Τα πολύχρωμα ψάρια νικούν την κατάθλιψη

Είναι παραλληλόγραμμο, πολύχρωμο, συγκεντρώνει «ενοίκους» από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και φιλοξενεί οργανισμούς που δεν μπορούν να ζήσουν μακριά του.

Είναι ο μαγικός κόσμος των τροπικών ενυδρείων που μπορούν να αλλάξουν τους ρυθμούς της ζωής μας.

«Κάποιοι πελάτες μου από τότε που απέκτησαν ενυδρείο σταμάτησαν ουσιαστικά να βλέπουν τηλεόραση. Αρκούνται στο να παρακολουθούν τον αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας ».

Τα λόγια του ιδιοκτήτη του καταστήματος Αnimal Station κ. Νιντάλ Ρεζέκ, ενός φανατικού των ενυδρείων ο οποίος έκανε το χόμπι του επάγγελμα, περιγράφουν τον αντίκτυπο που έχει η κατοχή τού γυάλινου αυτού κόσμου στους ιδιοκτήτες του. Οι ευεργετικές συνέπειες των ενυδρείων στην ψυχική υγεία των ανθρώπων είχαν ήδη επισημανθεί από επιστημονικές έρευνες της δεκαετίας του ΄80. Δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης το ενυδρείο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού πολλών φαρμακείων ή αιθουσών αναμονής σε νοσοκομεία και ιατρεία, και τα τελευταία χρόνια εντάσσεται σιγά-σιγά σε ανάλογους χώρους και στην Ελλάδα.

« Το ενυδρείο είναι ένα κομμάτι φυσικού περιβάλλοντος και μάλιστα τελείως διαφορετικό από την πόλη που ζούμε. Και μόνο να το κοιτάζεις λειτουργεί αγχολυτικά. Κάθε μέρα που θα το κοιτάξεις ανακαλύπτεις κάποια λεπτομέρεια που μέχρι πρότινος αγνοούσες » τονίζει ο μουσικός κ. Απόστολος Κετσελίδης, από τα πιο δραστήρια μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων του Ενυδρείου (ΠΣΦΕ), www. aquarist.gr.

Ιδιαίτερα καθοριστική για την ψυχική ευεξία που προσφέρει το ενυδρείο είναι η ταυτόχρονη παρουσία πολλών διαφορετικών χρωμάτων σε αυτό. « Το να βλέπεις τα χρωματιστά ψάρια στο ενυδρείο είναι δεδομένο ότι θα σου βελτιώσει την ψυχική σου διάθεση. Συνήθως μάλιστα πρόκειται για χρώματα που δύσκολα συναντάμε στην καθημερινότητά μας στους τέσσερις τοίχους της μεγαλούπολης » τονίζει η χρωματολόγος κυρία Χρύση Φυτοπούλου.


 

 
Το Βήμα
Share |