markos.tv |

ΑΓΟΡΑ

Μάριος-Χρήστος Γκοτσόπουλος: «Έχουμε αποφασίσει να παραμένουμε πάντα δημιουργικά ανήσυχοι»

Με προσεκτικές και καλά σχεδιασμένες κινήσεις που περιελάμβαναν επενδύσεις σε κτίρια και εξοπλισμό, δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας και δραστηριοποίηση και στη λιανική αγορά, η Greco Strom κατάφερε όχι μόνο να βγει αλώβητη από το τούνελ της οικονομικής κρίσης αλλά και ενισχυμένη. Το γεγονός οφείλεται βεβαίως στη σωστή διοίκηση που ασκείται από τους αδελφούς Μάριο και Χρήστο Γκοτσόπουλο, οι οποίοι και αναφέρονται, στη συνέντευξη που ακολουθεί, στην επόμενη μέρα της οικογενειακής αυτής επιχείρησης που έχει ήδη συμπληρώσει 55χρόνιο ζωής.

Τη μαύρη περίοδο της οικονομικής κρίσης πώς κατάφερε η εταιρεία να αντεπεξέλθει; Πώς κινήθηκε ώστε να αποτελεί σήμερα μια δυναμική επιχείρηση;
Καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε και να αναπτυχθούμε δυναμικά υλοποιώντας καλά σχεδιασμένες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό. Επίσης σχεδιάσαμε και δημιουργήσαμε πολύ καλά προϊόντα υψηλής ποιότητας προσφερόμενα σε καλές τιμές. Παράλληλα βγήκαμε και στη λιανική πώληση όπου παλαιότερα δεν ήμασταν, αλλά με την κρίση κάναμε στροφή και στη λιανική αγορά. Και βέβαια αναπτύξαμε πολύ το κομμάτι της συνεργασίας με τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Πότε ξεκινήσατε δραστηριότητα στη λιανική αγορά και πόσα καταστήματα διαθέτετε αυτή τη στιγμή;
Στη λιανική ξεκινήσαμε ουσιαστικά το 2014 2015 και ένα χρόνο νωρίτερα είχαμε ξεκινήσει τη συνεργασία μας με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Όσον αφορά τον αριθμό των καταστημάτων μας είναι 70 σε όλη την Ελλάδα, κάποια από τα οποία είναι franchising και κάποια shop to shop.

Οπότε η προσπάθεια που καταβάλατε τα χρόνια της κρίσης απέδωσε. Έτσι δεν είναι;
Απέδωσε αυτή η προσπάθεια με πολύ κόπο και δυσκολίες γιατί, λόγω της οικονομικής κατάστασης της Χώρας, ξαφνικά εμείς κληθήκαμε να προπληρώνουμε παραγγελίες και μάλιστα με κλεισμένες, εκείνο το διάστημα, τις χρηματοδοτικές κάνουλες από τις τράπεζες. Παλέψαμε δηλαδή χωρίς ουσιαστικά καμία βοήθεια, αλλά τα καταφέραμε και παρουσιάζουμε και συνεχή άνοδο.

Πώς έκλεισε το 2018 για την εταιρεία σας σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων και ποια η εκτίμησή σας για την πορεία τους το τρέχον έτος;
Η Greco Strom, συνεχίζοντας σταθερά την αναπτυξιακή πορεία που καταγράφει επί σειρά ετών, δημιούργησε τις προϋποθέσεις επίτευξης νέου ιστορικού εσόδων. Η εμπιστοσύνη των πελατών μας στην Greco Strom πηγάζει από την αναγνωρισμένη ικανότητά της να παράγει προηγμένα προϊόντα ύπνου. Για τον λόγο αυτόν το 2018 η Greco Strom σημείωσε για ακόμη μία χρονιά υψηλές οικονομικές επιδόσεις καταγράφοντας άλμα πωλήσεων, παρουσιάζοντας αύξηση ακαθάριστων εσόδων κατά 29% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2017. Για το 2019 η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η συνεισφορά από την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων λιανικής πώλησης, από τα έργα ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και από τη μεθοδικά εξελισσόμενη προώθηση των προϊόντων μας στις αγορές του εξωτερικού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο χαρτοφυλάκιο των πελατών σας τι ποσοστό καταλαμβάνουν οι καταναλωτές και τι ποσοστό τα ξενοδοχεία; Να υποθέσουμε ότι η άνοδος του τουρισμού επηρεάζει Θετικά και τη δική σας πορεία, και δη τις πωλήσεις σας;
Βασικός στόχος κάθε επιτυχημένης επιχείρησης είναι η δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων με κάθε πελάτη, οι οποίες βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Το 22% του χαρτοφυλακίου των πελατών μας καταλαμβάνουν τα ξενοδοχεία και το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται ανάμεσα στους πελάτες χονδρικής – λιανικής πώλησης και στην εξωστρέφεια. Σαφώς και η άνοδος του τουρισμού αποτελεί τον κεντρικό άξονα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφού για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης που δημιουργείται κινητοποιούνται οι παραγωγικές μονάδες που άπτονται του αντικειμένου.

Ωστόσο η επαναδραστηριοποίηση της Τουρκίας και της Αιγύπτου στον τουρισμό αποτελεί ένα κάποιο στοιχείο ανησυχίας για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Εσείς τι λέτε;
Η αλήθεια είναι ότι μας ανησυχεί λίγο το πώς θα εξελιχθεί η πορεία του τουρισμού τα επόμενα χρόνια. Και τούτο διότι αφενός υπάρχουν οι λόγοι που αναφέρατε και αφετέρου έχουμε δει στην πράξη ότι όλοι οι δείκτες, ανεξαρτήτως τομέα, όταν κινούνται ανοδικά, και μάλιστα πολύ ανοδικά, κάποια στιγμή ακολουθούν και κατιούσα πορεία. Πιστεύουμε όμως ότι για μια τριετία τουλάχιστον η πορεία του τουρισμού στη χώρα μας θα είναι ανοδική.

Η εξωστρέφεια τι ρόλο παίζει για την εταιρεία σας και ποιες οι αγορές στις οποίες απευθύνεστε ήδη αλλά και τα επόμενα βήματά σας στον τομέα αυτόν;
Για εμάς στην Greco Strom αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη στρατηγικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας. Αναντίλεκτα, τα προϊόντα της εταιρείας μας είναι σε Θέση να ανταγωνιστούν αντίστοιχα προϊόντα άλλων χωρών καθώς διαθέτουν υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και συμμορφώνονται στα διεθνή πρότυπα. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε τα προϊόντα μας σε χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα, η Τσεχία, η Κροατία και η Σλοβακία. Στην Κύπρο μάλιστα διαθέτουμε και κατάστημα. Όσον αφορά τη συνέχεια, ήδη μέσα από στοχευόμενο marketίng βρισκόμαστε σε διαδικασίες ανάπτυξης της εξαγωγικής μας δραστηριότητας και σε άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε συμμετέχουμε σε μεγάλες εκθέσεις του κλάδου στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία και στην Ιταλία

Τι κομμάτι του τζίρου σας καταλαμβάνουν οι εξαγωγές;
Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πολύ μικρό, μόλις 2%, αλλά δεν έχουμε ξεκινήσει και πολύ καιρό αυτό το κομμάτι δραστηριότητας. Για να καταλάβετε, τον Σεπτέμβριο του 2018 ήταν η πρώτη έκθεση στην οποία πήγαμε. Τώρα έχουμε αρχίσει να χτίζουμε τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας έξω και μας ενδιαφέρει πολύ αυτή η διαδικασία. Εμείς δεν πουλάμε κάποια κομμάτια και μετά λέμε «γεια σας». Εμάς μας ενδιαφέρει η σχέση με τον πελάτη μας και βεβαίως έχουμε και ένα σημαντικό after sale τμήμα. Και λάβετε υπόψη σας ότι πουλάμε επώνυμο προϊόν, στρώμα Greco Strom.

Υπάρχουν κάποια καινούργια και ενδεχομένως καινοτόμα προϊόντα τα οποία πρόκειται να τοποθετήσετε άμεσα στην αγορά;
Στην οικογένεια της Greco Strom δουλεύουμε μεθοδικά για περισσότερα από 55 χρόνια. Αυτό μας κάνει να γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει σχεδιασμός και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ύπνου. Τα νέα προϊόντα μας Θα βρίσκονται σύντομα στην αγορά, η παρουσίασή τους όμως θα γίνει, όπως συνηθίζουμε, μέσα από τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τον επενδυτικό τομέα προτίθεστε να προχωρήσετε και σε κάποιες νέες επενδύσεις;
Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει επενδύσει τόσο σε εγκαταστάσεις και υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό όσο και σε έμψυχο δυναμικό. Η Greco Strom, έχοντας το βλέμμα της στο μέλλον, Θα επενδύει συνεχώς τόσο στην αύξηση της παραγωγής της όσο και σε νέες τεχνολογίες.

Πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σήμερα στην επιχείρηση;
Απασχολούνται 120 εργαζόμενοι.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε αυξητική τάση;
Βεβαίως, αντίστοιχα με τον τζίρο ανεβαίνει και ο αριθμός των εργαζομένων γιατί τα μηχανήματα που φέρνουμε μπορεί να είναι υπερσύγχρονα, με μεγάλες αποδόσεις, αλλά ανθρώπινα χέρια τα χειρίζονται.

Γνωρίζουμε ότι ανήκετε στους πρωτοπόρους της εφαρμογής του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών. Θα μπορούσατε να μας πείτε γι αυτή τη δραστηριότητά σας;
Έχοντας την πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής μας ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και την προστασία του, εδώ και χρόνια έχουμε πιστοποιηθεί με το διεθνές σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης Ι5Ο 14001. Ακολουθώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες που παρέχει αυτό το πρότυπο και τηρώντας τα απαιτούμενα σημεία ελέγχων που πρέπει να εφαρμόζονται σε όσες δραστηριότητες επιδρούν στο περιβάλλον (π.χ. χρήση φυσικών πόρων, χειρισμό και διάθεση απορριμμάτων), προστατεύουμε το περιβάλλον ενώ παράλληλα τα προϊόντα μας είναι απαλλαγμένα από τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και πτητικές ενώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Τι κατά την άποψη σας πρέπει να αλλάξει από πλευράς δημόσιου τομέα προκειμένου να βοηθηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις;
Θεωρώ ότι με την εφαρμογή φορολοελαφρύνσεων και με τη μείωση της γραφειοκρατίας οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βοηθηθούν αρκετά.

Υπάρχει κάτι το οποίο θα θέλατε να επισημάνετε σχετικά με το παρόν και το μέλλον της εταιρείας και επίσης ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
Βρισκόμαστε στο χώρο της στρωματοποιίας για περισσότερο από μισό αιώνα, σεβόμαστε την οικογενειακή παράδοση και αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Αυτό λοιπόν έχει οδηγήσει την Greco Strom στην κορυφή. Συνεχίζοντας λοιπόν την οικογενειακή παράδοση με την αγάπη και την αφοσίωση που κληρονομήσαμε από τον πατέρα μας, έχουμε αποφασίσει να παραμείνουμε πάντα δημιουργικά ανήσυχοι ώστε να εξελίξουμε στο έπακρο κάθε νέο μας στόχο. Η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και να παράγει ποιοτικά προϊόντα ύπνου με κύριο σκοπό την παραμονή στις πρώτες Θέσεις του εγχώριου και διεθνούς forum του κλάδου μας.

Αποτελεί κίνητρο για την εταιρεία σας η βράβευσή της στα Dίamonds 2019;
Σαφώς κάθε επιβράβευση αποτελεί ένα κίνητρο, είναι μεγάλη μας τιμή που λαμβάνουμε τέτοια αναγνώριση για την προσπάθειά μας και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο.

Συνέντευξη στο Σπύρο Κτενά
για το περιοδικό “New Times”

Continue Reading

Διαβάστε επίσης

To Top