markos.tv |

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κινεζικός «σεισμός» στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Η DeepSeek «βύθισε» το αμερικανικό χρηματιστήριο – Τι είπε ο Τραμπ

Με σοβαρό πλήγμα απειλεί την Σίλικον Βάλεϊ η κινεζική εταιρεία DeepSeek και το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της, το οποίο κατασκευάστηκε με μόλις 6 εκατομμύρια δολάρια.

Τοι αμερικανικό χρηματιστήριο χθες σημείωσε ελεύθερη πτώση, ενώ η εταιρεία Nvidia που κατασκευάζει τα τσιπ για τα μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης έχασε σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

Η DeepSeek, μια νεοφυής επιχείρηση ενός έτους, την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT με την ονομασία R1, το οποίο διαθέτει όλες τις γνωστές ικανότητες των αμερικανικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, της OpenAI, της Google και της Meta. Ωστόσο η εταιρεία ξόδεψε σχεδόν 6 εκατομμύρια δολάρια και όχι εκατοντάδες εκατομμύρια που ξοδεύουν τα αφεντικά της Σίλικον Βάλεϊ.

Αυτό σημαίνει ότι η κινεζική εταιρεία απειλεί ξεκάθαρα την κυριαρχία των αμερικανικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και οδηγεί τις εταιρείες κολοσσούς της τεχνολογίας να αλλάξουν τα σχέδια τους για τις επενδύσεις τους.

Αυτό προκάλεσε σοκ στις αγορές, ιδίως στον τεχνολογικό τομέα, τη Δευτέρα. Μόλις μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του το DeepSeek έχει γίνει η εφαρμογή που έχει τα περισσότερες λήψεις (download) από χρήστες στις ΗΠΑ.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε την άνοδο της κινεζικής εταιρείας DeepSeek καμπανάκι αφύπνισης για την αμερικανική βιομηχανία τεχνολογίας.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας μπορεί να είναι θετικές για τις ΗΠΑ. «Αν μπορούσατε να το κάνετε φθηνότερα, αν μπορούσατε να το κάνετε [για] λιγότερα [και] να φτάσετε στο ίδιο τελικό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι αυτό είναι καλό για εμάς», είπε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ανέφερε ότι δεν ανησυχεί για την ανακάλυψη των Κινέζων και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν κυρίαρχος παίκτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Τι είναι ακριβώς το DeepSeek

Το DeepSeek τροφοδοτείται από το μοντέλο ανοικτού κώδικα DeepSeek-V3, το οποίο οι ερευνητές του ισχυρίζονται ότι εκπαιδεύτηκε για περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια. Η εμφάνισή του έρχεται καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν την πώληση της προηγμένης τεχνολογίας τσιπ που τροφοδοτεί την κατασκευή μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα.

Έτσι οι Κινέζοι προγραμματιστές προκειμένου να συνεχίσουν την έρευνα τους στον τομέα μοιράστηκαν μεταξύ τους τις μελέτες και τα αποτελέσματα τους και πειραματίστηκαν με νέες προσεγγίσεις στην τεχνολογία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που απαιτούν πολύ λιγότερη υπολογιστική ισχύ από ό,τι στο παρελθόν.

Επίσης σημαίνει ότι αυτά τα μοντέλα της Κίνας κοστίζουν πολύ λιγότερο από ό,τι θεωρούνταν δυνατόν μέχρι χθες. «Η ικανότητα της DeepSeek να ανταγωνίζεται τα αμερικανικά μοντέλα παρά την περιορισμένη πρόσβαση σε προηγμένο υλικό αποδεικνύει ότι η εφευρετικότητα του λογισμικού και η αποδοτικότητα των δεδομένων μπορούν να αντισταθμίσουν τους περιορισμούς του υλικού» δήλωσε στο BBC η Μαρίνα Ζανγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, η οποία ασχολείται με τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας της Κίνας.

Η τεχνολογία του DeepSeek έχει επαινεθεί από γνωστά πρόσωπα της τεχνολογίας, όπως ο επικεφαλής της OpenAI. Ο Σαμ Άλτμαν έχει χαρακτηρίσει το κινεζικό μοντέλο «ένα εντυπωσιακό μοντέλο, ιδιαίτερα σε σχέση με το τι είναι σε θέση να προσφέρει για την τιμή του».

Η κινεζική εταιρεία ισχυρίζεται ότι το μοντέλο της μπορεί να εκπαιδευτεί με 2.000 εξειδικευμένα τσιπ σε σύγκριση με περίπου 16.000 για τα κορυφαία μοντέλα της Σίλικον Βάλεϊ.

Ωστόσο οι ισχυρισμοί και τα δεδομένα της εταιρείας αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από κάποιους στον τομέα της τεχνολογίας, όπως ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ.

Πηγή: www.enikos.gr

Continue Reading

Διαβάστε επίσης

@tipsbymarkos

Δημοφιλή

Tips by Markos

To Top