Τι άθλημα να ξεκινήσει το παιδί μου;

Η σωματική δραστηριότητα είναι εξίσου χρήσιμη και ευχάριστη και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά φαίνεται να το γνωρίζουν ενστικτωδώς. Τα παιδιά έχουν την τάση να είναι σωματικά δραστήρια, όπως μπορούν να βεβαιώσουν πολλοί εξουθενωμένοι γονείς! Μεγαλώνοντας όμως και περνώντας από την εφηβεία στην ενηλικίωση, τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας σταδιακά μειώνονται.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένη εμφάνιση της παχυσαρκίας στα παιδιά και στους εφήβους γεγονός που, σε μεγάλο βαθμό, φαίνεται να οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα άσκησης.
Με την έναρξη λοιπόν της νέας σχολικής χρονιάς είναι ευκαιρία να παρακινήσουμε τα μικρά μας να ξεκινήσουν κάποιο σπορ. Παρακάτω θα δούμε τι είδος σωματικής δραστηριότητας προτείνεται ανάλογα με την ηλικία.
 
Ηλικία 2-6 ετών
Επειδή τα περισσότερα παιδιά της ομάδας αυτής είναι ακόμα στα πρώτα αναπτυξιακά στάδια, δε συστήνεται κάποιο συστηματικό πρόγραμμα άσκησης. Αντίθετα, τα παιδιά πρέπει να προσκολληθούν σε δραστηριότητες και παιχνίδια με έμφαση στην ανάπτυξη και εξάσκηση των βασικών δεξιοτήτων.
Προτείνονται:
1. Κυνηγητό
2. Σχοινάκι
3. Κουτσό
5. Περπάτημα
6. Ποδήλατο
 
Ηλικία 7-10 ετών
Για τα περισσότερα παιδιά, η έμφαση πρέπει να δίνεται στο συνδυασμό των βασικών δεξιοτήτων που ήδη κατέχουν και στην πρόοδό τους με βάση κάποιους εύκολους στόχους. (π.χ. κλωτσώ τη μπάλα με στόχο κάποια απόσταση).
Προτείνονται:
1. Ποδήλατο
2. Παιχνίδια με μπάλα
3. Τένις
4. Πινγκ πονγκ
5. Skating
6. Χορός
7. Ενόργανη γυμναστική
8. Ποδόσφαιρο
 
Ηλικία 10 ετών και άνω
Τα περισσότερα παιδιά έχουν αναπτύξει τις δεξιότητές τους επαρκώς ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε πολύπλοκες δραστηριότητες και οργανωμένα αθλήματα.
Προτάσεις:
1. Τρέξιμο
2. Ποδήλατο
3. Σχοινάκι
4. Αερόμπικς
5. Δυναμικό βάδισμα
6. Κολύμβηση
7. Κωπηλασία
 
Ατσαλάκης Μιχάλης PhD
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
www.nutrimed.gr
Share |