Στέφανος Τσιτσιπάς: Φέρνει διεθνές τουρνουά τένις... στο Καλλιμάρμαρο!

Εως το 2020 η Ελλάδα μπορεί να έχει καταλάβει διακεκριμένη θέση στον παγκόσμιο χάρτη του τένις, φυσικά χάρη στις επιτυχίες και τη λάμψη του Στέφανου Τσιτσιπά - Ηδη, έχει γίνει από τους αρμόδιους παράγοντες ο προκαταρκτικός σχεδιασμός για τη διεξαγωγή ενός τουρνουά επαγγελματικού τένις υψηλού επιπέδου, με τη συμμετοχή κορυφαίων ονομάτωνΟ επικρατέστερος χώρος φέρεται να είναι το Παναθηναϊκό Στάδιο, ένας χώρος ιδανικός, καθώς πρόκειται για ιστορικό τοπόσημο της Αθήνας και είναι ταυτισμένο με την πιο αγνή εκδοχή του αθλητικού πνεύματος, την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα κ.λπ. Επίσης, το όνομα «Τσιτσιπάς» μπορει να λειτουργήσει σαν μαγνήτης αλλά και σαν εγγύηση μιας σπουδαίας διοργάνωσης, στην οποίαν θα συμμετάσχουν τα μεγαλύτερα αστέρια του τένις, όπως ο Ραφαέλ Ναδάλ, ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Νόβακ Τζόκοβιτς κ.ά.

Η κεντρική ιδέα αφορά σε ένα ελληνικό τουρνουά που θα συμπεριληφθεί στον θεσμό ATP 250. Πρόκειται για την τέταρτη, κατά αξιολογική σειρά, πιο σημαντική διοργάνωση του παγκόσμιου τένις. Οπως δηλώνεται και από την ονομασία του, κάθενα από τα 40 τουρνουά στο πλαίσιο του ATP 250 αποφέρει 250 βαθμούς στην κατάταξη αθλητή που αναδεικνύεται νικητής. Και, όπως είναι αυτονόητο, η φιλοξενία μιας διοργάνωσης αυτού του επιπέδου, αναβαθμίζει το κύρος της Ελλάδας στον σύγχρονο αθλητισμό. Μετά από τους θριάμβους του 2004 και εξαιρουμένων ορισμένων εξαιρετικών ατομικών επιτυχιών (Πετρούνιας, Κορακάκη, Στεφανίδη κ.α.), η χώρα μας έχει περιοριστεί σε έναν περιθωριακό ρόλο στο διεθνές αθλητικό στερέωμα. Ομως, η θεαματική εκτόξευση του Στέφανου Τσιτσιπά στη διασημότητα και η πορεία του προς την κορυφή του τένις, συνθέτουν ένα ολόκληρο περιβάλλον ευκαιριών για την Ελλάδα. Ευτυχώς, τόσο οι υπεύθυνοι της οικείας ομοσπονδίας, όσο και η πολιτεία, φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί την επωφελή συγκυρία. Μιλώντας στο Πρώτο ΘΕΜΑ, άνθρωποι της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ) ανέφεραν ότι το συντομότερο δυνατόν, σε έναν χρονικό ορίζοντα για τις ημέρες αμέσως μετά από τις αργίες του Πάσχα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις με κατά το δυνατόν συγκεκριμένα στοιχεία γύρω από το «Ελληνικό Τουρνουά ATP 250».

Κορτ στο Καλλιμάρμαρο

 

Σε ό,τι αφορά στον ίδιο τον Στέφανο Τσιτσιπά, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε κάνει αποκαλύπτικές δηλώσεις σχετικά με την υπό σχεδιασμό διοργάνωση. Ο Ελληνας σούπερ-σταρ, λίγο μετά από την ολοκλήρωση της συμμετοχής του στο τουρνουά Moselle Open στην πόλη Μετς της Γαλλίας, είχε αναφέρει ότι «θα δούμε τουρνουά ΑΤΡ 250 ή ακόμη και ΑΤP 500 μέσα στα επόμενα τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για να αναλάβουν τη διοργάνωση και μου έχουν δείξει κάποια πρόχειρα σχέδια για το Παναθηναϊκό Στάδιο. Εμεινα έκπληκτος από την τοποθεσία. Είναι η πλέον κατάλληλη για ένα τόσο μεγάλο τουρνουά».

Εκτός απροόπτου λοιπόν και εάν ο προγραμματισμός αποδειχθεί ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος στην πράξη, το 2020 η Αθήνα -και ολόκληρη η Ελλάδα- θα ζήσει στον παλμό του πρώτου Τουρνουά ATP 250. Βεβαίως, πριν από οτιδήποτε άλλο, το βασικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί, είναι η παραχώρηση στην ελληνική διοργάνωση μιας εβδομάδας στο αγωνιστικό πρόγραμμα του ATP 250. Μόλις αυτό εξασφαλιστεί, τότε ο δρόμος ανοίγει για την υπογραφή συμβολαίων με τους αθλητές και τη συμπλήρωση της λίστας συμμετοχών με όσα περισσότερα μεγάλα ονόματα είναι δυνατόν να προσκληθούν. Και εάν για οποιονδήποτε λόγο οι αναμετρήσεις δεν θα φιλοξενηθούν στο Καλλιμάρμαρο, έχουν προταθεί δύο εναλλακτικές λύσεις: Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας αλλά και οι εγκαταστάσεις «Δύο Αοράκια» στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

Σύμφωνα με ανθρώπους της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης ο πρόεδρός της κ. Σπύρος Ζαννιάς έχει συναντηθεί επανειλημμένως με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, με αποκλειστικό αντικείμενο των συνομιλιών τους τον σχεδιασμό για το τουρνουά ΑΤΡ 250 στην Ελλάδα και με στόχο το 2020.

Παράλληλα, ο κ. Ζαννιάς, εκτός από τις συναντήσεις του με τον υφυπουργό, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με άλλους σχετικούς φορείς όπως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος της Αθήνας. Μια τόσο σημαντική διοργάνωση προϋποθέτει συνέργειες και συντονισμό ώστε να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία και να προσελκύσει τη μέγιστη προβολή για τη χώρα μας. Εξυπακούεται, όμως ότι ο βασικός πόλος έλξης είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Το «τρομερό παιδί» της παγκόσμιας αντισφαίρισης, ιδιαίτερα ύστερα από τις τελευταίες του εντυπωσιακές εμφανίσεις, έχει καταστεί περιζήτητος από διοργανωτές και χορηγούς. Αμεση συνέπεια αυτού είναι το ότι διεθνείς αλλά και εγχώριες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον να στηρίξουν οικονομικά ένα ελληνικό τουρνουά ATP 250.

Share |