«Θρίλερ» στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας

Αρνητικοί σε συνεργασίες εμφανίζονται οι τρεις βασικοί «παίκτες» στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας, μετά το «θολό» αποτέλεσμα που έδειξαν οι κάλπες. Μάλιστα, η αμφιβολία για το μέλλον της τρίτης οικονομικής δύναμης στην Ευρωζώνη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους εταίρους της Ιταλίας.

Την προοπτική της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες προκειμένου να αποφευχθεί η πολιτική κρίση στην Ιταλία, απέρριψε κατά την επίσκεψή του στην Γερμανία ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος από την θέση του έχει τη δύναμη να διαλύσει τη βουλή, ανέφερε ότι αμφιβάλλει αν και ο επόμενος που θα πάρει τη θέση του ως επικεφαλής του κράτους – στα μέσα Μαΐου θα πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία – θα είναι υπέρ της επανάληψης των εκλογών.

«Δεν με ενδιαφέρουν νέες εκλογές», δήλωσε ο κ. Ναπολιτάνο στην ομιλία του στο Βερολίνο και πρόσθεσε πως «αμφιβάλλω αν και ο επόμενος πρόεδρος θα επιθυμεί να σκέφτεται μόνο την επόμενη εκλογική διαδικασία».

«Φωνές» στο Κίνημα του Γκρίλο θέλουν συνεργασία με Μπερσάνι

Το κίνημα διαμαρτυρίας του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο ήταν η έκπληξη στις εκλογές της Κυριακής, συγκεντρώνοντας το 25% των ψήφων των Ιταλών, καθώς κατάφερε να «σπάσει» το δίπολο της αριστεράς και της δεξιάς στην γειτονική χώρα. Ο Γκρίλο έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την κεντροαριστερά του Μπερσάνι και τόνισε ότι σε περίπτωση που ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι νοιάζονται για το καλό της χώρας, θα πρέπει να εμπιστευτούν στο κίνημα των Πέντε Αστέρων την διακυβέρνηση. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές στο κίνημα του Γκρίλο, οι οποίες αναφέρουν πως θα ήταν προς όφελος της χώρας η συνεργασία με την κεντροαριστερά.

Επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας επιθυμεί να είναι ο Μπερσάνι

Ο Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι μπορεί να κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία στην Βουλή της Ιταλίας, ωστόσο δεν πέτυχε το ίδιο και στην Γερουσία, η οποία είναι ίσης πολιτικής σημασίας. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης με την μορφή που ο ίδιος θα προτείνει, στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην La Repubblica, ο Μπερσάνι είπε πως στόχος του είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα υποστηρίζεται από χαλαρή συμμαχία: «Την αποκαλώ κυβέρνηση αλλαγής, στην οποία θα αναλάβω την ευθύνη να είμαι επικεφαλής», τόνισε. Επίσης, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να συνεργαστεί με την κεντροδεξιά και τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Θέλω να είμαι σαφής. Η ιδέα ενός μεγάλου συνασπισμού δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει».

Εξάλλου, ο Μπερσάνι αναφέρθηκε στις πολιτικές που επιθυμεί να ακολουθήσει, οι οποίες είναι η «χαλάρωση» των μέτρων λιτότητας, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η στήριξη των αδυνάτων και η μείωση των δαπανών της κυβέρνησης.

Στα δικαστήρια ο Μπερλουσκόνι

Στο μεταξύ, ο «Καβαλιέρε», που εδώ και χρόνια κατηγορείται για διαφθορά και σεξουαλικά παραπτώματα, επέμεινε και χθες για την αθωότητά του σε δίκη στην οποία παραβρέθηκε στην Ρώμη, μετά από έφεση που έχει ασκήσει για την καταδίκη του για υπόθεση φοροδιαφυγής. Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς, ο οποίος εγκατέλειψε την θέση του πρωθυπουργού το 2011, όταν και κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση των οικονομικών του κράτους, την στιγμή που η Ευρωζώνη προσπαθούσε να διαχειριστεί το χρέος της Ιταλίας.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, κάτι που ωστόσο ο δεύτερος έσπευσε να αποκλείσει.

Real.gr

Share |