Τα εμπορικά καταστήματα κατεβάζουν ρολά

«Πάμε όλοι για λουκέτο » Τα λόγια αυτά καταστηματάρχη στο κέντρο της Αθήνας αποτυπώνουν με ακρίβεια το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των ελλήνων εμπόρων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της πρόσφατης έρευνας της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, ως το 2011 175.000 ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν κατεβάσει ρολά. Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο μικρές επιχειρήσεις οι οποίες παραδοσιακά βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, αλλά και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων το κλείσιμο των οποίων θα σημαίνει την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. Ηδη γνωστή αλυσίδα ρούχων έχει «κατεβάσει ρολά» στα περισσότερα αθηναϊκά καταστήματά της.

Οδός Ερμού
Η οδός Ερμού παραμένει ο δρόμος-σταθμός για την εμπορική κίνηση της Αθήνας. Τα ελάχιστα καταστήματα που είναι κλειστά έχουν ήδη βρει τον επόμενο ενοικιαστή τους. Γύρω από την Ερμού όμως η εικόνα γίνεται αποκαρδιωτική. Σε δρόμους όπως η Αγίου Μάρκου, η Αιόλου και η Περικλέους, που κάποτε έσφυζαν από εμπορική ζωή, η ταμπέλα επωνυμίας των καταστημάτων αντικαθίσταται όλο και περισσότερο από την επιγραφή «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ». « Πέρα από την οικονομική δυσκολία που είναι δεδομένο ότι αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, στο κέντρο υπάρχουν πρόσθετα προβλήματα» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Σωφρονάς. « Αφενός τα τελευταία χρόνια ο κόσμος δεν κατεβαίνει στο κέντρο καθώς οι πορείες και οι ταραχές είναι στην ημερήσια διάταξη. Αφετέρου υπάρχει η μάστιγα του παραεμπορίου. Θεωρώ εξωφρενικό, ενώ το κράτος αναζητεί έσοδα με κάθε τρόπο, να μη γίνεται προσπάθεια να παταχθεί το παραεμπόριο. Αν δεν υπήρχε, οι καταναλωτές θα αγόραζαν από τα νόμιμα καταστήματα και το κράτος θα είχε κάποια επιπλέον έσοδα » συμπληρώνει.

Πέρα από την οικονομική συγκυρία, η κακοδαιμονία του ελληνικού εμπορίου έχει να κάνει και με δομικές αδυναμίες. «Είναι δεδομένο ότι στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικά κανένα σχέδιο. Κάθε εφάπαξ ή δάνειο έγινε μαγαζί» δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου» κ. Βασίλης Κορκίδης, ενώ ο ομόλογός του, του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου κ. Γιώργος Ασημακόπουλος συμπληρώνει ότι « στην περιοχή μας, σε δρόμους χωρίς καμιά εμπορική αξία, παρατηρούμε να ανοίγουν καταστήματα ρούχων τα οποία αντέχουν μόνο για μία σεζόν. Κλείνουν και την επόμενη χρονιά τα αναλαμβάνει κάποιος άλλος. Αυτού του είδους οι τυχοδιωκτικές συμπεριφορές κάνουν κακό και στους ευσυνείδητους εμπόρους».

 
 
Πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Share |