Συναγερμός για τη διφθερίτιδα μετά τον θάνατο του 8χρονου

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό επικρατεί μετά τον θάνατο ενός 8χρονου παιδιού στις 26 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο "Αγλαΐα Κυριακού". Μια ασθένεια η οποία είχε "εξαφανιστεί" από τον ιατρικό χάρτη εδώ και πολλές δεκαετίες. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μάλιστα κρούει τον κώδωνα και ζητεί από το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα και να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική κάλυψη σε εμβολιασμό των παιδιών πριν κάνουν τις εγγραφές στο σχολείο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και να υπάρχει έλεγχος ως προς την πιστή εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού.

Για τον 8χρονο αρχικά είχε ειπωθεί ότι δεν είχε κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου, όμως, τελικά το βράδυ της Πέμπτης υπήρξε ανατροπή. Όπως έγινε γνωστό, το παιδί είχε λάβει και τις πέντε δόσεις του εμβολίου για τη διφθερίτιδα. Το παιδί φιλοξενείτο σε κρατική δομή όπου και εμβολιάστηκε και στη συνέχεια ζούσε σε ανάδοχη οικογένεια.

Για τα ακριβή αίτια θανάτου του παιδιού έχουν σταλεί δείγματα για καλλιέργεια στην Αγγλία και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
 

Πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων «Α. Κυριακού».

Το παιδί προσήλθε στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μία μέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Τσόλας στον ΑΝΤ1: Εξέτασα πρώτος το παιδί που πέθανε από διφθερίτιδα

Ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, «Metropolitan» μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για το 8χρονο παιδί που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

«Εξέτασα πρώτος το παιδί που πέθανε από διφθερίτιδα", δήλωσε ο κ. Τσόλας, ο οποίος αναφέρθηκε στα συμπτώματα που βρήκε στην εξέταση.

Share |