Τα παρασκήνια του βασιλικού γάµου

Η µέλλουσα πριγκίπισσα αναχώρησε χθες από το πατρικό της στο Μπερκσάιρ, όπου µαζίµε τηνοικογένειάτης και τον καλό της πέρασαν λίγες στιγµές ηρεµίας την Κυριακή του Πάσχα, προτού πέσουν µε τα µούτρα στις τελευταίες προετοιµασίες. Από νωρίς τοπρωί έωςαργά το βράδυ αύριο η βρετανική πρωτεύουσα θα ζει στους ρυθµούς του βασιλικού γάµου. Ολα είναι σχεδόν έτοιµα, όπως αρµόζει στην περίσταση και όπως προστάζει το πρωτόκολλο. Μετά τηνάφιξη τωνεπίτιµων καλεσµένων, το ενδιαφέρον εκατοµµυρίων ανθρώπων που θαπαρακολουθήσουν το γεγονός της χρονιάς από κοντά ή από την τηλεόρασή τους θα τραβήξει η αυτοκινητοποµπή µε τους µεγάλους πρωταγωνιστές που θα καταφθάσουν στο αβαείο του Ουέστµινστερ.

Μετά τοµυστήριο όµως, όπωςαυστηρά προβλέπει το πρωτόκολλο, η επιστροφή στα ανάκτορα του Μπάκιγχαµ θα πραγµατοποιηθεί µε πέντε άµαξες της βασιλικής αυλής. Στην πρώτη, κατασκευής του 1902, θα επιβαίνουν οι νεόνυµφοι. Η δεύτερη καιη τρίτηπροορίζονται για τους παράνυφους και τους κουµπάρους – τον πρίγκιπα Χάρι και την αδελφή τής νύφης Φιλίπα. Η τέταρτη και η πέµπτη θα µεταφέρουν τηβασίλισσα και τον δούκα του Εδιµβούργου(Ελισάβετ -Φίλιππος), τον πρίγκιπατης Ουαλίας καιτη δούκισσα της Κορνουάλης (Κάρολος- Καµίλα)και το ζεύγος Μίντλτον.

Κανείς δεν αµφιβάλλει ότι οι µελλόνυµφοι και ολόκληρη η βασιλικήοικογένεια θα ακτινοβολούν αύριο από ευτυχία. Οι έµπειροι επί των πρακτικών του παλατιού βέβαια γνωρίζουν µερικά από τα µυστικά της λάµψης τους, όπως ότι µέρος της καλής τους διάθεσης αντλούν από το… βασιλικό φαρµακείο. Τις τελευταίες και πιο απαιτητικές εβδοµάδες, η βασίλισσα Ελισάβετ για την αστείρευτηενέργειάτης έχει βασιστεί σε αυτό που η ίδια αποκαλεί «θαυµαστό µπλεχάπι». «∆εν πρόκειται ακριβώς για φάρµακα, αλλά για µια µικρή βοήθειαστη διατήρηση της θετικής ενέργειας»,διαβεβαιώνειαξιωµατούχος του παλατιού. «Εφόσον δεν λαµβάνονται τακτικά, δεν προκαλούνβλάβη στονοργανισµό. Η ΑυτήςΜεγαλειότης γίνεται άλλος άνθρωπος όταντα παίρνει», προσθέτει στην «Ιντιπέντεντ». Ο άκρως λογικός και ισορροπηµένοςΟυίλιαµ λέγεται πως πείστηκε από τον αδελφότου Χάρι να κάνει µία δοκιµήενόψει τουµπάτσελορ πάρτι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του µυστηρίου, ολόκληρη η περιοχή γύρω από το αβαείο του Ουέστµινστερ θα είναι απαγορευµένη ζώνη για τουςtwitters. Για τον σκοπό αυτό θα επιστρατευθεί η τεχνολογία που χρησιµοποιεί η Κίνα, γιανα µηνµπορούν οι διαφωνούντεςνα χρησιµοποιούντο Ιντερνετ. Το µέτρο κρίθηκε απαραίτητο, δεδοµένουότι στηλίστα των καλεσµένων περιλαµβάνονται καικοινοί θνητοί, οι οποίοιδεν είναισυνηθισµένοι σε τέτοιου είδους περιστάσεις και πιθανότατα θα µπουν στον πειρασµό των µηνυµάτων. Σε κάθε περίσταση, όλα θα κυλήσουν όπως πρέπει: το µυστήριο, ο χαιρετισµός από το µπαλκόνι του Μπάκιγχαµ, η επίσηµη δεξίωση, το πάρτι για τους λίγους καλούς φίλους. Τι µέλλει γενέσθαι όµως για το ζευγάρι από ‘κεί κι έπειτα; Θα ήτανµεγάλη παράλειψη για τουςαστρολόγουςνα µη µελετήσουν τι λένε τα άστρα για την κοινή ζωή των µελλονύµφων. Ο συνδυασµός Καρκίνου (Ουίλιαµ) και Αιγόκερου (Κέιτ), τονίζουν κορυφαίοι του είδους,θεωρείται «εξαιρετικά θετικός». «Ισωςείναι λίγο θυελλώδες το 2013, όµως ευτυχώς θα έχουν και οι δύο τη Σελήνη τους στον Ταύρο, γεγονός που οπωσδήποτε θα τους βοηθήσει», σχολιάζει ειδικός αστρολόγος.

Η άστεγη καλεσµένη του πρίγκιπα

Πριν από έναν χρόνο ήταν µια απελπισµένη άστεγη, που προσπαθούσε να αναρρώσει από ένα πολύ σοβαρό έµφραγµα και κοιµόταν µαζί µε τοξικοµανείς. Αύριο όµως θα έχει τη δική της θέση στο αβαείο του Ουέστµινστερ. Ολα άρχισαν σ’ ένα φιλανθρωπικό γκαλά, το περασµένο καλοκαίρι, στο άσυλο για αστέγους Centrepoint που είχε ιδρύσει η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Εκεί, ο Ουίλιαµ, άκουσε τη συγκινητική ιστορία της 20χρονης σήµερα Σόζνα: πώς ύστερα από µια σοβαρή επέµβαση στην καρδιά κατά τη διάρκεια της εφηβείας της βρέθηκε χωρίς στέγη. Ο νεαρός πρίγκιπας συγκινήθηκε τόσο πολύ ενώ την άκουγε να αφηγείται τις περιπέτειές της, που έσπασε το πρωτόκολλο και την αγκάλιασε σφιχτά. Και βέβαια φρόντισε να της εξασφαλίσει ένα χρυσό εισιτήριο για την αυριανή τελετή.

Γαµήλιο... ποίηµα

Οι… γαµήλιοι στίχοι δεν συµπεριλαµβάνονται στο ρεπερτόριό της, όµως φήµες θέλουν την Κάρολ Αν Ντάφι να υπέκυψε.

Φίλοι της αντισυµβατικήςβρετανίδας ποιήτριας – λεσβία, ανύπαντρηµητέρα – υπόσχονται ότι το ποίηµα µε τίτλο «∆αχτυλίδια» («Rings») θα είναι εορταστικό, αλλάστο στυλ της.

Βέρα στο δεξί µόνο για τη νύφη

Σύµφωνα µε την πρόσφατη παράδοση των βασιλικών γάµων,η βέρα της Κέιτείναι κατασκευασµένη από ουαλικό χρυσάφι. Από τον ίδιο βόλο χρυσού κατασκευάστηκαν επίσης οι βέρες της Ελισάβετ, της πριγκίπισσας Μαργαρίτας και της πριγκίπισσας Αννας – αδελφής και κόρης της Ελισάβετ αντίστοιχα. Σε αντίθεση µε τον πατέρα του, όπως ανακοίνωσε τοΠαλάτι, ο πρίγκιπας Ουίλιαµ δεν θαφοράει βέρα. Το ίδιο είχεκάνει και ο παππούςτου. Σε περίπτωση που η Κέιτ, ή όποια γυναίκα, χάσει τη βέρα της, ηλαϊκή παράδοση του Γιορκσάιρ απαγορεύει ρητά και κατηγορηµατικά την αντικατάστασή της απότον σύζυγο. Το δύσκολο και δαπανηρό αυτό έργο καλούνται να διεκπεραιώσουν οι άνδρες συγγενείς της νύφης.

«Ουίλιαµ, Κέιτ τρέξτε για να σωθείτε»

Μα θέλει πραγµατικά η Κέιτ Μίντλτον να µπει σε µια τέτοια οικογένεια; Σε αυτό το ερώτηµα προσπαθεί να απαντήσει ο γνωστός συγγραφέας και δηµοσιογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς σε άρθρο του στο διαδικτυακό περιοδικό «Slate».

Η κληρονοµική µοναρχία, είχε παρατηρήσει ο Τόµας Πέιν, ένας από τους πατέρες της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, είναι τόσο παράλογη όσο µια πρόταση για να υπάρξει κληρονοµικός γιατρός ή κληρονοµικός µαθηµατικός. Οµως, εάν προσπαθήσεις να αναφέρεις κάτι τέτοιο την ώρα που όλοι έχουν εκστασιαστεί µε τα σχέδια για τη γαµήλια τούρτα ή το νυφικό, θα σε κοιτάξουν περίεργα, παρατηρεί ο Χίτσενς. «Υποθέτω», γράφει, «ότι αυτή πρέπει να είναι η µοναρχική “µαγεία” για την οποία ακούµε τόσο συχνά: λόγω κάποιας µυστικής αλχηµείας, η αναπαραγωγή µιας δυναστείας µετατρέπεται σε ροµάντζο, ακόµα και “παραµύθι” – φράση που χρησιµοποιήθηκε για τα δύο τελευταία βασιλικά ζευγαρώµατα, µε πρωταγωνίστριες την Νταϊάνα και τη Σάρα, αλλά είχαν ατυχή κατάληξη. Παρότι το νέο ζευγάρι φαίνεται ότι έχει πραγµατικά αισθήµατα, η κύρια χρησιµότητά του είναι να αποκαταστήσει την πατίνα του γκλάµουρ που έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη βρετανική βασιλική οικογένεια». Βέβαια, η βρετανική µοναρχία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το γκλάµορ, όπως έχει δείξει η µακρόχρονη βασιλεία της Ελισάβετ. «Η προσήλωσή της στο καθήκον έχει προσδώσει στον θεσµό µια αίσθηση εντιµότητας και στωικότητας», συνεχίζει ο Χίτσενς. «Σπανίως ακούει κανείς επικρίσεις για τη βασίλισσα, αν και δεν είµαι σίγουρος ότι αξίζει τέτοια ασυλία. Στην αρχή της βασιλείας της πήρε δύο σηµαντικές αποφάσεις: αρνήθηκε να επιτρέψει στη νεώτερη αδελφή της Μάργκαρετ να παντρευτεί εκείνον που είχε αγαπήσει (και ήταν διαζευγµένος) για να ικανοποιήσει τη συντηρητική εκκλησία της Αγγλίας και επέτρεψε στον αυταρχικό σύζυγό της να αναλάβει τη µόρφωση των παιδιών. Και οι δυο αποφάσεις είχαν επιπτώσεις. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα παντρεύτηκε κάποιον άλλο και χώρισε παραµένοντας δυστυχής για πάντα, ενώ ο πρίγκιπας Κάρολος αναγκάστηκε να παντρευτεί κάποια που δεν αγαπούσε και σήµερα το έχει ρίξει στο new age. ∆εν είναι λίγοι µάλιστα εκείνοι που λένε πως το σηµαντικότερο καθήκον του πρίγκιπα Ουίλιαµ που παντρεύεται αύριο είναι να χρησιµοποιήσει το χάρισµά του προκειµένου να γλιτώσει τη χώρα από τον βασιλιά Κάρολο Γ’».

Ο Κρίστοφερ Χίτσενς δηλώνει «αντιµοναρχικός εκ πεποιθήσεως» και ειρωνεύεται τον Κάρολο, «η µοναδική δουλειά του οποίου είναι να µην έχει καµιά δουλειά αλλά να περιµένει τον θάνατο της µητέρας του». Κι έχει µια συµβουλή για την Κέιτ: «Θέλω να της ευχηθώ τα καλύτερα και να της ψιθυρίσω στο αυτί: εάν τον αγαπάς, γλυκιά µου, πάρ’ τον γρήγορα από εκεί µέσα. Αφήστε τον θρόνο στον επόµενο και φύγετε για να σωθείτε...».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
 

Share |