Σαλάτα: Μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα;

Σαλάτα δε σημαίνει μόνο σκέτα λαχανικά! Με την προσθήκη κατάλληλων συστατικών σε μία δροσιστική βάση λαχανικών εποχής μπορείτε να φτιάξετε ένα θρεπτικό πλήρες γεύμα. Μπορείτε λοιπόν να διαλέξετε κάποια από τις παρακάτω επιλογές ή ακόμη και να συνδυάσετε 2 ή περισσότερες, δημιουργώντας ευφάνταστους και γευστικότατους συνδυασμούς:

Μακαρόνια ή κους κους
Περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για το σώμα, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
 
Ξηροί καρποί
Είναι πολύ καλές πηγές «καλών» ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών, ενώ παράλληλα μας παρέχουν σημαντικά μέταλλα, όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο. Προτιμήστε ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς και να θυμάστε να τους προσθέτετε στη σαλάτα σας με φειδώ, καθώς περιέχουν αρκετές θερμίδες.  

Τόνος ή θαλασσινά
Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχουν βιταμίνες Α και D, καθώς επίσης και φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και ιώδιο.

Φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα)
Η προσθήκη φρούτων ενισχύει ακόμη περισσότερο το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο μιας σαλάτας, ενώ παράλληλα μας βοηθά να προσλάβουμε ένα σημαντικό μέρος των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών που πρέπει να τρώμε σε ημερήσια βάση.

Όσπρια
Αποτελούν πολύ καλό συνδυασμό σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο και φυλλικό οξύ.
 
Να θυμάστε τέλος ότι το ιδανικότερο dressing για όλων των ειδών τις σαλάτες είναι το ελαιόλαδο το οποίο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά και πολύτιμα αντιοξειδωτικά, αυξάνει ακόμη περισσότερο το θρεπτικό περιεχόμενο της σαλάτας. Δε θα πρέπει φυσικά να το παρακάνετε, καθώς το ελαιόλαδο αποδίδει περίπου 130 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας.
 
Κωσταλένια Καλλιανιώτη MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
Share |