Στο σφυρί η Lamborghini Miura, το δώρο του Ωνάση στον Κόκοτα

Το 1966 ήταν η χρονιά που ο Σταμάτης Κόκοτας έκανε μεγάλη επιτυχία τραγουδώντας το «Στου Όθωνα τα χρόνια», ένα κομμάτι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, ο Κόκοτας πήρε ένα δώρο από τον φίλο και θαυμαστή του, τον κυρίαρχο της παγκόσμιας ναυτιλίας εκείνη την εποχή και πλουσιότερο Έλληνα, τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ήταν μια μεταλλικού καφέ χρώματος Lamborghini Miura 400 ίππων, του 1969, το αυτοκίνητο που εμφανίζεται στις φωτογραφίες και σήμερα θα δημοπρατηθεί στο Λονδίνο.

Αν υπήρχε κάποιο αυτοκίνητο που προσωποποιούσε την εικόνα του jet set και τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής, αυτό δεν ήταν άλλο από την Miura. Το supercar έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 1966 και αποτελεί ένα από τα κορυφαία αυτοκίνητα που σχεδίασε ποτέ ο Μπερτόνε. Ο κινητήρας στην Miura είναι εγκάρσια τοποθετημένος. Είναι ένα V12 μοτέρ χωρητικότητας 3,9 λίτρων, η απόδοση του οποίου έφθανε τους 400 ίππους.

Το αυτοκίνητο διαθέτει εντυπωσιακή εμφάνιση και αν μη τι άλλο χρειαζόταν ένας άνθρωπος που να γνωρίζει τα μυστικά της οδήγησης για να μπορέσει να πάρει από την Miura αξέχαστες οδηγικές εμπειρίες. Ο Κόκοτας ήταν ένα τέτοιο πρόσωπο, καθώς ήταν ένας πολύ ικανός οδηγός αγώνων ταχύτητας (με συμμετοχές στο θρυλικό Τατόϊ) και ενθουσιώδης για τα γρήγορα αυτοκίνητα, κατέχοντας –εκείνη την εποχή- μια μεγάλη συλλογή.

Ο Ωνάσης φίλος του Κόκοτα και φαν της μουσικής του, ήταν η χαρακτηριστική περίπτωση του ανθρώπου που είχε αμέτρητα εκατομμύρια και ήταν έτοιμος να σπαταλήσει αρκετά από αυτά μαζί με τα πρόσωπα που αγαπούσε αλλά και προκειμένου να ικανοποιήσει τα γούστα του. Και μια από τις αγαπημένες του συνήθειες, όταν βρισκόταν στην Ελλάδα ήταν να πηγαίνει στα μπουζούκια. Η Miura P400S, ήταν ένα μοντέλο το οποίο είχε υποστεί αρκετές αναβαθμίσεις, διαθέτοντας ηλεκτρικά παράθυρα και ένα βελτιωμένο κινητήρα. Είχε επίσης προαιρετικό air-condition – απαραίτητο σε ένα τέτοιο ζεστό κλίμα.

Όμως ένα στοιχείο που κάνει τη συγκεκριμένη Miura πραγματικά ξεχωριστό κομμάτι είναι τα σκαλίσματα που διαθέτει σε διάφορα μεταλλικά μέρη. Όπως στις χειρολαβές στο εσωτερικό, στο τιμόνι, στις εξατμίσεις κλπ. Μετά από 42 χρόνια στο υπόγειο πάρκινγκ του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα, το αυτοκίνητο βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο προκειμένου να δημοπρατηθεί με τιμή εκκίνησης κοντά στα 400.000 έως 450.000 ευρώ. Με δερμάτινα καθίσματα και έχοντας συνδεθεί με έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, η Miura αναμένεται να γίνει ανάρπαστη. Έστω και αν ο νέος ιδιοκτήτης της θα χρειαστεί να επενδύσει αρκετά χρήματα προκειμένου να την επαναφέρει στην αρχική της μορφή. Βεβαίως, το πόσα χρήματα θα απαιτηθούν, είναι κάτι που κανείς από τους υποψήφιους αγοραστές δε σκέφτεται. Γιατί, όπως είχε πει κάποτε ο Ωνάσης «Από ένα σημείο και μετά, τα χρήματα δεν έχουν νόημα. Το παιχνίδι είναι αυτό που μετράει».

Share |