Ψάχνουν τον θησαυρό του Αλή Πασά

Ντελίριο με τους... τριάντα τόνους χρυσού του Αλή Πάσα έχουν πάθει οι κάτοικοι των Τρικάλων, αλλά και τα ελληνικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έχουν κατακλύσει την περιοχή με την ελπίδα να εξασφαλίσουν πρώτοι πλάνα από τη μαγική λάμψη του αμύθητου θησαυρού.

Η ιστορία αναζήτησης του θησαυρού, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά και έχει στοιχειώσει τα όνειρα και τις ελπίδες δεκάδων χρυσοθήρων, ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες, όταν ο Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας έφτασε στο δημαρχείο της Βασιλικής Τρικάλων και κατέθεσε αίτηση ανασκαφής υποδεικνύοντας ως περιοχή των ερευνών μια τοποθεσία ανάμεσα στο χωριό και τη Θεόπετρα.

Ο σύγχρονος «Ιντιάνα Τζόουνς» πιστεύει ότι η ποσότητα του χρυσού και των νομισμάτων που βρίσκονται κρυμμένα κάτω από τη γη προσεγγίζει τους τριάντα τόνους!

Η ανασκαφή έχει αρχίσει, καθώς τα πρώτα γεωτρύπανα άρχισαν να σκάβουν τη γη! Οι καιρικές συνθήκες όμως δεν ευνόησαν τον 65χρονο επίδοξο χρυσοθήρα και την ομάδα του, καθώς στην περιοχή έβρεχε καταρρακτωδώς.

Σε πρώτη φάση τέθηκε σε λειτουργία το γεωτρύπανο, σκοπός του οποίου είναι να ανοίξει στο έδαφος σήραγγα βάθους 20 μέτρων. Το σκαπτικό μηχάνημα, ωστόσο, έφτασε στα 3 μέτρα και βρήκε βράχο.

Οι εργασίες καθυστερούν αλλά συνεχίζονται. Όταν είναι έτοιμη η σήραγγα, θα περάσει μέσα κάμερα που θα φτάσει μέχρι το υπέδαφος, για να διαπιστωθεί σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται ο θησαυρός, για τον οποίο κάνει λόγο ο 65χρονος.

Ο θησαυρός του Αλή Πασά, σύμφωνα με τον μύθο, βρίσκεται κρυμμένος στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι ο Αλή Πασάς επέλεξε τον τόπο τους για να κρύψει τον θησαυρό του καθώς ήταν μέρος καταγωγής της αγαπημένης του συζύγου, της κυρα-Βασιλικής (εξ ου και το όνομα του χωριού).

Μάλιστα, τον έκρυψε σε ειδικά δωμάτια που χτίστηκαν κάτω από τη γη με λογική μυστικού θησαυροφυλακίου. Από την ίδια περιοχή, δε, διάβαιναν και τα καραβάνια με τους φόρους από τη Θεσσαλία που προορίζονταν για τα Γιάννενα.

Στην περιοχή βρίσκονται κάμερες του ΒΒC, κρατικών και ιδιωτικών καναλιών και εφημερίδων της γείτονας Τουρκίας και φυσικά των περισσοτέρων ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών.

Μάλιστα, όπως μετέδιδαν τα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και όπως ανέφεραν οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες, «οι έρευνες θα γίνουν στα Τρίκαλα, όπου εικάζεται ότι βρίσκεται η πολύ μεγάλη προσωπική περιουσία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, γνωστού και ως Τεπελενλή Αλή Πασά. Σε περίπτωση που τελικά ο θησαυρός έρθει στο φως της ημέρας, τότε το τουρκικό κράτος θα διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο την περιουσία του Πασά».

Ωστόσο, στις περιπτώσεις των νόμιμων ανασκαφών ό,τι βρεθεί περιέρχεται κατά 50% στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Ο συγκεκριμένος, όμως, επιχειρηματίας υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με τον δήμο να παραχωρήσει και ένα 2% στους κατοίκους από το δικό του μερίδιο.

 

ΠΗΓΗ: Espresso

 

Share |