Τα μανιτάρια έγιναν... κίνημα

Oι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε μανιτάρι σκεφτόμαστε τα πεντανόστιμα πλευρώτουςή ένα συστατικό που διαφωνούμε αν θα συμπεριλάβουμε... στην πίτσα μας. Για κάποιους από τους συμπολίτες μας όμως μανιτάρια σημαίνει βόλτες στο δάσος, έρευνα και ακόμη και ...γλυκίσματα. Ως πριν από δέκα χρόνια η ενασχόληση με τα άγρια μανιτάρια αφορούσε έναν περιορισμένο κύκλο. « Στα περισσότερα χωριά της Ελλάδας οι κάτοικοι ήξεραν να ξεχωρίζουν 1-2 είδη μανιταριών τα οποία είναι κατάλληλα για κατανάλωση » τονίζει ο κ. Γιώργος Κωνσταντινί- δης, δάσκαλος από τα Γρεβενά που εδώ και 21 χρόνια καταγράφει είδη άγριων μανιταριών, ενώ είναι από τους κινητήριους μοχλούς της... μυκητοφιλίας στη χώρα μας. « Πλέον υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι μανιταρόφιλων οι οποίοι φέρνουν το κοινό κοντά σε αυτόν τον θησαυρό της φύσης. Εμείς στον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας έχουμε καταγράψει πάνω από 2.000 είδη μανιταριών, τα οποία έχουμε ταξινομήσει αναλόγως αν είναι κατάλληλα για φαγητό, τοξικά ή ακόμα και θανατηφόρα. Νομίζω ότι η φοβία και η προκατάληψη που υπήρχαν στο παρελθόν έχουν αρχίσει να εκλείπουν » συμπληρώνει.

Ειδικά τα Σαββατοκύριακα τα βουνά και τα δάση της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και άλλων περιοχών γεμίζουν από μανιταροσυλλέκτες. « Η καλύτερη ώρα για να βγεις για μανιτάρια είναι αμέσως μετά την ανατολή του Ηλίου, ειδικά αν τις προηγούμενες ημέρες έχουν υπάρξει βροχές. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με το να μαζεύουνε μανιτάρια, ακούς φωνές μέσα από το δάσος λες και βρήκαν έναν πραγματικό θησαυρό » τονίζει ο κ. Γιώργος Σέτκος από την Καστοριά, πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στους Φιλιππαίους Γρεβενών η όγδοη γιορτή μανιταριού η οποία συγκέντρωσε πάνω από 10.000 άτομα. Περιελάμβανε εξορμήσεις στο δάσος, σεμινάρια για το ποια είδη είναι κατάλληλα για μαγειρική, αλλά και ατελείωτο φαγοπότι με προϊόντα από μανιτάρι, από την κλασική μανιταρόσουπα ως και... μανιταροκεφτέδες. « Για να καλύψουμε όλη αυτή τη ζήτηση δεν αρκούσαν τα άγρια μανιτάρια και έτσι χρησιμοποιήσαμε και καλλιεργήσιμα, τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά. Φυσικά όμωςδεν συγκρίνονται με τα άγρια » τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Δεν είναι βέβαια όλα τα μανιτάρια φαγώσιμα. Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 200 περιστατικά δηλητηριάσεων, με ένα έως δύο να αποδεικνύονται θανατηφόρα. « Δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος χωρίς να έχει γνώση. Εμείς οι μανιταροσυλλέκτεςέχουμε ένα ρητό:Μερικά μανιτάρια τα τρως μόνο την πρώτη φορά. Προτού κάποιος αποφασίσει να πάει στο δάσος πρέπει να έχει συμβουλευτεί κάποιο βιβλίο ή κάποιον έμπειρο μανιταροσυλλέκτηπου θα τον πληροφορήσει για το ποιοι από τους όμορφους αυτούς μύκητες είναι κατάλληλοι για κατανάλωση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάζει στο στόμα του κάτι χωρίς να ξέρει τι ακριβώς είναι » λέει στο «Βήμα» ο κ. Στέργιος Μίχος από τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας. Τρούφα η πανάκριβη
Τα τελευταία χρόνια η τρούφα, το μανιτάρι που μεγαλώνει στο υπέδαφος, κερδίζει οπαδούς στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας. Ολο και περισσότεροι σεφ περιλαμβάνουν στο μενού εστιατορίων πολυτελείας εδέσματα με το συγκεκριμένο καρύκευμα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον των αγροτών του Πηλίου. « Η καλλιέργειά της είναι εύκολη, δεν κοστίζει πολύ και δεν χρειάζεται τίποτε άλλο πέρα από πότισμα, ενώ η τιμή της στην αγορά ξεκινά από 300 ευρώ το κιλό » τονίζει ο κ. Στέργιος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου και ένας από τους δέκα καλλιεργητές που εδώ και τρία χρόνια ασχολούνται με την καλλιέργεια τρούφας στην περιοχή. Η οργανωμένη καλλιέργεια γίνεται με δένδρα όπως είναι το πεύκο, τα οποία εμβολιάζονται με τον μύκητα. « Το 2012 θα έχουμε την πρώτη μας “σοδειά”, χρειάζονται πέντε χρόνια για να αναπτυχθεί τόσο η τρούφα ώστε να είναι εμπορεύσιμη. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά τα εστιατόρια της περιοχής μας, αλλά ακόμη και εταιρείες από την Ιταλία, τη χώρα που η παραγωγή τρούφας έχει γίνει επιστήμη» τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Στη γιορτή τρούφας που οργανώνεται στις 27-28 Αυγούστου στην Αργαλαστή Πηλίου θα συμμετάσχουν κορυφαίοι έλληνες σεφ που θα παρουσιάσουν μια σειρά από λιχουδιές με τρούφα, όπως τρουφομακαρονάδες και τρουφοτραχανά. «Ο στόχος μας είναι να ενταχθεί το συγκεκριμένο προϊόν στο διαιτολόγιο των Ελλήνων» λέει ο κ. Παπαϊωάννου.

Γλυκό μανιταράκι
 

 

Η πόλη των Γρεβενών και γενικότερα η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δικαίως θεωρείται η «Μέκκα»» του μανιταριού στη χώρα μας. Στα βουνά και στα δάση της περιοχής μπορεί να βρει κανείς πάνω από 1.200 είδη μανιταριού. « Ειδικά σε απομακρυσμένα χωριά είναι συνηθισμένο φαινόμενοοι ηλικιωμένοι άνθρωποι να συμπληρώνουν το εισόδημά τους μαζεύοντας άγρια μανιτάρια, τα οποία τα πωλούν σε επιχειρήσεις όπως η δική μας » λέει ο κ. Φώτης Παρασκευαΐδης (φωτογραφία), ο οποίος διατηρεί βιοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων με βάση το μανιτάρι στα Γρεβενά. Στα ράφια του καταστήματός του υπάρχουν ζυμαρικά, μανιταροπίλαφο, ακόμη και γλυκό του κουταλιού που είναι δημιούργημα-πατέντα του κ. Κωνσταντινίδη. «Φτιάχνουμε πάνω από 170 προϊόντα τα οποία πουλάμε λιανική αλλά και σε καταστήματα ντελικατέσεν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνήθως βέβαια σε μικρές συνήθως ποσότητες αφού η πρώτη μας ύλη, τα φρέσκα μανιτάρια δηλαδή, δεν είναι απεριόριστα» συμπληρώνει.

Πρέπει να ξέρουμε
 

Το μανιτάρι δεν είναι φυτό. Πρόκειται για μύκητα που αναπτύσσεται ως παράσιτο σε ζωντανά ή «ετοιμοθάνατα» δένδρα και φυτά.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 7.000 είδη μανιταριών.

Τα μανιτάρια είναι φτωχά σε σάκχαρα και λίπη άρα και σε θερμίδες, είναι ωστόσο πλούσια σε νερό, υδατάνθρακες, ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες.

Επειδή είναι δύσπεπτα, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις μεγάλες ποσότητες. Εξαιρετικοί βιότοποι για τα μανιτάρια είναι τα όρη Γράμμος και Βίτσι, ο Ταΰγετος, ο Παρνασσός και το Πήλιο. Στην Αττική τα βρίσκουμε κυρίως στην Πάρνηθα.

Το μανιτάρι χρειάζεται την υγρασία για να ευδοκιμήσει. Ετσι η καλύτερη περίοδος για αυτά είναι το φθινόπωρο.

Σημαντικό όταν μαζεύουμε μανιτάρια είναι να μην το καταστρέφουμε ολόκληρο αλλά να κόβουμε μόνο το κομμάτι που μας ενδιαφέρει.

Αν σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε με τη συλλογή μανιταριών επισκεφθείτε το manitari.gr

Πηγή :Το Βήμα
 

Share |