Τα όσπρια μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας;

Όλοι αναγνωρίζουμε την υψηλή θρεπτική αξία των οσπρίων και τα ξεχωρίζουμε από τις καλύτερες διατροφικές πηγές φυτικής προέλευσης πρωτεΐνης και σιδήρου, και παράλληλα ξεχωρίζουν για τη σημαντική περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, ο σίδηρος των οσπρίων βρίσκεται σε μία μορφή που δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, ενώ επιπλέον οι πρωτεΐνες τους είναι κατώτερης βιολογικής αξίας συγκριτικά με εκείνες του κρέατος, δηλαδή δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συνεπώς, η κατανάλωση οσπρίων δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως την απουσία του κρέατος από το διαιτολόγιο, αλλά με τους κατάλληλους συνδυασμούς μπορούν να αποτελέσουν έναν άξιο αντικαταστάτη.

Εάν τα όσπρια συνδυαστούν με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, θαλασσινά ή ψάρι, ή ακόμα και με αμυλούχα τρόφιμα, όπως ψωμί ολικής άλεσης ή καστανό ρύζι οδηγούν σε ένα γεύμα πλήρες σε πρωτεΐνη. Επιπλέον, καλό είναι να συνδυάζετε τα όσπρια με κάποια πηγή βιταμίνης C (τομάτα στο μαγείρεμα, πιπειρές ή στυμμένο λεμόνι) ή συνοδέψτε τα με χυμό πορτοκάλι εμπλουτισμένο με έξτρα βιταμίνη C, καθώς βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου.

Βίκυ Πυρογιάννη MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
Share |