Σκηνικό πλήρους κατάρρευσης...

Σκηνικό χρεοκοπημένης Αργεντινής εδραιώνεται στην Ελλάδα, με την οικονομία να βρίσκεται σε πρωτοφανή ύφεση, τη δημοσιονομική κατάσταση να κινείται εκτός ελέγχου και τις αγορές ιδιαίτερα δύσπιστες για τα όσα συμβαίνουν εντός κι εκτός της χώρας.

Τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να πετύχει την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και κυρίως ό,τι αφορά το νέο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης, τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια υποδηλώνουν μια αμείλικτη πραγματικότητα.

Ο Προϋπολογισμός στο επτάμηνο του έτους παρουσιάζει «μαύρη τρύπα» 4,5 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριο Προϊόντος το δεύτερο τρίμηνο κατά 6,9% (ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τη Στατιστική Αρχή) συνοδεύεται από αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα-ρεκόρ, από μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας. Όλα αυτά σε μια περίοδο όπου και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά 6,9% συρρικνώθηκε το ελληνικό ΑΕΠ το β’ τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 8,1% και το τελευταίο τρίμηνο το 2010 είχε υποχωρήσει κατά 8,8%.

Οι ρυθμοί των τριών τελευταίων τριμήνων συνιστούν κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας που δεν έχει επαναληφθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για την κατάσταση και την πορεία της οικονομίας, καθώς οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου έχουν υπολογισθεί με ύφεση 3,8% το 2011, πρόβλεψη που αναθεωρήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο στο 3,9%.

Το συμπέρασμα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ότι οι ελπίδες για επιβράδυνση της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες βασίστηκαν στην εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών στις αρχές του 2011 ότι «η ύφεση ρηχαίνει», δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς τα στοιχεία των τριών τελευταίων τριμήνων δείχνουν το αντίθετο.

Εν μέσω της ύφεσης, είναι αναπόφευκτο να πλήττεται η απασχόληση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ανεργία τον Μάιο εκτινάχθηκε στο 16,6%, από 15,8% τον Απρίλιο και 12% τον Μάιο της προηγούμενης χρονιάς (2010). Το σύνολο των απασχολούμενων υποχώρησε σε 4.131.528 άτομα και πλέον στην Ελλάδα λιγότεροι είναι αυτοί που δουλεύουν από όσους δεν απασχολούνται. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 822.719 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.383.374 άτομα.

Στο μεταξύ, η τονωτική ένεση που δεχόταν η οικονομία από τις εξαγωγές δείχνει να εξαντλείται, δεδομένης και της υστέρησης στον ρυθμό αύξησης της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών τον Ιούνιο του 2011 ανήλθε στο ποσό των 1.938,1 εκατ. ευρώ, έναντι 1.427 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 35,8%. Αν όμως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, διαμορφώνεται διαφορετική εικόνα: η συνολική αξία των εξαγωγών του Ιουνίου περιορίζεται σε 1.343,6 εκατ. ευρώ, έναντι 1.286,3 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 4,5%.

Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται από τη μείωση κατά 13,1% που κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο και την τεράστια πτώση κατά 30,3% που παρουσιάζει η οικοδομική δραστηριότητα.

real.gr

Share |