Θα ξέρουμε 10 χρόνια πριν αν θα έχουμε διαβήτη

Μια νέα επαναστατική εξέταση αίματος θα μπορεί να προβλέψει τον διαβήτη τύπου 2  δέκα χρόνια νωρίτερα.

Το τεστ θα μπορεί να εντοπίσει περίπου το ήμισυ των ατόμων που θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 ανακοίνωσαν ερευνητές μιλώντας στο Βρετανικό συνέδριο υγείας στο Μπέρμιγχαμ.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Δρ. Μάνουέλ Μάιερ του Βασιλικού κολεγίου του Λονδίνου κατάφερε να εντοπίσει το μόριο με την ονομασία microRNA (MIR) το οποίο βοηθά τους γιατρούς να καταλάβουν  ποιοι ασθενείς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου.

"Είναι πολύ σημαντικό για τους γιατρούς να προσδιορίσουν  τους διαβητικούς ασθενείς που διατρέχουν  υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών επιπλοκών", είπε  ο Μάιερ επισήμανε  ότι   "Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι πέντε φορές μεγαλύτερος σε άτομα με διαβήτη. Περίπου το 15 τοις εκατό των καρδιακών προσβολών στη Δυτική Ευρώπη οφείλονται σε αυτόν".

Οι ερευντές μελέτησαν  822 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 79 που ζουν στη βόρεια Ιταλία.

"Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα κατηγορία δεικτών του αίματος  να μπορέσει να μας βοηθήσει στην πρόληψη της ασθένειας" τόνισε ο Μάιερ.

Από τη πλευρά του ο καθηγητής καρδιολογίας Τζέρεμι Πάερσον δήλωσε "Είναι σημαντική ανακάλυψη. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κάποιο γρήγορο τρόπο παρακολούθησης της υγείας κάποιου ανθρώπου που ίσως μια μέρα έχει διαβήτη".

Στο διαβήτη τύπου 2 το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη όμως που παράγεται δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό. Τελικά και η μορφή αυτή του διαβήτη, μπορεί να καταλήξει σε αδυναμία του σώματος να χρησιμοποιήσει το σάκχαρο σαν την κύρια πηγή ενέργειας.

Ωστόσο, η επιβίωση του ατόμου δεν εξαρτάται -σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 1 - από την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης, γι' αυτό και ο διαβήτης τύπου 2 ονομάζεται και "μη ινσουλινοεξαρτώμενος''.

Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί τη συχνότερη μορφή διαβήτη. Περίπου το 90-95% όλων των περιπτώσεων διαβήτη είναι μορφές διαβήτη τύπου 2.

Η παχυσαρκία αποτελεί σαφή προδιαθεσικό παράγοντα, αφού σε ποσοστό 80% περίπου, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι παχύσαρκα.
news247

Share |