμού που έχει υποστεί, το είδος του περιστατικού, τη συχνότητα του περιστατικού και μετά το σχολείο του. Καταρχήν να διαχειριστεί το περιστατικό αυτό με πολύ συγκεκριμένους κανόνες που έχουν διαμορφωθεί από ειδικούς».

Ο υπουργός Παιδείας είπε ακόμη ότι οι γονείς θα μαθαίνουν μέσω εφαρμογής την πορεία και τις απουσίες των παιδιών τους.

«Από το νηπιαγωγείο μέχρι την Α’ Λυκείου τα μαθήματα για το bullying»

Αναφερόμενος στα νέα μαθήματα για το bullying, σημείωσε: «Στα εργαστήρια δεν μιλάμε μόνο να κάνεις μάθημα για το μπούλινγκ. Εδώ πρέπει να κάνουμε κάτι ευρύτερο. Υπάρχει αυτό που λέμε δράσεις ενεργού πολίτη. Αν δει κανείς παγκόσμιες έρευνες πέρα από το θέμα του bullying στην Ελλάδα είμαστε πολύ χαμηλά σε αυτό που αποκαλούμε κοινωνικό κεφάλαιο, τις σχέσεις εμπιστοσύνης στον κοινωνικό ιστό. Το να δουλεύουμε καλά σε ομάδες, το να εμπιστευόμαστε τους άλλους γύρω μας και οι μελέτες που κάνουν κοινωνιολόγοι, πολιτικοί, επιστήμονες δείχνουν ότι αν είναι χαμηλά αυτά τα στατιστικά, αυτό επιδρά και στην οικονομική ανάπτυξη και στην ευρωστία του κοινωνικού ιστού. Άρα είναι ένα ευρύτερο ζήτημα (…). Την τελευταία τετραετία είχαμε 27.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση. Περισσότεροι ήρθαν από όσους υπηρέτησαν και διαρκώς και μέσω των αναπληρωτών που στηρίζουν το σύστημα εκπαίδευσης εμπλουτίζουμε αν θέλετε τον αριθμό και την ποιότητα των εκπαιδευτικών μας».

Για τους ψυχολόγους στα σχολεία, ανέφερε: «Ο αριθμός έχει διπλασιαστεί από το 2019. Απ όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση της χώρας ήμασταν στους 2.000 και τώρα είμαστε λίγο κάτω από τους 4.000 ανά θέσεις ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Είναι επαρκής αριθμός. Διαρκώς θα εμπλουτίζεται και διαρκώς βελτιώνεται. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι με τους ανθρώπους που είναι πολύ άξιοι που ήδη έχουμε να μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την κάλυψη και έτσι θα υπάρξουν και αλλαγές στους κανόνες το επόμενο διάστημα που θα ανακοινωθούν, οι οποίες θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή κάλυψη σχολείων από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Πάντως σίγουρα αριθμός έχει διπλασιαστεί και σίγουρα θα προσπαθήσουμε να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο σε αυτό (…)

Στόχος όμως είναι να είναι σχεδόν σε όλα τα σχολεία, ενδεχομένως λόγω των γεωγραφικών περιορισμών, να μην μπορέσει κανείς να το κάνει στο 100% ακριβώς, αλλά θα πρέπει αξιοποιώντας και την τεχνολογία και τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, να μπορέσουμε να το στοχεύσουμε».

Πηγή: www.enikos.gr

Continue Reading

Διαβάστε επίσης

Δημοφιλή

Που θα φας

To Top