Τσελέντης: Παίρνω το ρίσκο να πω ότι ήταν ο κύριος σεισμός (video)

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στην Αθήνα ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με επίκεντρο τη Μαγούλα και ένταση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στον ΣΚΑΪ μίλησε ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης για το πώς εξελίσσεται η δραστηριότητα του σεισμού, για τους μετασεισμούς που ήδη έχουν σημειωθεί, αλλά και για το πώς αναμένεται να συνεχιστεί το φαινόμενο.

«Υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, την οποία αναμένουμε και τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Κορυφώθηκε με έναν μετασεισμό 4,3 Ρίχτερ, αλλά δεν θα είναι ο μόνος. Πιστεύω ότι θα έχουμε και άλλους ισχυρούς μετασεισμούς, οι οποίοι μπορεί να διαρκέσουν 2-3 βδομάδες ή και μήνα ακόμα. Μπορεί να σταματήσουν, αλλά μετά από 2-3 μήνες να έχουν και άλλον μετασεισμό.

»Το κομμάτι του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε είναι δυτικά του ρήγματος του 1999 της Πάρνηθος και έχει σεισμικό δυναμικό πολύ μικρότερο του ’99 που είχε 26 Ρίχτερ. Πιστεύω ότι τα 5,1 Ρίχτερ εξάντλησαν το σεισμικό δυναμικό αυτού του κομματιού», είπε ο επιστήμονας.

Και κατέληξε ότι «επειδή το συγκεκριμένο ρήγμα το γνωρίζουμε και ξέρουμε ότι έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό και βλέπουμε μια μετασεισμική ακολουθία πολύ ικανοποιητική, παίρνω το ρίσκο να πω ότι ήταν ο κύριος σεισμός». 

Δείτε το σχετικό βίντεο

Share |