markos.tv |

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ισπανία: Γιατί η φονική κακοκαιρία «Dana» θυμίζει τον «Daniel»

Ένας επίμονος μετεωρολογικός εμποδισμός επάνω από την Ισπανία, σε συνθήκες αυξημένων θερμοκρασιών των θαλασσών, προκάλεσε το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας Dana, που προκάλεσε φονικές πλημμύρες, με συνέπεια δεκάδες νεκρούς και αγνοουμένους και μεγάλες καταστροφές.

Οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ ισχυρές στην περιοχή της Βαλένθιας και κατά τόπους ακραίες, ενώ πολύ νερό έπεσε και σε περιοχές της Ανδαλουσίας. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας (AEMET) ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής καταγράφηκε στην περιοχή Σίβα, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Βαλένθιας, και έφτασε στα 445,4 χιλιοστά.

Το μεγαλύτερο μέρος της βροχής έπεσε σε μερικές ώρες, προκαλώντας έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με το Climatebook, πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ημερήσιου ύψους βροχής στην Περιφέρεια της Βαλένθια μετά τα 520 χιλιοστά στην πόλη Ταβερνές ντε λα Βαλ στις 11 Σεπτεμβρίου 1996, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».

«Κοινά σημεία του φαινομένου στην Ισπανία με αυτό που έπληξε το 2023 την Θεσσαλία είναι τόσο ο εμποδισμός όσο και η μεταφορά θερμών και υγρών αέριων μαζών από περιοχές στην Μεσόγειο στις οποίες η θερμοκρασία στη θάλασσα είχε υψηλότερες τιμές από τον κλιματικό μέσο όρο» ανέφερε ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ισπανία

Ο εμποδισμός που οδήγησε στην «Dana»  ήταν τύπου Rex, ενώ αυτός που εμφανίστηκε πριν από τον «Daniel» ήταν τύπου Ω. Το θέμα είναι πως αυτά τα φαινόμενα είναι συχνά στην Μεσόγειο και οδηγούν σε έντονες κατακρημνίσεις, που ειδικά σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής μπορούν να αποκτούν ανώτερες εντάσεις.

«Στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου, στα παράλια της Ισπανίας, ιδιαίτερα της Γαλλίας, στην περιοχή της Γένοβα, κάτω από την επίδραση και των Άλπεων, σημειώνονται τέτοια φαινόμενα. Το συγκεκριμένο στην Ισπανία είχε μεγάλη ένταση, που πρέπει να μελετηθεί. Η διαφορά με τον Daniel ήταν η μεγαλύτερη σφοδρότητα του φαινομένου στην Θεσσαλία.

Μην ξεχνάμε πως υπήρχαν περιοχές που έπεσαν πάνω από 750 χιλιοστά βροχής το 24ωρο και η τριήμερη διάρκεια» σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και επιστημονικά υπεύθυνος του meteo.gr.

Ίσως το πιο σημαντικό κοινό στοιχείο είναι «το πόσο απροστάτευτες αποδείχθηκαν οι δύο περιοχές στο ακραίο φαινόμενο» υπογραμμίζει ο κ. Καρτάλης.

«Δυστυχώς έχουμε χτίσει και οργανώσει τους τόπους μας για ένα κλίμα που δεν υπάρχει πια. Και χρειάζονται επειγόντως έργα και δράσεις για τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους» τονίζει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Πηγή: www.enikos.gr

Continue Reading

Διαβάστε επίσης

@tipsbymarkos

Δημοφιλή

Tips by Markos

To Top