Ζούλας για ΕΡΤ: Δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία

Δύο βασικούς στόχους για τη αναβάθμιση της ΕΡΤ προέταξε ο νέος πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης Κωνσταντίνος Ζούλας κατά την ακρόαση του από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Εξήγησε ότι η κύριες επιδιώξεις του είναι να αποκτήσει η ΕΡΤ το ρόλο που επιτάσσει το Σύνταγμα, να παρέχει δηλαδή αντικειμενική ενημέρωση, αλλά και να επιστρέψει στην δημόσια τηλεόραση η νεολαία.

Ο ίδιος πάντως περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.  Απέδωσε την μείωση της τηλεθέασης στην βάναυση παραβίαση των κανόνων δημοσιογραφίας. Υποστήριξε επίσης ότι η ΕΡΤ χρειάζεται γενναία ανανέωση προσωπικού χωρίς όμως απολύσεις.

Αποκάλυψε ότι από τους 2.200 μόνιμους υπαλλήλους μόνο οι 170 είναι κάτω των 40 ετών.  Είπε επίσης ότι τα ραδιόφωνα δεν έχουν ηχολήπτες,  από την τηλεόραση απουσιάζουν μοντέρ, ενώ η ΕΡΤ είναι το μοναδικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας που χρησιμοποιεί ακόμα κασέτες.

Αποκαλυπτικός ήταν και για τα οικονομικά. Είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία καθώς η ΕΡΤ δαπάνησε εκατομμύρια για προβολή ποδοσφαιρικών αγώνων της πρώτης, της δεύτερης, αλλά και της τρίτης κατηγορίας.

Ο ίδιος θέλοντας να προλάβει τις αιχμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προηγούμενη θητεία του δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογράμμισε ότι δεν θα δεχόταν τη θέση αυτή αν δεν είχε λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την αντικειμενική και χωρίς παρεμβάσεις λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του διευθύνοντα συμβούλου Γιώργου Γαμπρίτσου ο οποίος τόνισε ότι στόχος του είναι να εξελιχθεί η ΕΡΤ σε ένα σύγχρονο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. ​

Η εικόνα των οικονομικών της ΕΡΤ

Αργότερα παίρνοντας εκ νέου το λόγο, ο Κωνσταντίνος Ζούλας έδωσε μια λεπτομερή εικόνα των οικονομικών στοιχείων της δημόσιας τηλεόρασης.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι :​
-        Έσοδα από το τέλος 180 εκατ. ευρώ
-        Εκτιμώμενα έσοδα από διαφημίσεις για το 2019 στα 7,5 εκατ ευρώ εκ των οποίων από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τα αθλητικά γεγονότα μόνο 1,5 εκατ ευρώ
-        Έξοδα μισθοδοσίας 63 εκατ ευρώ
-        Για ΦΠΑ 20 εκατ ευρώ
-        Επιστροφή ως μέρισμα στο κράτος 24 εκατ ευρώ
-        Κόστος εξοπλισμού 35 εκατ ευρώ
-        Κόστος επενδύσεων σε πρόγραμμα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό 42 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 35,3 εκατ ευρώ έχουν ήδη δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Με βάση τα οικονομικά αυτά στοιχεία εξήγησε ότι το 2020 υπάρχουν διαθέσιμα δύο με τρία εκατομμύρια ευρώ  και άλλα δύο για να βγει πρόγραμμα  για 5 τηλεοπτικούς σταθμούς και 5 ραδιόφωνα χωρίς σε αυτά να συνυπολογιστούν περιφερειακοί σταθμοί, η ορχήστρα της ΕΡΤ κ.α

Για τα ποσά που δίνονται στις ποδοσφαιρικές ομάδες αναφέρθηκε τόσο ο Γιώργος Γαμπρίτσος όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Στέλιος Πέτσας που ανέφερε ότι η ΕΡΤ δίνει 63,2 εκατομμύρια ευρώ μόνο για ποδόσφαιρο.
 

Share |