Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής με τον Υπ. Εσωτερικών, Ε. Στυλιανίδη‏

Συνολική παρουσίαση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Αττικής έκανε σήμερα, Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γιάννη Ιωαννίδη, και στελέχη του Υπουργείου, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Αττικής, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, παρουσίασε με όλες τις λεπτομέρειες τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Αττικής, τόσο σε σχέση με τον Καλλικράτη, όσο και με τη γενικότερη συνεργασία Κυβέρνησης - Αυτοδιοίκησης.

Πρωτίστως, συζητήθηκε το θέμα της μεταφοράς των μαθητών και η ηγεσία του Υπουργείου έθεσε θέμα επιστροφής της αρμοδιότητας από τους Δήμους στις Περιφέρειες, αφού, όπως ειπώθηκε, η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων αδυνατούν να ασκήσουν την αρμοδιότητα, με κίνδυνο λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μην μπορούν να μεταφερθούν οι μαθητές, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

Ο κ. Σγουρός, απαντώντας στο αίτημα του Υπουργού είπε ότι η όποια απόφαση πρέπει να συζητηθεί τη Δευτέρα 27 Αυγούστου και ώρα 10:00 με όλους τους Περιφερειάρχες σε κοινή συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέλυσε τα εξής θέματα:

  1. Τη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τις Περιφέρειες, που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία τους αλλά και τον αναπτυξιακό τους ρόλο.
  2. Τη νομοθετική ρύθμιση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ.
  3. Τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια προς τα Υπουργεία αλλά και μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την Περιφέρεια, χωρίς να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους, όπως για παράδειγμα η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών.
  4. Την υποτυπώδη συνεργασία με πολλά Υπουργεία.
  5. Την καθυστέρηση στις πληρωμές λόγω κωλυσιεργίας των Υπηρεσιών των Εντελλομένων του Υπουργείου Οικονομικών ενώ ζήτησε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο θεσμός του ελεγκτή νομιμότητας και ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
  6. Την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών.
  7. Τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος του ιστορικού κέντρου και της παράνομης μετανάστευσης.
  8. Τις παραχωρήσεις κτηρίων του δημοσίου για μείωση των λειτουργικών εξόδων.
  9. Το μεγάλο θέμα των δαπανών της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων των υπηρεσιών των εντελλομένων έχουν προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες όσων έχουν παράσχει υπηρεσίες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης,αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό,για την πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τα θέματα της αρμοδιότητάς του θα επιχειρήσει με νομοθετική παρέμβαση το Σεπτέμβριο να δώσει λύση στα επείγοντα προβλήματα που υπάρχουν και παράλληλα θα επιδιώξει τη συνεργασία με άλλους συναδέλφους του Υπουργούς, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τόνισε:

«Ευχαριστούμε τον κ. Στυλιανίδη για την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Αττικής. Του εκθέσαμε όλα τα θέματα τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις και πλέον είναι στο χέρι της Κυβέρνησης να προωθήσει όλες τις αναγκαίες Νομοθετικές και Υπουργικές αποφάσεις, ώστε να δοθούν λύσεις που αφορούν τους πολίτες»

Share |