ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ: Στις 12 το βράδυ κλείνει η ΕΡΤ - Δείτε την ανακοίνωση του κ. Κεδίκογλου!

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για την ΕΡΤ. Το μεσημέρι δημοσιεύτηκε στη Βουλή πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μιας ΔΕΚΟ όταν αυτή κλείσει. Το σχετικό κείμενο φέρει τις υπογραφές όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Επί ποδός οι εργαζόμενοι - Κατέλαβαν τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό «αέρα»

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις έγιναν την ώρα που οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση πραγματοποιούσαν γενική συνέλευση στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να συζητήσουν τα τεκταινόμενα και να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν, στην οποία συμμετείχαν και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι δημοσιοποιήθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η γενική συνέλευση αποφάσισε την αναστολή της στάσης εργασίας που είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι, και την κατάληψη του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού «αέρα» της ΕΡΤ, με συνεχείς παρεμβάσεις των εργαζομένων στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, αλλά και την  24ωρη περιφρούρηση του κτιρίου.

Στις 18:00, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση, στην οποία θα παραστούν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άμεσα αποφάσεις.

Τη συμπαράσταση της ΕΣΗΕΑ στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Δημήτρης Τρίμης, κατά τη διάρκεια παρέμβασης που έκανε στο απεργιακό δελτίο που βγήκε στον αέρα της ΝΕΤ το μεσημέρι. O πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ χαρακτήρισε το νομοθέτημα «πραξικοπηματική κίνηση της κυβέρνησης εκτός κοινοβουλίου και διαβούλευσης», ενώ χαιρέτισε τις αποφάσεις των εργαζομένων. «Θα είμαστε εδώ. Δεν θα την δώσουμε την ΕΡΤ» δήλωσε και προειδοποίησε ενάντια στη χρήση κατασταλτικών μέτρων.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε πολύ σκληρή ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «μονομερή ενέργεια» της ΝΔ και «τετελεσμένα» γεγονότα.

«Μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και καλεί τη ΝΔ να παρουσιάσει και να εφαρμόσει «το ταχύτερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έτσι μπορεί να μειωθεί».

«Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο επρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και προσθέτει ότι «για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης και του πολιτισμού».

Νωρίτερα, η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφρασε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο κλείσιμο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, αλλά υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας για «νοικοκύρεμα» της.

Υπέρ του εξορθολογισμού της ΕΡΤ και όχι της διάλυσης της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης τάσσονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, τονίζει πως «ό,τι δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ επί Ηλία Μόσιαλου, το προχωράει τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση: τη διάλυση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, με την αιτιολογία του εξορθολογισμού. Για τον εξορθολογισμό δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, διότι είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκαν κομματικοί στρατοί μέσα στην ΕΡΤ ΑΕ».

Για «νομοθετικό τερατούργημα» κάνει λόγο το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ, «πρέπει να βρει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού.» «Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους.», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Χρυσή Αυγή, στην οποία αναφέρει ότι «η ΕΡΤ ανήκει θεωρητικά στον ελληνικό λαό, δε σέβεται όμως 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες που υποστηρίζουν την Χρυσή Αυγή, τους υβρίζει διαρκώς ως... "νεοναζί" και δεν δίνει ποτέ βήμα σε εκπροσώπους του κόμματός μας». «Δυστυχώς, κανένα από τα διεφθαρμένα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν διαμαρτυρήθηκε γι' αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας, αντιθέτως το υποστήριξε. Τα ίδια και χειρότερα πράττουν και τα ιδιωτικά κανάλια των νταβατζήδων, των οποίων οι συχνότητες ανήκουν στον ελληνικό λαό και έχουν παραχωρηθεί παράνομα στους καναλάρχες», αναφέρει η Χρυσή Αυγή.

«Η ΕΡΤ είναι χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Και αυτό τελειώνει σήμερα», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Σταματούν οι μεταδόσεις μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ», τόνισε .

«Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Όσοι επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο οργανισμό. Ο νέος οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.