markos.tv |

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το τελευταίο «αντίο» στην Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Αυτή την ώρα τελείται η εξόδιος ακολουθία για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, η οποία πέθανε την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026, αφήνοντας πίσω της σπουδαία παρακαταθήκη.

Η κηδεία της διακεκριμένης βυζαντινολόγου τελείται δημοσία δαπάνη στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου. Επικήδειο αναμένεται να εκφωνήσει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το φέρετρο της της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, είναι σκεπασμένο με τις σημαίες της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Στη Μητρόπολη Αθηνών βρίσκονται μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, η Λίνα Μενδώνη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Γιώργος Νταλάρας.

Ποια ήταν η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου 1926 από Μικρασιάτες γονείς. Πατέρας της ήταν ο Νίκος Γλύκατζης, Μικρασιάτης έμπορος και επιστάτης των κτημάτων της οικογενείας της μητέρας της, Καλλιρόης, το γένος Ψαλτίδη, η οποία προερχόταν από εύπορη οικογένεια της Προύσας.

Έφτασαν στην Αθήνα, στη συνοικία του Βύρωνα, με τα πρώτα τους παιδιά ως πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία μετά τη «Μεγάλη Καταστροφή».

Σε ηλικία 6 ετών, εκφωνεί τους πρώτους της πολιτικούς λόγους στη γειτονιά της, διαβάζοντας μια εφημερίδα ανάποδα υπέρ του Βενιζέλου.

Εντάσσεται στην Αντίσταση σε ηλικία 14 ετών, το 1942, στη συνοικία της στον Βύρωνα, όπου είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά μηνυμάτων. Ολοκλήρωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές της στο 4ο Γυμνάσιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας).

Αμέσως μετά τον πόλεμο, η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη επιθυμεί να προσλάβει την καλύτερη φοιτήτρια της φιλολογίας. Παραβλέποντας τις πολιτικές απόψεις της Ελένης Αρβελέρ, την προσλαμβάνει ως γραμματέα του ιδρύματος που δημιούργησε για τα σπίτια των άπορων παιδιών. Παράλληλα, η Ελένη Αρβελέρ εργάζεται σκληρά για τη διεξαγωγή ερευνών για τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία. Θα δώσει στην οικογένειά της όλα όσα κέρδισε, και για τις έρευνές της στη Μικρά Ασία (1949-1953).

Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1953 για να συνεχίσει τις σπουδές της στην Écoledes Hautes Études, όπου ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιστορίας (1960). Το 1956 γνωρίζει τον Ζακ Αρβελέρ (1918–2010), που ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας και ο οποίος καταγόταν από μεγαλοαστική οικογένεια του Παρισιού, τον οποίο παντρεύτηκε το 1957. Με τον Ζακ Αρβελέρ απέκτησε μία κόρη, τη Μαρί-Ελέν.

Πηγή: www.enikos.gr

Continue Reading

Διαβάστε επίσης

To Top