Τρόικα: Μειώστε τον δημόσιο τομέα

Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους προκύπτει πως δεν έχει υπάρξει πρόοδος στη μείωση του κράτους.

Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής της βουλής που εξετάζει την πορεία του προϋπολογισμού, «η δυναμική του χρέους είναι πια εκτός ελέγχου».

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους που πλέον είναι εκτός ελέγχου».

Οι συντάκτες του πορίσματος καταλήγουν: «Μετά τις νέες εξελίξεις θεωρείται απίθανο να σταθεροποιηθεί ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ το 2012 από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ενισχύοντας έτσι, τις αμφιβολίες των αγορών για την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Πιέζει η Τρόικα για ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι επικεφαλής της τρόικας πιέζουν για την άμεση εφαρμογή ενός μισθολογίου για όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται στο στενό και ευρύτερο τομέα του δημοσίου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η αλλαγή αυτή θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τον επόμενο μήνα. Η κίνηση αυτή αναμένεται να επιφέρει νέες περικοπές στους μισθούς που αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον real fm 97.8, τόνισε ότι στις συναντήσεις που έχει με την τρόικα «εξετάζονται οι μακροοικονομικοί στόχοι, με βάση τα νεότερα δεδομένα ως προς το που θα κινηθεί η ύφεση, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει ζητηθεί καμία παράταση στους στόχους του Μεσοπρόθεσμού προγράμματος».

Στο ερώτημα αν πρόκειται να ληφθούν νέα φορολογικά μέτρα, ο Ευ. Βενιζέλος απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα μέτρα είναι τα ψηφισμένα και τα ισχύοντα και αυτά που κάνουν διεθνώς τη διαφορά είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές».

Συγχώνευση οργανισμών

Δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων οργανισμών ζητά με επιτακτικό τρόπο η τρόικα. Ήδη ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο ζήτησε μέχρι την Παρασκευή να έχει στα χέρια του τον επίμαχο κατάλογο.

Στην εργασιακή εφεδρεία όσοι περισσεύουν...

Όσοι υπάλληλοι «κοπούν» από την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ δεν θα απολυθούν, αλλά θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Αυτό σημαίνει πως δεν θα εργάζονται αλλά θα παίρνουν το 60% του μισθού τους.

Δεν θα επιβληθούν άλλα φορολογικά μέτρα

Με στόχο την ανάσχεση της ύφεσης που προβληματίζει έντονα και τις δύο πλευρές, καθώς είναι ένας σημαντικός λόγος για την απόκληση των στόχων, η τρόικα τάσσεται κατά της επιβολής νέων φόρων. Ωστόσο, ζητά καλύτερα αποτελέσματα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

real.gr
 

Share |