Στέλλα Σειράγακη: Συνέντευξη με τη φωνή της Κρήτης!

Η Στέλλα Σειραγάκη μιλά για τα τραγούδια της, τη σύνδεση της κρητικής μουσικής με το πάθος, τον έρωτα και τη ζωή, την εφήμερη δημοσιότητα που προσφέρουν τα talent shows και τα μελλοντικά της σχέδια.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το τραγούδι; 

Το τραγούδι αλλά και οι παραδοσιακοί χοροί μπήκαν στη ζωή μου σε πολύ μικρή ηλικία. Οι γονείς μου κρητικοί στην καταγωγή από νωρίς φρόντισαν να μην λείπει από το σπίτι μας κανένα από αυτά τα στοιχεία.. έτσι, ακούγοντας και μεγαλώνοντας μέσα στο ρυθμό με κέρδισε εντέλει το τραγούδι, το οποίο εντάχθηκε στη ζωή μου επαγγελματικά πολύ αργότερα, καθώς πίστευα πως αν αυτό που αγαπώ το ασκήσω ως επάγγελμα θα το προδώσω και θα με προδώσει. Έκανα λάθος όμως.

Σου άρεσε πάντα η κρητική μουσική;

Ναι, γιατί μ αυτήν ανατράφηκα. Όλες μου οι παιδικές και νεανικές μνήμες είναι με αυτούς τους σκοπούς, με τις μαντινάδες , με την λύρα, το μαντολίνο, το λαούτο.

Πως συνδέεται αυτό με το πάθος τον έρωτα και τη ζωή;

Κατ ‘αρχήν η κρητική μουσική κυριαρχεί σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής. Μας συντροφεύει στις χαρές , στις λύπες , στους αποχωρισμούς. Φυσικά και συνδέεται με τον έρωτα αφού αυτόν εκφράζει και μ αυτόν εκφράζεται. Και ως μελωδίες αλλά και ως στίχοι εξυμνούν κυρίως τον έρωτα και τον θάνατο, γιατί σ αυτά τα δυο ο άνθρωπος όσο δυνατός και αν είναι, υποτάσσεται.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχεις συναντήσει μέχρι τώρα στο επάγγελμα σου;

Θεωρώ πως δεν έχω συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες αν και ο παραδοσιακός χώρος είναι αμιγώς ανδροκρατούμενος. Συναντώ , τις δυσκολίες που συναντά όλος ο κόσμος σήμερα λόγω συνθηκών οικονομικών κυρίως.

Πόσο εύκολο είναι να ταξιδέψει η ελληνική και ειδικά η παραδοσιακή μουσική στο εξωτερικό;

Κοιτάξτε, όταν οι Έλληνες ως οικονομικοί μετανάστες , έφυγαν από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες μετέφεραν ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής παράδοσης μας, μαζί και την μουσική μας εκεί. Έτσι , άρχισαν ξένοι λαοί , να ακούν την παραδοσιακή μας μουσική. Έπειτα , σήμερα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας η ανταλλαγή μουσικών ακουσμάτων γίνεται αυτόματα!. Το σημαντικό είναι, πως η ελληνική παραδοσιακή μουσικη , είτε κρητική είτε όχι έχει απίστευτη απήχηση παγκόσμια γιατί μιλάει στην καρδιά όλων των ανθρώπων.

Συμφωνείς πως τα talent shows προσφέρουν εφήμερη δημοσιότητα; Θα διαγωνιζόσουν ποτέ σε κάποιο από αυτά; Ναι ή όχι και γιατί;

Διαφωνώ κάθετα με όλη την διαδικασία αυτών των διαγωνισμών γιατί πιστεύω πως το τραγούδι του κάθε ανθρώπου δε μπορεί να βαθμολογηθεί. Αυτό που κάθε άνθρωπος βγάζει από την ψυχή του όταν τραγουδάει πως μπορεί να μετρηθεί και να αξιολογηθεί; θεωρώ πως όλα αυτά τα παιγνίδια , μπορεί να προσφέρουν άμεση δημοσιότητα αλλά αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν σ αυτά από το στόχο τους, που θα έπρεπε να είναι μόνο η έκφραση των συναισθημάτων τους. Επομένως καταλαβαίνετε πως δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω την παρουσία μου εκεί ως διαγωνιζόμενη γι αυτό και δεν θα συμμετείχα.

Τι ετοιμάζεις και τί καινούριο θα δούμε από σένα;

Ετοιμάζομαι να μπω στο στούντιο για την ηχογράφηση κάποιων νέων τραγουδιών, τα οποία θα συμπεριληφθούν σ΄ένα cd μαζί με παλαιότερα τραγούδια δικά μου που κυκλοφορούν αυτόνομα ήδη στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα , κάνουμε εμφανίσεις κυρίως στην Κρήτη, ελπίζοντας να μεταφέρουμε το κρητικό ηχόχρωμα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Share |