Υπάρχει χώρος για γλυκά σε μία δίαιτα αδυνατίσματος;

«Σε μια δίαιτα αδυνατίσματος απαγορεύονται τα γλυκά». Πραγματικότητα ή ακόμη ένας από τους δεκάδες μύθους που κατακλύζουν τον χώρο της διατροφής; Όλες οι ενδείξεις έρχονται να υποδείξουν το δεύτερο, καθώς αφ’ ενός κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί «κακό» ή «παχυντικό» από μόνο του, αφ’ ετέρου τα γλυκά μπορούν να «χωρέσουν» στη διατροφή μικρών και μεγάλων, ακόμη και ατόμων που κάνουν δίαιτα. Σημαντικό ρόλο παίζει η συχνότητα κατανάλωσης αλλά και το μέγεθος της μερίδας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να μπορέσετε να διαχειριστείτε καλύτερα τη «σχέση» σας με τα αγαπημένα σας γλυκά.

 • Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα αντί σοκολάτας γάλακτος. Θερμιδικά δεν απέχουν σημαντικά, ωστόσο η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερο κακάο άρα και περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ επιλέγοντάς την «κερδίζετε» και στην πρόσληψη φυτικών ινών.

• Επιλέξτε πιο ελαφρά γλυκίσματα, όπως ένα ζελέ φρούτων ή ακόμη και παγωτό χωρίς λιπαρά και ζάχαρη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πλέον υπάρχουν στην αγορά και επιδόρπια τα οποία αντί για ζάχαρη περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως για παράδειγμα σουκραλόζη, συνεπώς διατηρούν τη γλυκιά γεύση αλλά έχουν σημαντικά χαμηλότερες θερμίδες.

• Φτιάξτε αυτοσχέδια γλυκίσματα με φρέσκα και υγιεινά υλικά. Για παράδειγμα, αναμείξτε γιαούρτι 2% με ζελέ, προσθέστε στο γιαούρτι σας μέλι ή ψήστε μήλα στον φούρνο με κανέλα.

• Εάν βρεθείτε μπροστά σε πιο θερμιδογόνα γλυκά (σουφλέ σοκολάτας, γλυκά με κρέμα, σιροπιαστά κτλ), φροντίστε να φάτε όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα. Άλλωστε έχει φανεί ότι η ευχαρίστηση που αποκομίζουμε από την κατανάλωση γλυκού φτάνει στο peak της κατά τις πρώτες κουταλιές.

 

Κωσταλένια Καλλιανιώτη

MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Share |