Χορεύοντας με συνείδηση!

Κάθε κίνηση μπορεί να είναι χορός, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κάθε κίνηση είναι χορός.”
Joanne Skinner, κινησιολόγος, ιδρύτρια της μεθόδου Skinner Release Technique

Ένα απλό περπάτημα στο δρόμο είναι μια μηχανική κίνηση. Το ίδιο περπάτημα στην σκηνή, ως μέρος μιας χορογραφίας, μπορεί να είναι χορός…επειδή έχει συνείδηση.

Ο χορός, τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται πολλαπλά. Ιδιαίτερα οι τεχνικές του σύγχρονου χορού εξελίσσονται ραγδαία περιλαμβάνοντας ακόμα και ακροβατικό χορό. Ταυτόχρονα, καλλιεργείται η “απαίτηση” για περισσότερη χορευτική ευρηματικότητα και έκφραση, κάτι που επιδιώκεται μέσα από τη μέθοδο του χορευτικού αυτοσχεδιασμού. Όλα αυτά μπορούν να είναι δίοδοι για σωματική έκφραση κι εκτόνωση, για όλους όσοι θέλουν να διδάσκονται μαθήματα χορού ως δημιουργική ενασχόληση. Όμως, για εκείνους που επιλέγουν και βιώνουν τον χορό ως Τέχνη η εξέλιξη στην τεχνική και σωματική έκφραση είναι ένας σημαντικός δρόμος και τρόπος ζωής. Και οι απλοί μαθητές χορού (οι “χομπίστες”) και οι επαγγελματίες του χορού διατηρούν – ή πρέπει να διατηρούν – κάτι κοινό: την συνείδηση.

– Αυτό που κάνει τις κινήσεις χορευτικές είναι η συνείδηση ότι “τώρα χορεύω”

Σε ένα μάθημα χορού, σε όλη τη διαδικασία σωματικής εκγύμνασης κι εκτόνωσης, αυτό που κάνει τις κινήσεις χορευτικές είναι η συνείδηση ότι “τώρα χορεύω”. Κι αυτό δεν είναι κάτι απλό. Έρχεται μετά από εξάσκηση: μαθαίνω τις κινήσεις, ακούω τις οδηγίες, παρατηρώ πότε επιτυγχάνω τη σωστή εκτέλεση της κίνησης ή την επιθυμητή χορευτική έκφραση. Επαναλαμβάνω με προσοχή και συγκέντρωση. Ανακαλώ με μνήμη. Δημιουργώ με φαντασία.
Η προσοχή στη λεπτομέρεια και η συγκέντρωση στην οδηγία εξασκούν το μυαλό στο να οδηγήσει το σώμα σε περισσότερη ελευθερία έκφρασης. Τότε λειτουργεί η συνείδηση: το μυαλό και το σώμα συντονίζονται και κρατούν έξω από αυτά όλα τα περιττά κι ανούσια. Εστιάζονται στο πώς θα εκφράσουν μέσα από το σώμα όλα όσα θέλει να πει το μυαλό και θέλει να εκφράσει το συναίσθημα. Τότε είναι που γίνομαι συνειδητά επιλεκτικός. Με αφορά αυτό που γίνεται εκείνη την ώρα, την ώρα του μαθήματος χορού: το δύσκολο εργαλείο μου είναι το σώμα μου. Το σώμα μου καλείται να αντισταθεί στη βαρύτητα και τη φυσιολογία του. Μοναδικός δρόμος για να μετατρέψω αυτή την ανυπακοή στους δύο αυτούς νόμους [της βαρύτητας και της φυσιολογίας] είναι η προσοχή και η συγκέντρωση στην στιγμή και τον σκοπό. Μαζί με το σώμα καλούμαι να τιθασεύσω το συναίσθημα και την σκέψη μου…ακριβώς για να εκφράσω το συναίσθημα και την σκέψη μου μέσα από το σώμα μου. Και αυτή η έκφραση θα αποβεί δυνατή και όμορφη ακριβώς επειδή έχω καταφέρει να προσέξω και να συγκεντρωθώ μόνο σε αυτά που είναι απαραίτητα για τον σκοπό μου. Ακόμα κι αν αυτό περιλαμβάνει πόνο…σωματικό και νοητικό.’

– Ο χορός είναι μια απαιτητική τέχνη που δύσκολα “ψεύδεται”

Η μνήμη και η φαντασία που ωθούν στη δημιουργία μιας χορογραφίας, ενός αυτοσχεδιασμού, αναπτύσσονται ταυτόχρονα με την προσοχή και συγκέντρωση, ή…προκαλούν και ζητούν προσοχή και συγκέντρωση: μια δημιουργική ιδέα για μια χορογραφία θα παραμείνει στην σκέψη και δε θα μεταφραστεί σε χορό αν δεν συγκεντρωθώ σε αυτή. Το δημιουργικό κάλεσμα ήρθε. Η φαντασία “μίλησε”. Κι εγώ καλούμαι να επικεντρωθώ σε αυτό και να το εκφράσω μέσα από μια χορογραφία που θα πρέπει να… θυμηθώ για να τη διδάξω ή να την χορέψω, αλλιώς η ιδέα θα παραμείνει στη θεωρία, ενώ ο χορός είναι πράξη. Είναι συχνό το φαινόμενο οι μαθητές χορού να ακολουθούν τον δάσκαλο αντιγράφοντάς τον, αλλά να μην μπορούν να χορέψουν την χορογραφία επειδή δεν τη θυμούνται. Ή να μη μπορούν να δημιουργήσουν μια χορογραφία επειδή δε μπορούν να φανταστούν. Για να θυμηθώ, πρέπει πρώτα να προσέξω και συγκεντρωθώ σε αυτό που μου διδάσκεται. Για να φανταστώ δημιουργικά κι εκφράσω σωματικά αυτό που φαντάζομαι, πρέπει πρώτα να έχω εξελίξει τις σωματικές μου δυνατότητες (μέσα από την προσοχή και συγκέντρωση).

Αν βάλω συνείδηση στο μάθημα χορού βελτιώνομαι ως μαθητής και ως άνθρωπος: καλλιεργώ τις δυνάμεις μου με το να προσέχω και να συγκεντρώνομαι σε αυτές, ενώ, συνειδητά, αποδέχομαι σε ποιο βαθμό έχω αφοσιωθεί πραγματικά στον χορό οπότε και γίνομαι ξεκάθαρος με τις προτεραιότητες μου: δεν μπορώ να έχω τα ύψιστα αποτελέσματα που έχει εκείνος που αφοσιώνεται καθημερινά στον χορό, αλλά έχω τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για εμένα που ασχολούμαι δύο με τρεις ώρες την εβδομάδα. Και αυτό είναι μια σημαντική στιγμή αλήθειας και υπευθυνότητας.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο χορός είναι μια απαιτητική τέχνη που δύσκολα “ψεύδεται”: αν έχω πραγματικά εργαστεί πάνω σε αυτό που αγαπώ [με προσοχή, συγκέντρωση, μνήμη και φαντασία] αυτό θα φανεί επειδή θα το εκφράσω με σωματική αρτιότητα και ακρίβεια, με ομορφιά και αρμονία. Τότε έχω εξελιχθεί ως χορευτής αλλά και ως άνθρωπος. Τότε έχω εξασκήσει και αναπτύξει την συνείδησή μου μέσα από τον χορό και για τον χορό. Τότε – στο δικό μου επίπεδο – έχω αναγάγει τον χορό σε Τέχνη.

Ο χορός αποτελεί διαχρονικά το πιο δυνατό μέσο έκφρασης και αποτύπωσης των συναισθημάτων και σκέψεών μας. Άλλωστε ο άνθρωπος πριν αρθρώσει το λόγο, χρησιμοποίησε τις κινήσεις του σώματός του ως μέσο επικοινωνίας με το περιβάλλον γύρω του. Μέσα από το χορό λοιπόν, με όπλο τη γλώσσα του σώματος, σας  δίνεται η μοναδική ευκαιρία να επικοινωνήσετε με όλον τον κόσμο. Για το λόγο αυτό, έπειτα από πολλά χρόνια ουσιαστικής ενασχόλησης με τους κοινωνικούς χορούς (δηλαδή τους χορούς που μπορούν να χορέψουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης), ερχόμενοι σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους και λαμβάνοντας όλα τα σημάδια της εποχής μας, δημιουργήσαμε για εσάς, τους φίλους και όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα το “THE DANCE CLUB – THE MALL OF DANCE”. Η αρχική σκέψη αφορούσε τη δημιουργία του μεγαλύτερου club, όχι μόνο της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Το 2012 το όραμα αυτό υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να μετράμε 30 σχολές χορού – The Dance Clubs- , εκ των οποίων 26 βρίσκονται στην Αττική, 2 στην Πάτρα, 1 στην Καλαμάτα και 1 στην Κύπρο! Πρόκειται για τη μοναδική αλυσίδα σχολών χορού στην Ελλάδα, η οποία μετράει με αύξουσα πρόοδο, 21.000 μέλη και 15.000 μαθητές!

Στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητάς μας και η άνοδος του βιοτικού μας επιπέδου. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσω της σύνθεσης των δυνάμεων όλων των μελών μας, που είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές σε ότι κάνουμε.

Έχουμε καταφέρει ο χορός να γίνει ο πυρήνας της σωματικής  και ψυχικής ευεξίας μας!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΟΡΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Οι Latin χοροί που διδάσκονται είναι οι: Rumba, Mambo, Cha-cha, Samba, Bachata, Merengue. H Ρούμπα, χορός του έρωτα και της αγάπης! Ρομαντικός, απαλός, μαγευτικός, εξωτικός κουβανέζικος χορός, γεμάτος συναισθήματα! Ευχάριστος ρυθμός σε συνδυασμό με την ερωτική και απαλή κίνηση γοφών. Τα μέλη του σώματος συνεργάζονται αρμονικά και  καλλιεργεί την άνεση και τον αυθορμητισμό.  Αν τα γνήσια ελληνικά γλέντια, τα πανηγύρια, οι γάμοι και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μέχρι πρωίας είναι από τα αγαπημένα σας, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα των Τhe Dance Club, που σας δίνει τη μοναδική δυνατότητα να μυηθείτε στον κόσμο των Ελληνικών Λαϊκών και Παραδοσιακών χορών, να γνωρίσεις την κουλτούρα της κάθε περιοχής και πάνω από όλα να διασκεδάσεις και να μπεις κι εσύ στον “κύκλο”, χορεύοντας….

LATIN

 
Οι Latin χοροί που διδάσκονται είναι οι: Rumba, Mambo, Cha-cha, Samba, Bachata, Merengue.
 
Rumba 
H Ρούμπα, χορός του έρωτα και της αγάπης! Ρομαντικός, απαλός, μαγευτικός, εξωτικός κουβανέζικος χορός, γεμάτος συναισθήματα! Ευχάριστος ρυθμός σε συνδυασμό με την ερωτική και απαλή κίνηση γοφών. Τα μέλη του σώματος  συνεργάζονται αρμονικά και  καλλιεργεί την άνεση και τον αυθορμητισμό.

Rumba… απλά απολαυστική !!!

Mambo
Ένας εκπληκτικός, κεφάτος ρυθμός που σε μικρό χρονικό διάστημα γέμισε με κέφι και ζωντάνια τα μπαράκια της Κούβας, αρχικά, για να επεκταθεί αργότερα σε όλο τον κόσμο! Ο χορός αυτός προσφέρει ταχύτητα στα πόδια, εκρηκτικότητα και αρμονία. Το σύνθημα…? Ο χορός είναι μεθυστικός!!! Συνεχίστε να χορεύετε στους τρελούς ήχους του Mambo!!!
Cha-cha
Το Cha-cha. Παιχνιδιάρικος χορός που ανεβάζει την διάθεση στο λεπτό!! Γεμάτος επαγωγική ενέργεια, σκέρτσο και φλερτ!!! Το ωραιότερο παιχνίδι μεταξύ καβαλιέρου και ντάμας. Δίνεται η ικανότητα τα πόδια να γίνουν πολύ γρήγορα και να μαγνητίζονται τα βλέμματα από την εκρηκτικότητα! . Η λίμπιντο ανεβαίνει στα ύψη…. και η διάθεση δεν σταματάει Π.Ο.Τ.Ε!!!
Samba
Ο χορός αυτός προέρχεται από τη Βραζιλία , όπου χορευόταν και χορεύεται σε όλες τις γιορτινές περιστάσεις. Στην Αμερική παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 1920 στο θεατρικό έργο «Street Carnival», στο Broadway . Η samba είναι δημοφιλής και ζωντανός χορός ακόμα και σήμερα χάρη στην γιορτινή της διάθεση. Γυμνάζει δυνατά και ελαστικά πόδια και προσδίδει εκρηκτικότητα!!!
Bachata
Η bachata ξεκίνησε, το 1960, ως μουσική μελωδία κιθάρας που συνηθιζόταν να παίζεται σε λαϊκές συνεστιάσεις στην Δομινικανή Δημοκρατία. Η μελωδία της είναι ευχάριστη και ρομαντική. Στη συνέχεια εξελίχθηκε στο δημοφιλή ομώνυμο χορό, που χαρακτηρίζεται από ρομαντισμό και αισθησιασμό!
Merengue
Η bachata ξεκίνησε, το 1960, ως μουσική μελωδία κιθάρας που συνηθιζόταν να παίζεται σε λαϊκές συνεστιάσεις στην Δομινικανή Δημοκρατία. Η μελωδία της είναι ευχάριστη και ρομαντική. Στη συνέχεια εξελίχθηκε στο δημοφιλή ομώνυμο χορό, που χαρακτηρίζεται από ρομαντισμό και αισθησιασμό!
Merengue
Για να γνωρίσει κάποιος την πατρίδα του merengue δε χρειάζεται παρά να διασχίσει τον Ατλαντικό ωκεανό και να συνεχίσει ως την Δομινικανή Δημοκρατία. Λέγεται πως οι δημιουργοί του χορού αυτού εμπνεύστηκαν από τις κινήσεις των αλυσοδεμένων σκλάβων. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως, όντας συμπονετικοί, οι κάτοικοι ενός χωριού υιοθέτησαν αυτόν τον τρόπο χορού, να χορεύουν δηλαδή κουτσαίνοντας, από κάποιον ήρωα τραυματισμένο στο πόδι. Στο συγκεκριμένο χορό το σώμα είναι χαλαρό και ελεύθερο, ενώ οι κινήσεις γίνονται με πάθος, προσδίδοντας του, δίκαια έτσι, τον τίτλο του φλογερού χορού. Από τον συγκεκριμένο χορό μαθαίνουμε τη βασική τεχνική χειρισμού ποδιών όλων των latin χορών.
Waltz
Το waltz είναι ένας χορός που προέρχεται από λαϊκούς χορούς της Βαυαρίας. Είναι ο πρώτος χορός που ο καβαλιέρος αγκαλιάζει την μέση της ντάμας και η απόσταση των σωμάτων γίνεται μηδενική. Το ζευγάρι λειτουργεί σαν ένα σώμα. Παρά τις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας για την τολμηρότητα του νέου αυτού χορού, το waltz έγινε γρήγορα αγαπητό. Με την ίδια ταχύτητα που άλλαζε η κοινωνία αγαπήθηκε και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για το χορό της ισορροπίας και της απαλότητας!
Fox-Trot
Το Fox-Trot πρωτοεμφανίστηκε το 1912 όταν το παρουσίασε ο Χάρρυ Φοξ (αστέρι της τότε θεατρικής επιθεώρησης), βαθειά επηρεασμένος από τις νέες χορευτικές τάσεις μετά την επανάσταση της τζαζ μουσικής (1910), που ήθελαν τα ζευγάρια να χορεύουν σε πολύ μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο , αυτοσχεδιάζοντας στον ρυθμό της μουσικής. Το Fox-Trot είναι ακόμα και σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους χορούς στην Αμερική. Παράγει ισορροπία, έλεγχο και το ζευγάρι γίνεται λειτουργικό σε ότι αφορά το χώρο που διεκδικεί πάνω στην πίστα. Σε υψηλότερο επίπεδο δίνει θεατρικότητα στο ύφος. Είναι το κλειδί των χορών!
Tango
Στις αρχές του 20ου αιώνα το Αργεντίνικο Τάνγκο γνώρισε μεγάλη εξάπλωση στην Ευρώπη και απέκτησε δικά του, ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Στο πέρασμα του χρόνου έγινε γνωστό ως «Ευρωπαϊκό τανγκό» ή «διεθνές τάνγκο». Στην ευρωπαϊκή ήπειρο κατέληξε γιατί η κυβέρνηση της Αργεντινής αναγκάστηκε να τον απαγορεύσει, επειδή ο τρόπος που χορευόταν θεωρήθηκε ακόλαστος και οι στίχοι των τραγουδιών απρεπείς. Με αποτέλεσμα πολλοί μουσικοί και χορευτές να μείνουν χωρίς δουλειά και να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, απ’ όπου έκαναν το Τάνγκο γνωστό σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Γαλλία. Δε θα μπορούσε παρά να ονομαστεί «Χορός Τού Πάθους» αφού προσφέρει κοφτή κίνηση και δυναμισμό, μέσα από τον απόλυτο έλεγχο του σώματος. Ο ρόλος του καβαλιέρου μοναδικός… Είναι ο κατακτητής και η ντάμα είναι η γυναίκα που ποθεί και θέλει να κυριεύσει!
Disco Hustle
Οι περισσότερες φιγούρες disco έχουν έντονες επιρροές από τους χορούς Swing, Samba, Mambo, Merengue και Fox Trot. Ο John Travolta και το «Saturday Night Fever» έκαναν τον χορό αυτό μόδα για πολύ κόσμο και κυρίως για τους άντρες. Είναι ο χορός που δένει απόλυτα το ζευγάρι γιατί μαθαίνει τον καβαλιέρο να διευθύνει και τη ντάμα να ακολουθεί στις πιο απαιτητικές κινήσεις. Το disco hustle χαρακτηρίζεται από έντονο δυναμισμό και ενέργεια, μα πάνω απ’ όλα διδάσκει το πιο αγαπημένο στοιχείο όλων των χορών, τις γρήγορες & διαδοχικές στροφές. Ούτως ή άλλως αφορά την αγαπημένη σε όλο τον κόσμο μουσική εποχή των 80’s! .
Rock n’ Roll
Ο “βασιλιάς των parties”!!Ο αγγλικός όρος σημαίνει “λικνίσου και κουνήσου”.Το Rock N’ Roll γεννήθηκε τη δεκαετία το ’50 στις Ηνωμένες Πολιτείες.Η προκλητική ερμηνεία κι ο γρήγορος ρυθμός του νέου αυτού μουσικού έιδους προκάλεσαν μια απροσδόκητη επανάσταση που έμελλε να έχει διάρκεια.Με το Rn’R το κοινό παλλόταν σε μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα γεμάτη χορό και τραγούδι,που ερχόταν σε αντίθεση με το ρομαντισμό και το συναισθηματισμό της εποχής. Χάρη στην επιθετικότητα και στην προκλητικότητα του σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά….υπήρξε ενα μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρη την ιστορία της μουσικής!!!
Salsa
H s.a.l.s.a!! Ο πιο ενθουσιώδης και ξεσηκωτικός ρυθμός γνωστός πια και αγαπητός σε όλες τις χώρες του κόσμου! Ο πιο ελκυστικός τρόπος να εξωτερικεύσεις το συναίσθημα σου για το άλλο φύλο! Να γνωρίσεις και να δικτυώσεις τις γνωριμίες σου με τον ωραιότερο τρόπο, η επιτυχία και η αναγνωρισημότητα αυτού του χορού δεν είναι καθόλου τυχαία. Παγκόσμια φήμη και επιτυχία! Ένας απολαυστικότατος χορός που πρέπει όλοι να γνωρίσουν μα πάνω απ’ όλα να τον χ.ο.ρ.έ.ψ.ο.υ.ν! Ενέργεια, φαντασία, τσαχπινιά…. με απλά λόγια… s.a.l.s.a!!!
Argentine Tango
Το Αργεντίνικο Τάνγκο γενήθηκε στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άϊρες, αρχικά στους οίκους ανοχής και μετέπειτα στα λεγόμενα κοβεντίγιο, κοινόβια που αποτελούνταν από χαμόσπιτα μαζεμένα γύρω από μία κεντρική αυλή, όπου συνωστίζονταν κυρίως μετανάστες. Με την πάροδο του χρόνου το Τάνγκο έπαψε να είναι απλά ένα είδος χορού και μετεξελίχθηκε σε είδος μουσικής ακριβώς όπως έγινε και με τη τζαζ!
Oriental
To Oriental (ή αλλιώς ο χορός της κοιλιάς όπως είναι γνωστός ως επί το πλείστον στο δυτικό κόσμο) είναι ο σημερινός κατ’ εξοχήν χορός της ανατολής. Παρ’ ότι φαινομενικά ο χορός της κοιλιάς είναι αρκετά ελεύθερος, στην πραγματικότητα διέπεται από αυστηρούς κανόνες και είναι εκτελεστικά ιδιαίτερα δύσκολος!
R n’ B
Το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να εξηγήσουμε γι’ αυτό τον χορό είναι η μουσική στην οποία απευθύνεται. Το R n’ B είναι τα αρχικά των λέξεων Rhythm and (& ή n’) Blues. Μιλάμε για την μουσική που συνδυάζει urban Afro-American ήχους, με στοιχεία rock, jazz, urbane! Ο χορός που αντιστοιχεί σε αυτή την μουσική είναι ένα είδος ελεύθερων κινήσεων (free style) με έντονα στοιχεία rolling, melting, swinging, waving που γίνονται ως επί το πλείστον με νωχελικό τρόπο.
Hip Hop
To HIP HOP δεν είναι απλά ένα μουσικό είδος. Είναι μια ιδιαίτερη φιλοσοφία που διακρίνει μία συγκεκριμένη στάση ζωής. To HIP HOP δεν είναι μόνο στίχοι! Είναι ένα πολιτιστικό κίνημα, ένας τρόπος ζωής, μία ζωντανή μουσική! Τα κυρίαρχα στοιχεία που συνθέτουν χορευτικά τις κινήσεις του είναι πέντε, το breakin, το funky, το Rn’B, το popping και το locking.
Share |