Τι είπε ο Παπανδρέου στη ΔΕΘ...

Αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε, σώσαμε την Ελλάδα από βέβαιη χρεοκοπία, είπε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε το νέο δίλημμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ή αλλάζουμε ή καταδικάζουμε την Ελλάδα, ή τώρα αποφασίζουμε τ΄αυτονόητα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα να μείνει στην κρίση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το μεγάλο έργο έχει ξεκινήσει και η επανάσταση του αυτονόητου έχει αρχίσει.

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε», έστειλε ξανά μήνυμα αισιοδοξίας, προσθέτοντας ότι «και λάθη να έγιναν, δεν κάναμε το μεγάλο λάθος να μείνουμε αδρανείς».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «όσο πηγαίνουμε καλά, δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο». «Δεν υπάρχουν νέα μέτρα», δήλωσε κατηγορηματικά, ζητώντας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μετριαστεί η μετρολογία, διότι δημιουργείται «πανικός και ανασφάλεια».

Για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όσο δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής: «Θα μπορούσε να υπάρξει μηχανισμός αναδιανομής της επιπλέον επιβάρυνσης προς τα ασθενή και μεσαία στρώματα. Δεν υπάρχει σήμερα ο μηχανισμός, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την εξίσωση πριν δημιουργηθεί».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει υπάρχει θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων και ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν θα επιβαρυνθούν από τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. Επίσης, διέψευσε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί νέα απόσυρση για τα Ι.Χ. οχήματα.

Ακόμη, παραδέχθηκε ότι παραμένει το πρόβλημα με τα έσοδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι ανυπέρβλητο και ότι είμαστε στο στόχο μας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως στο τέλος του έτους θα έχουμε μειώσει το έλλειμμα στο 40%.

Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τη λογική της αναδιάρθρωσης του χρέους, διότι «θα ήταν καταστροφική για την οικονομία» και τραγωδία για κάθε νοικοκυριό, ενώ αποκάλυψε ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να πάρουμε στοιχεία για τη φοροδιαφυγή από το εξωτερικό».

Διευκρίνισε ότι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών σημαίνει κίνητρα για θέσεις εργασίας και αφορά τα κεφάλαια που επαναεπενδύονται. Επίσης, είπε ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης στην κοινωνία, αλλά για να πάει καλά η χώρα. Αν πλήρωναν όλοι τους φόρους τους και τις εισφορές τους, τότε δεν θα υπήρχαν τα μέτρα που ελήφθησαν. Κάνουμε διεύρυνση της φορολογικής βάσης και εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν, να πληρώσουν, υπογράμμισε.

Στην ερώτηση γιατί δεν έθεσε το μνημόνιο σε δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το δημοψήφισμα θα είχε το εξής ερώτημα: «Να πάρουμε όλα τα μέτρα για να επιβιώσουμε ή να χρεοκοπήσουμε;». Θα βάζαμε την Ελλάδα σε μία περιπέτεια για μια προφανή απάντηση, είπε.

Δήλωσε ότι το 2013 είναι το τέλος αυτής της διαδικασίας που προβλέπει το μνημόνιο και πρόσθεσε ότι όσο πιό γρήγορα γίνουν οι αλλαγές, τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από τον περιορισμό του μνημονίου ακόμη και πριν από αυτή τη χρονιά.

Σε ερώτηση για το μεγάλο μέγεθος της κυβέρνησης που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε μεν ότι το προηγούμενο σχήμα είχε μία πολύ θετική πορεία, αλλά, τόνισε, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το νέο σχήμα χρειάζεται γιατί υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης του ελέγχου και της εποπτείας στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση, ανέφερε.

Σχετικά με τον ρόλο του Θ. Πάγκαλου στην κυβέρνηση, είπε ότι οι αποφάσεις που έλαβε δεν έχουν σχέση με πρόσωπα, αλλά με λειτουργίες που πρέπει να υπάρξουν για να είναι αποδοτική η κυβέρνηση: «Αξιοποιούνται πρόσωπα σε θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κ. Πάγκαλος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους».

Επίσης, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υπογράμμισε ότι «τα υπουργεία δεν είναι ακέφαλα» και «οι αρμοδιότητες ασκούνται από τους υπουργούς που ορκίστηκαν. Δεν υπάρχει κενό».

Σε άλλη ερώτηση για το αν σκέφτεται να μετακινηθεί σε αξίωμα στην ΕΕ ή τον ΟΗΕ, υπογράμμισε: «Με έχετε δει να φυγομαχώ; Άλλοι είναι οι φυγάδες. Ανέλαβα στα δύσκολα, δεν θα δειλιάσω. Εκεί έχω ταχτεί και θα μείνω».

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει σύμβουλός του, αμισθί, για θέματα δημοσιονομικής και μακροοικονομικής πολιτικής και ζητήματα του τραπεζικού συστήματος.

Χαρακτήρισε θετικό βήμα και αίσιο μήνυμα για πιθανές περαιτέρω συνεργασίες, τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, γύρω από τις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Μπουτάρη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτές οι επιλογές θα είναι νικηφόρες. Για το θέμα της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου, είπε ότι δεν παρακολουθεί τις κινήσεις του, οι οποίες αξιολογούνται από τα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν σχετίζεται με την κήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά να γίνουν οι πολιτικοί, υπηρέτες μόνο των συμφερόντων των πολιτών και πρόσθεσε ότι αν τον ψηφίσει και η ΝΔ τότε θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου έστειλε διπλό μήνυμα προς την Τουρκία να συμβάλλει ουσιαστικά, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, αλλά και στην Αλβανία σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

«Θεωρώ ότι θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως είναι το Σκοπιανό, είναι θέματα, τα οποία εμείς θέλουμε να λυθούν. Θέλουμε να προχωρήσουμε. Κι αυτό δεν αφορά τη μία ή την άλλη συγκυρία», υπογράμμισε.

Με αφορμή και την πρόσφατη δολοφονία Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Οι εθνικισμοί δεν βοηθούν στα Βαλκάνια, δεν βοηθούν στις γειτονικές χώρες. Και θα ήθελα να στείλω και το μήνυμα προς την αλβανική πλευρά ότι, οι εθνικισμοί έχουν πάντα, πάντα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και ανάμεσα στους πολίτες».

Για την επίθεση με το παπούτσι έκανε λόγο για ένα «περίεργο περιστατικό», σημειώνοντας ότι η έκφραση διαφορετικής γνώμης είναι μέρος της δημοκρατικής κουλτούρας, αλλά όχι η βία.

Αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως «ένα χρόνο μετά τις ψεύτικες υποσχέσεις του, ότι "υπάρχουν λεφτά", ο πρωθυπουργός, παρόλο που προσπάθησε να μας καθησυχάσει, μας έκανε τελικά περισσότερο ανήσυχους, με τη σύγχυση, τις αντιφάσεις, τις ανακρίβειες και τα κενά των δηλώσεών του».

«Η πολύ κακή εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη έδειξε τα δραματικά αδιέξοδα της πολιτικής του. Η ΝΔ επιμένει: Υπάρχει διέξοδος. Και προτείνει συγκεκριμένο Σχέδιο για να βγούμε από την Κρίση, το οποίο επαναφέρει την Ελπίδα στον τόπο μας», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 Το ΚΚΕ, σε δική του ανακοίνωση, αναφέρει ότι «όλα όσα ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός περί ΄΄αυτονόητου΄΄, ΄΄πατριωτισμού΄΄, ΄΄αναγκαίων αλλαγών΄΄ αποτελούν μεγάλα ψέματα, εφόσον τα ίδια βάρβαρα μέτρα που έχει λάβει κατά του λαού και τα νέα που θα πάρει, εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και παντού έχουν το ίδιο αποτέλεσμα τραγικό τους λαούς, ενώ δεν δίνουν καμία γιατρειά στον υπεργερασμένο καπιταλισμό».

«Το αυτονόητο για τα λαϊκά στρώματα για να αποτρέψουν τα χειρότερα, για τα σύγχρονα δικαιώματά τους είναι να καταδικάσουν τώρα αυτή τη πολιτική αποδυναμώνοντας με τη πάλη και τη ψήφο τους τα κόμματα της ΕΕ. Να συμπορευθούν με το ΚΚΕ στους αγώνες και στις εκλογές για να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Συνέντευξη “Υπνοστεντόν”, χωρίς ουσία, νεύρο και αποτέλεσμα. Είναι προφανής η αδυναμία του πρωθυπουργού να απαντήσει στα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα».

«Στη πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα η παρουσία του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Όχι γιατί, δεν διολίσθησε σε μια ακατάσχετη παροχολογία, αλλά γιατί επανέλαβε χιλιοδιακηρυγμένα πράγματα χωρίς να κάνει αποφασιστικά βήματα», σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη.
nooz

Share |