Τα οφέλη του μασάζ στην υγεία σου!

Τα οφέλη στην υγεία σου από το μασάζ ξεπερνούν τη χαλάρωση των μυών και την ανακούφιση από τους πόνους. Παρακάτω σου παραθέτουμε και κάποια άλλα οφέλη του μασάζ στην υγεία σου που μπορεί να σε εκπλήξουν.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Για τους ίδιους λόγους που το μασάζ βοηθά στη χαλάρωση, μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος και να ανακουφίσει από τη κατάθλιψη. Το μασάζ μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) με αποτέλεσμα να ανεβάζει τη διάθεση και να μειώνει συχνά την αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να ανεβάσει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνη και ντοπαμίνη, που έχουν σχέση με τον έλεγχο της κατάθλιψης.

ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ
Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2012 στο Science Translational Medicine, βρήκε ότι το μασάζ είναι πραγματικά αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους μετά από μια σκληρή προπόνηση. Ακόμα και ένα 10-λεπτο μασάζ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στους μύες σου και να βοηθήσει το σώμα σου να ανακάμψει.

ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 πάνω σε άτομα που υπέφεραν από πόνο χαμηλά στη μέση τους, το σουηδικό ή βαθύ μασάζ είναι μια καλή λύση για την ανακούφιση της χρόνιας οσφυαλγίας. Από τα άτομα πού έκαναν ένα μασάζ την εβδομάδα για 10 εβδομάδες, ένα στα τρία άτομα είχαν από μερική έως ολική μείωση του πόνου τους, σε σύγκριση με ένα στα 25 άτομα που ακολούθησαν ένα  συμβατικό πρόγραμμα θεραπείας. Τα αποτελέσματα του μασάζ είναι περίπου τόσο αξιόλογα όσο και αυτά από άλλες αποτελεσματικές θεραπείες όπως φάρμακα, βελονισμός, γυμναστική και γιόγκα. Μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine έδειξε τα εβδομαδιαία και τα δισ-εβδομαδιαία μασάζ βοήθησαν κατά πολύ στη μείωση της δυσκαμψίας και του πόνου, καθώς και στη βελτίωση του εύρους κίνησης σε άτομα που υπέφεραν από οστεοαρθρίτιδα.

ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ
Αν έχεις κοιμηθεί ποτέ ενώ σου κάνουν μασάζ, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια να σε πείσουμε ότι το μασάζ μπορεί να προάγει έναν υγιή ύπνο. Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει αυτήν την σχέση και την αποδείξουν στο ότι το μασάζ προάγει τα δέλτα κύματα του εγκεφάλου που συνδέονται με το βαθύ ύπνο, σύμφωνα με το περιοδικό Health.

ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Πολλαπλές μελέτες έχουν συνδέσει το μασάζ με την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε μια μελέτη του 2010, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μασάζ αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα μικρόβια και τις λοιμώξεις στο σώμα. Δύο χρόνια αργότερα, η ίδια μελέτη επικεντρώθηκε στις διαφορές στα επίπεδα των ορμονών όταν η συχνότητα των μασάζ αλλάζει. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν σουηδικό μασάζ δύο φορές την εβδομάδα παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα της κορτιζόλης, αύξηση στα επίπεδα της οξυτοκίνης (που είναι επίσης γνωστή ως η ορμόνη αξιοπιστίας), και ελαφρή αύξηση στον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων.

ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ
Θέλεις να ενισχύσεις τη δύναμη του μυαλού σου; Σύμφωνα σε μια μικρή μελέτη του Touch Research Institute (TRI), οι ενήλικες που έκαναν ένα μασάζ 15 λεπτών ενώ κάθονταν στην καρέκλα τους είχαν καλύτερη εγρήγορση και ολοκλήρωσαν γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια μια σειρά από ερωτήσεις μαθηματικών.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ
Όπως ακριβώς με τους μύες και τον πόνο στην πλάτη, το μασάζ μπορεί επίσης να ανακουφίσει από τους πονοκεφάλους. Σύμφωνα με το WebMD, τα τακτικά μασάζ μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των ημικρανιών ενός ατόμου. Επίσης, σύμφωνα με το ΤΡΙ, τα τακτικά μασάζ μπορούν να περιορίσουν την ένταση της κάθε ημικρανίας.

ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μερικά σπρωξίματα στα κατάλληλα σημεία μπορούν να έχουν οφέλη και στην ομορφιά σου. Το μασάζ αυξάνει τη ροή του αίματος, το οποίο γεμίζει το χαλαρό δέρμα, προάγει τη λεμφική αποστράγγιση (απομάκρυνση των τοξινών από τα κύτταρα έτσι ώστε περισσότερες θρεπτικές ουσίες να μπορούν να μπουν μέσα τους) και προσθέτει ζωντάνια σε μια θαμπή επιδερμίδα και άτονα μαλλιά. Και δεν χρειάζεται καν να κλείσεις ένα ραντεβού. Απλά, κάνε μασάζ στο πρόσωπο και το τριχωτό του κεφαλιού σου για λίγα λεπτά και θα δεις μεγάλη διαφορά.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
Λόγω πολλών από τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω, το μασάζ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπείες για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το μασάζ μπορεί να ανακουφίσει από την κούραση, τους πόνους, το άγχος, την κατάθλιψη και τη ναυτία σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Πηγή: topgreekgyms.gr

Share |