"Πρεμιέρα" για τον ΦΠΑ 23% στην εστίαση!

"Τρικυμία" έχει επέλθει στην αγορά με την εφαρμογή από σήμερα του αυξημένου ΦΠΑ στο 23%. Οι περίπου 121.000 επιχειρήσεις εστίασης έχουν προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσουν σε στάση πληρωμών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης.

Η γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) προτείνει στα μέλη της να μην καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του δημοσίου και μάλιστα, να μην εισπράττουν για λογαριασμό του κράτους το ΦΠΑ. Έτσι, άγνωστη παραμένει η εικόνα που θα συναντήσουν σήμερα οι καταναλωτές, καθώς η ΠΟΕΣΕ έχει διαμηνύσει ότι η στάση πληρωμών θα συνεχιστεί μέχρι το υπουργείο Οικονομικών να άρει την αύξηση του ΦΠΑ.

Ήδη η ΓΣΕΒΕΕ χτυπάει καμπανάκι για περίπου 15.000 «λουκέτα» σε επιχειρήσεις που δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν μία ακόμη αύξηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με δηλώσεις του χθες στον real fm 97,8 υπογράμμισε ότι η απόφαση για την αύξηση δεν ελήφθη από τον ίδιο, ενώ εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει δραστικές μειώσεις του συντελεστή, αν συμφωνήσουν όλοι σε απλούς μηχανισμούς είσπραξης απόδοσης του ΦΠΑ.

Τι ισχύει με τον αυξημένο ΦΠΑ
Στα ξενοδοχεία
Για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προβλέπεται ένα τριπλό σύστημα υπολογισμού του ΦΠΑ 23% και 6,5% που θα ισχύσει τόσο για ξένους όσο και για Έλληνες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο πελάτης που θα επιλέξει διαμονή με πρωινό θα επιβαρύνεται με τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 23% για το 5% της τιμής ως αντιπαροχή για το πρωινό και για το υπόλοιπο 95% της τιμής θα ισχύει ο ΦΠΑ 6,5%.
  • Ο πελάτης που θα επιλέξει διαμονή με ημιδιατροφή θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% για το 15% της συνολικής τιμής και με ΦΠΑ 6,5% για το υπόλοιπο 85% της τιμής.
  • Για all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.) ο πελάτης θα καταβάλει ΦΠΑ 23% για το 30% της τιμής και 6,5% για το υπόλοιπο 60% της τιμής.

Εμπορικά καταστήματα
Στις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας θα εφαρμόζονται και οι δύο συντελεστές ΦΠΑ 23% και 13%. Ο κανονικός συντελεστής 23% στην παράδοση ή επιτόπια κατανάλωση έτοιμου φαγητού και ο μειωμένος 13% στην πώληση συσκευασμένων τροφίμων.

Για τα τυποποιημένα είδη διατροφής που είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση ισχύει ο μειωμένος συντελεστής 13%. Τέτοια προϊόντα είναι για παράδειγμα: κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κ.λπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.

Ωστόσο, το σάντουιτς που τοποθετείται σε πλαστική ή άλλη συσκευασία υπάγεται στον ΦΠΑ 23%, γιατί δεν θεωρείται τυποποιημένο προϊόν.

Στον μειωμένο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.

Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή 13%. Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.

Πόσο θα πληρώνουμε – Παραδείγματα
Στην περίπτωση των διακοπών, ένας πελάτης που επέλεγε το πακέτο «all inclusive» θα πλήρωνε 100 ευρώ, εκ των οποίων τα 60 ευρώ της διαμονής φορολογούνται -μέχρι πρότινος- με ΦΠΑ 6,5%, η διατροφή 25 ευρώ με 13% και τα ποτά 15 ευρώ με συντελεστή 23%. Από σήμερα, το ίδιο πακέτο θα φορολογείται με 5,5% για τα 70 ευρώ και 30 ευρώ με τον αυξημένο ΦΠΑ 23%.

Στα σούπερ μάρκετ τα τυποποιημένα ήδη παραμένουν στο 13% αλλά τα έτοιμα γεύματα, όπως το ψημένο κοτόπουλο, υπάγονται πλέον στο 23%.

Στο 23% όμως μετατάσσονται και ο καφές, το σουβλάκι και τα ντελίβερι που η τιμή τους υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί από 20 έως 40 λεπτά.
www.real.gr

Share |