Στουρνάρας στη Bild: "Δεν τολμώ να περπατήσω μόνος στο δρόμο"

Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός του 2013, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της Τρίτης, της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπάσματος από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο ΜΝΙ του Γερμανικού Χρηματιστηρίου.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, ο κ. Στουρνάρας εξηγεί ότι προηγούμενες δηλώσεις του περί νέας αναδιάρθρωσης εντός του έτους παρερμηνεύθηκαν και τονίζει: "Παρεξηγήθηκαν (οι δηλώσεις). Για μία ακόμη φορά, δεν θα έχουμε άσχημα νέα από την Ελλάδα αυτή τη χρονιά".

"Δε περπατώ στο δρόμο μόνος, δε βγαίνω έξω με τους φίλους μου"

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά το φάκελο με τη σφαίρα που έλαβε στο γραφείο του αλλά και για τις αυξημένες του υποχρεώσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά:

"Δεν περπατώ μόνος στο δρόμο, δεν κάνω πλέον σπορ, δεν βγαίνω πια έξω με φίλους. Δεν έχω καθόλου χρόνο για όσα με ευχαριστούν".

Όσο για τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός , ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση", ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια ώστε οι έχοντες να πληρώσουν περισσότερους φόρους από τους φτωχότερους.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η Ελλάδα πλέον είναι σε καλό δρόμο. "Ο προϋπολογισμός μας πληροί τους στόχους. Oι συμμέτοχοι μας στην Ευρωζώνη δεν θα πρέπει να έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες. Εμείς θα ξοφλήσουμε τα χρέη μας. Δεν θα ακούσετε άλλα αρνητικά νέα αυτή τη χρονιά από την Ελλάδα. Η συζήτηση για το Grexit ανήκει στο παρελθόν" συμπλήρωσε.

"Επικεντρωνόμαστε μονάχα στις ιδιωτικοποιήσεις κι έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα γι’ αυτές. Η Γερμανία είναι καλοδεχούμενη στις αποκρατικοποιήσεις", δήλωσε στη συνέχεια, ενώ τόνισε ότι το θέμα περί πώλησης ελληνικών νησιών, είναι "τουλάχιστον αστείο".

"Σαφώς δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία σε επίπεδα υποδομών, μα κάνουμε μια καλή προσπάθεια. Πολλοί άνθρωποι έχουν στιγματιστεί γιατί δεν πληρώνουν τους φόρους τους, ενώ ήδη βρίσκονται μερικοί από αυτούς στη φυλακή για φοροαποφυγή", υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

"Η Κύπρος μπορεί να σωθεί"

Όσον αφορά στην Κύπρο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ακόμη και για τη σκέψη μιας στάσης πληρωμών. "Δεν θα πρέπει καν να συζητείται μια χρεοκοπία της Κύπρου, το ντόμινο που θα επακολουθήσει στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα είναι ανυπολόγιστο", τονίζει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. "Είμαι πεπεισμένος ότι η Κύπρος μπορεί να σωθεί", πρόσθεσε.

Δηλώσεις στο Eurogroup

Εν τω μεταξύ στο χθεσινό Eurogroup, o Έλληνας υπουργός οικονομικών για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί και να μην εκπληρώσει στην ώρα του το σχετικό προαπαιτούμενο, παραπέμποντας στις συζητήσεις με την τρόικα και "καρφώνοντας" με μεγάλη σαφήνεια τον συνάδελφό του υπουργό που χειρίζεται το θέμα: "δεν είμαι σίγουρος σαν την άλλη φορά, διότι δεν είναι δουλειά του δικού μου υπουργείου, είναι δουλειά άλλου υπουργείου".

Ο κ. Στουρνάρας άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο για 150.000 υπαλλήλους λιγότερους από το 2010 ως το 2015 με ήπιους τρόπους - δεν αναφέρθηκε όμως στον βραχυπρόθεσμο στόχο για 12.500 αποχωρήσεις ως τον Ιούλιο.

"Στο δημόσιο υπάρχουν πολλοί επίορκοι και υπάλληλοι με πλαστά πτυχία", σημείωσε ο υπουργός οικονομικών, "δε θέλω να μιλήσω για δουλειά άλλων υπουργείων". Ανακοίνωσε όμως ότι θα συναντηθεί με την Τρόικα άλλες τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα.

News247.gr

Share |