Σωστή διατροφή: Η βάση της καλής υγείας!

Ενα μεγάλο μέρος νοσημάτων και παθολογικών διαταραχώντων οφείλεται- σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου ‘Eλληνα.

Η σωστή διατροφή αποτελεί τη βάση της σωστής υγείας. Κατά την άσκηση της ιατρικής στην καθημερινή κλινική πράξη, ο σύγχρονος ειδικός παθολόγος αντιμετωπίζει καθημερινώς πληθώρα νοσημάτων και παθολογικών διαταραχών, ένα μεγάλο μέρος των οποίων οφείλεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου ‘Eλληνα.

Στο παρόν άρθρο αναφέρονται συνοπτικά ορισμένα από τα πιο κοινά νοσήματα και παθολογικές διαταραχές, στην εμφάνιση των οποίων συντελούν σε πολλές περιπτώσεις κακές διατροφικές συνήθειες.

Υπερχοληστερολαιμία: Η άνοδος της κακοήθους χοληστερόλης του αίματος αποκαλείται υπερχοληστερολαιμία.

Η αύξηση της χοληστερόλης του αίματος συχνά οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται στο βούτυρο, στις μαργαρίνες, στην κατανάλωση λιπαρού κρέατος, στην κατάχρηση της κρέμας γάλακτος και λιπαρών τυριών, στην πρόσληψη αυξημένου συνολικού ημερήσιου φορτίου θερμίδων.

Η υπερχοληστερολαιμία σε βάθος χρόνου οδηγεί σε μία πολύ σοβαρή νόσο, την αποφρακτική αγγειοπάθεια, εκδηλώσεις της οποίας είναι το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, το ανεύρυσμα, η νεφρική βλάβη, η νόσος των καρωτίδων, η ανδρική ανικανότητα, η διαλείπουσα χωλότητα των κάτω άκρων.

Υπεργλυκαιμία και διαβήτης: Η αύξηση του σακχάρου του αίματος είτε αυτή εκτείνεται σε διαβητικά είτε σε ελαφρώς υπεργλυκαιμικά επίπεδα αποκαλείται ιατρικώς υπεργλυκαιμία. Η υπεργλυκαιμία συχνά οφείλεται κυρίως σε διαταραχή του ισοζυγίου προσλαμβανόμενων αποβαλλόμενων θερμίδων.

Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων ταχείας καύσεως, όπως αυτών που περιέχονται σε τυποποιημένα snack, σε γλυκά, στη ζάχαρη καθώς και η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών οδηγεί σε απορρύθμιση του σακχάρου, το οποίο με τη σειρά του δρα τοξικά σε πολλά όργανα προκαλώντας διαβητική οφθαλμοπάθεια, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσο, αρτηριοσκλήρυνση.

Υπερομοκυστεϊναιμία: Η αύξηση της ομοκυστείνης αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία καρδιακή νόσο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η υπερομοκυστεϊναιμία οφείλεται σε ελαττωμένη λήψη φυλλικού οξέως, που βρίσκεται σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βιταμίνης Β6 που περιάχεται στα όσπρια, τα δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, τη ζύμη και Β12 που βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μεταβολικό σύνδρομο: Είναι ένα επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών, συχνά χωρίς συμπτώματα. Συγκεκριμένα, στο μεταβολικό σύνδρομο υπάρχουν ταυτόχρονα κακοήθης κατανομή υπερβάλλοντος βάρους στην κοιλιακή χώρα θώρακα και άκρα, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος, παθολογικά χαμηλά επίπεδα ‘καλής χοληστερίνης’ HDL, οριακά φυσιολογική αρτηριακή πίεση αίματος, γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας οριακά φυσιολογική.

Ακόμη και τρεις από τις παραπάνω διαταραχές αρκούν για να θέσουν τη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου. Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων ταχείας καύσεως, όπως αυτών που περιέχονται σε τυποποιημένα snack, σε γλυκά, στη ζάχαρη, η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, η υπερβολική πρόσληψη άλατος και θερμίδων είναι σημαντικά για την παθογένεια του τοξικού αυτού συνδρόμου που οδηγεί σε αυξημένη επίπτωση καρδιοεγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και πρόωρων θανάτων.

Δυσκοιλιότητα: Η ιατρική χαρακτηρίζει ως χρόνια δυσκοιλιότητα την κατάσταση κατά την οποία οι κενώσεις προκαλούν υπερβολική προσπάθεια κατά την αφόδευση, ή ο ασθενής έχει συστηματικά δύο ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα.

Επίσης δυσκοιλιότητα έχουμε όταν μειώνεται ο αριθμός των κενώσεων, που παρατηρούνται κατά τη συνήθη λειτουργία ενός συγκεκριμένου οργανισμού.

Η δυσκοιλιότητα συχνά οφείλεται στην ελαττωμένη πρόσληψη φυτικών ινών και νερού με τη διατροφή. Η χρήση αποφλοιωμένων ή τροφίμων γυμνών από ‘πίτουρο’(για παράδειγμα άσπρου ψωμιού και ρυζιού, αποφλοιωμένων φρούτων, ‘λευκών’ ζυμαρικών), είναι σημαντικοί παράγοντες στην παθογένεια της δυσκοιλιότητας.

Αναιμία της ανάπτυξης και των νέων γυναικών: Η αναιμία της ανάπτυξης και των νέων γυναικών οφείλεται συχνά σε έλλειψη σιδήρου που απουσιάζει συχνά από τη διατροφή. Ο σίδηρος περιέχεται στο κόκκινο κρέας, ενώ φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, η σόγια, το πιτυρούχο ψωμί, το σπανάκι, το κουνουπίδι, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το φύτρο σταριού.

Ο σίδηρος των φυτικών τροφών μεταβολίζεται συνήθως πιο δύσκολα, η ικανότητα όμως του οργανισμού να τον επεξεργάζεται αυξάνεται συχνά με τη λήψη φρέσκου χυμού από πορτοκάλι, ο οποίος πρέπει να υπάρχει στο καθημερινό τραπέζι του ‘Ελληνα.

Υπέρταση: Η αύξηση της πίεσης του αίματος προκαλεί εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, ανευρύσματα. Πολλές φορές έχει διατροφική βάση. Συγκεκριμένα η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, η υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, η υπερβολική πρόσληψη άλατος, η αποφυγή καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ενέχονται στην ανάπτυξη υπέρτασης.

Υπερουριχαιμία: Η αύξηση του ουρικού οξέως αποκαλείται ιατρικώς υπερουριχαιμία. Η υπερουριχαιμία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά και στις αρθρώσεις. Παράγοντες της διατροφής που προκαλούν αύξηση ουρικού οξέως είναι η κατάχρηση κρέατος και λιπαρών, η μειωμένη πρόσληψη νερού, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Οστεοπόρωση: H οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή πάθηση του σκελετού, που παρουσιάζεται με την αύξηση της ηλικίας και χαρακτηρίζεται από αραίωση του οστού. Η οστεοπόρωση αποτελεί συχνή αιτία καταγμάτων και είναι σημαντική αιτία θανάτου σε μεγάλες ηλικίες.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, ή καφέ και αναψυκτικών τύπου cola, και η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου είναι συχνά φαινόμενα στην Ελλάδα.Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι το γάλα-πλήρες ή αποβουτυρωμένο-και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Διατροφική τριχόπτωση: Η έλλειψη σιδήρου που προκαλεί την αναιμία των υπό ανάπτυξη ατόμων και των νέων γυναικών, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τριχόπτωση. Η έλλειψη σημαντικών βιταμινών όπως βιταμίνης Α, που βρίσκεται στα καρότα, στις γλυκοπατάτες, στα βερίκοκα και στα κίτρινα λαχανικά, καθώς και στα ψάρια, βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχονται στο ψωμί ολικής άλεσης, στα πλήρη δημητριακά πρωινού, στο αυγό, στο κρέας, στη μαγιά μπύρας, στη ζύμη, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα όσπρια, ενέχονται στη διατροφική τριχόπτωση καθώς και βιταμίνης C που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή (π.χ.

λεμόνια πορτοκάλια), στις ντομάτες, στις φράουλες, στις φρέσκες πατάτες και γενικώς στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Σημαντικό ρόλο έχει σε ορισμένες περιπτώσεις και η έλλειψη του πολυακόρεστου λιπαρού λινολεϊκού οξέος που δεν πρέπει να παραβλέπεται λόγω της κακής ποιότητας λιπαρών που καταναλώνει συχνά ο Έλληνας.

Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία συνδέεται με διαβήτη, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, εμφράγματα, παθήσεις σπονδυλικής στήλης, καρκίνους ενδομητρίου, στήθους, προστάτου, εντέρου. Τα ακατάστατα γεύματα και γρήγορα ‘τσιμπήματα’, η μη λήψη σωστού πρωινού, η κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, βουτύρου και τηγανητών γευμάτων, η ελαττωμένη κατανάλωση νωπών λαχανικών, η κατάχρηση αλκοόλ και ζαχαρούχων αναψυκτικών, η λήψη νυχτερινών γευμάτων και γευμάτων αμέσως προ του νυχτερινού ύπνου είναι κακές διατροφικές συνήθειες που ερμηνεύουν το γεγονός ότι η παχυσαρκία είναι πολύ συχνή στην Ελλάδα.

Στεφανιαία καρδιακή νόσος: Η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπερχοληστερολαιμία, η υπεργλυκαιμία, ο διαβήτης, η υπερομοκυστεϊναιμία και οι διατροφικοί παράγοντες που ενέχονται στην εκδήλωση των νοσημάτων αυτών, συντελούν επίσης στην ανάπτυξη καρδιακής στεφανιαίας νόσου.

Καρκίνος: Το αλκοόλ είναι η δεύτερη μετά τον καπνό ευρέως χρησιμοποιούμενη καρκινογόνα ουσία που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, κεφαλής και τραχήλου.

Το υπερβολικό λίπος στη διατροφή, η κατάχρηση κρέατος, σύμφωνα με μελέτες ενέχονται στην ανάπτυξη καρκίνου. Αντίθετα η καθημερινή κατανάλωση καλά πλυμένων φρούτων και λαχανικών έχει προστατευτικό ρόλο. Οι φυτικές ίνες που συχνά λείπουν από τη διατροφή του σύγχρονου ‘Ελληνα, σύμφωνα με μελέτες προστατεύουν από καρκινώματα του εντέρου.

Πηγή: iatronet.gr

Η Σπιτική Κουζίνα που όλοι αγάπησαν, τώρα και στην Νίκαια σε 2 σημεία!

Η μεγάλη αλυσίδα Σπιτικού Φαγητού με το Κοινωνικό πρόσωπο άνοιξε ήδη τις πύλες της σε 2 νέα σημεία στη Νίκαια, Πέτρου Ράλλη 210 & Βρυουλών 35

Η Σπιτική Κουζίνα που όλοι έχουν αγαπήσει ανοίγει συνεχώς σε νέα σημεία για να προσφέρει ζεστό φρεσκομαγειρεμένο φαγητό μόνο από 2,90 ευρώ σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Μετά τις νέες Σπιτικές Κουζίνες στη Γλυφάδα, τη Δάφνη, 2 Σπιτικές Κουζίνες στον Άλιμο, τους Αμπελοκήπους, το Σύνταγμα, στο Γαλάτσι, την Καλλιθέα, την Ηλιούπολη, η Σπιτική Κουζίνα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της για να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και στη Νίκαια, σε 2 μάλιστα σημεία: Πέτρου Ράλλη 210 & Βρυουλών 35.

Η απόφαση να ανοίξει η Σπιτική Κουζίνα σε 2 σημεία προήλθε μετά από το μεγάλο αίτημα συμπολιτών μας στη Νίκαια για μεγαλύτερη εξυπηρέτηση, αφού μεγάλος αριθμός κατοίκων έχει πληγεί από την έντονη οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Στη Νίκαια οι λάτρεις της Σπιτικής Κουζίνας θα μπορούν να απολαύσουν τις κλασικές μερίδες ζεστού φρεσκομαγειρεμένου φαγητού, νέα προϊόντα όπως αραβικές πίτες, μπαγκέτες και σάντουιτς, αλλά και να απολαύσουν τη νέα υπηρεσία diet με τη βοήθεια της διαιτολόγου της Σπιτικής Κουζίνας, η οποία θα επισκέπτεται εβδομαδιαίως κάθε Σπιτάκι για να εφοδιάζει τους επισκέπτες με τις πιο χρήσιμες διατροφικές συμβουλές.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της οι νέες Σπιτικές Κουζίνες προκάλεσαν ενθουσιασμό σε νέους, οικογενειάρχες, νοικοκυρές, εργένηδες και ηλικιωμένους που δεν έχουν τη δυνατότητα να μαγειρεύουν για διαφορετικούς λόγους και τώρα πλέον έχουν τη λύση τους: την Σπιτική Κουζίνα με διαφορετικό μενού κάθε μέρα μόνο από 2,90 ευρώ.

Οι συνταγές της Σπιτικής Κουζίνας συνάδουν με τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος, την ελληνική μεσογειακή κουζίνα και σπάνιες συνταγές της γιαγιάς του εμπνευστή του οράματος που κρύβεται πίσω από την Σπιτική Κουζίνα.

Η ποικιλία φαγητών είναι μεγάλη και ξεκινάει από γιουβαρλάκια και παστίτσιο μέχρι γιουβέτσι και μακαρόνια με κιμά, κρέας, χειροποίητες πίτες, αλλά ακόμη και καφέ. Τα φαγητά εξαντλούνται καθημερινά και το μενού είναι διαφορετικό ανάλογα την ημέρα.

Τα υλικά είναι αγνά και ολόφρεσκα από Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς και η Σπιτική Κουζίνα φέρει τις πιο γνωστές πιστοποιήσεις. Η μεγάλη αλυσίδα φαγητού έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλου του κόσμου εδώ και πολλά χρόνια λόγω της υψηλής ποιότητας, της πιο ανταγωνιστικής τιμής στην αγορά και του υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης.

Η Σπιτική Κουζίνα διανύει σήμερα τον 5ο χρόνο λειτουργίας της και στόχο έχει τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Η πρωτότυπη αλυσίδα φαγητού ξεκίνησε ως πρόγραμμα σε συνεργασία με δήμους και σταδιακά άρχισε να επεκτείνεται αυτόνομα με στόχο να προσφέρει πιστοποιημένο και φρεσκομαγειρεμένο φαγητό σε όσους το είχαν ανάγκη.

Ήδη λειτουργεί με επιτυχία σε πολυάριθμους δήμους και εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν ένα ζεστό φρεσκομαγειρεμένο φαγητό σαν να το μαγείρευαν οι ίδιοι.

Η χαμηλή τιμή σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα και τεχνογνωσία γρήγορα απασχόλησαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στους περισσότερους δήμους της Αττικής όλοι μπορούν να ξεχωρίσουν πλέον τα γνωστά σπιτάκια που άλλαξαν τη ζωή μας.

Στην Σπιτική Κουζίνα όλα τα πιάτα κοστίζουν μόνο από 2,90 ευρώ και στόχο έχουν να προσφέρουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ανεξαιρέτως σε όλους μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την χώρα μας λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης.

Η Σπιτική κουζίνα δεν απευθύνεται μόνο στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, αλλά και σε ανθρώπους της καθημερινότητας που εκτός από χρήμα θέλουν να εξοικονομήσουν και χρόνο.

Καθημερινά προσφέρονται ειδικά γεύματα για διαβητικούς, αλλά και με χαμηλές θερμίδες σε συνεργασία με δίκτυο ειδικών και διαιτολόγων. Όσοι εργάζονται σε περιοχές κοντά σε Σπιτική Κουζίνα θα μπορούν να αξιοποιήσουν και ειδικά πακέτα φαγητού, που έχουν δημιουργηθεί σε ειδική τιμή αποκλειστικά για εργαζομένους που προτιμούν ένα ζεστό και φρεσκομαγειρεμένο πιάτο στον χώρο εργασίας τους αντί να ανατρέχουν σε λύσεις γρήγορου φαγητού.

Η Σπιτική Κουζίνα ανήκει στον Όμιλο SALAS που έχει μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο της εστίασης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της Σπιτικής Κουζίνας www.spitikikouzina.gr ή την σελίδα στο facebook spitiki kouzina όπου αναρτώνται καθημερινά τα Μενού των φαγητών, νέα και προσφορές ή να καλείτε στο τηλέφωνο 210 9517286.

Η "Σπιτική κουζίνα" έχει δικαίως χαρακτηριστεί η... Κουζίνα με το κοινωνικό πρπσωπο και μπορειτε να τη βρείτε στα εξής σημεία:

Κυψέλη

Φωκίωνος Νέγρη 11
210 86 70 486

Καλλιθέα

Αγίων Πάντων 82
Τηλ.: 210 9575176

Σύνταγμα

Βουλής 7
210 32 55 269

Γαλάτσι

Αγίας Γλυκερίας 11
Τηλ.: 210 9637674

Αμπελόκηπους

Έβρου 54, Ιπποκράτειο Νοσ. Τηλ. 210 3648152

Γλυφάδα

Γούναρη 45
Τηλ: 210 96 37 664

Άλιμος

Θουκυδίδου 44
Τηλ: 210 98 81 296

Κηφισιά

Πλατεία Πλατάνου, Οδός Αδριανού (Έμπροσθέν Άλσους Κηφισιάς)
Τηλ: 213 2007100 – 6984 459686

Δάφνη

Μιλτιάδου 9
Τηλ: 210 97 35 446

Share |