markos.tv |

Showbiz

Eurovision 2025: Βέλγιο και Ισπανία ζητούν έρευνα για τους πόντους του Ισραήλ στο σύστημα televoting – Καταγγελίες για «χειραγώγηση ψήφων»

Αντιδράσεις και καταγγελίες για χειραγώγηση ψήφων πυροδότησε η φετινή συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision, καθώς η χώρα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό και αναδείχθηκε νικήτρια της τηλεψηφοφορίας (televoting) του κοινού (297 πόντους), προκαλώντας την έντονη δυσφορία τόσο φιλοπαλαιστινιακών φωνών όσο και δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, αναφέρει η Daily Mail.

Οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ισπανίας (RTVE) και του Βελγίου (VRT) κατήγγειλαν επίσημα την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), ζητώντας διερεύνηση του συστήματος televoting.

Όπως σημειώθηκε, το Ισραήλ έλαβε συνολικά 357 πόντους, ενώ δεν έλαβε κανέναν πόντο από τις εθνικές επιτροπές Ισπανίας και Βελγίου – γεγονός που προκάλεσε υποψίες για πιθανή αλλοίωση των αποτελεσμάτων.

Σε αμφότερες τις χώρες, το κοινό έδωσε στο Ισραήλ 12 βαθμούς.

Η μοναδική χώρα που ξεπέρασε τους συνολικούς πόντους του televoting που συγκέντρωσε το Ισραήλ, ήταν η Αυστρία με 436, για το νικητήριο τραγούδι «Wasted Love» του JJ.

Η Φλαμανδή βουλευτής Katia Segers δήλωσε: «Ένα σύστημα όπου ο καθένας μπορεί να ρίξει έως και 20 ψήφους είναι ένα σύστημα που ενθαρρύνει τη χειραγώγηση. Το αν αυτή η χειραγώγηση έλαβε χώρα στη χώρα μας ή σε άλλες συμμετέχουσες ή μη χώρες πρέπει να διερευνηθεί».

«Η VRT πρέπει να ηγηθεί αυτής της έρευνας. Και να ξεκινήσει τη συζήτηση εντός της EBU για το σύστημα τηλεψηφοφορίας και για τη συμμετοχή του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής της Eurovision, Martin Green, υπερασπίστηκε τη διαδικασία. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η διαδικασία ψηφοφορίας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision είναι η πιο προηγμένη στον κόσμο και τα αποτελέσματα κάθε χώρας ελέγχονται και επαληθεύονται από μια τεράστια ομάδα ανθρώπων ώστε να αποκλειστούν ύποπτα ή ακανόνιστα μοτίβα ψήφων».

«Ανεξάρτητος παρατηρητής εξετάζει τα δεδομένα των ψήφων επιτροπής και κοινού ώστε να διασφαλιστεί ότι έχουμε ένα έγκυρο αποτέλεσμα. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους», συμπλήρωσε.

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ήδη από τις πρόβες, με κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης και αιτήματα για μποϊκοτάζ.

Πηγή: www.enikos.gr

Continue Reading

Διαβάστε επίσης

To Top