Πότε και γιατί... πρέπει να πάρω βιταμίνες;

Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες έχουν εντονότερη ανάγκη από συμπλήρωση στη διατροφή τους. Πρόκειται κυρίως για άτομα πολυάσχολα, όπως οι εργαζόμενοι και οι μαθητές/ φοιτητές, άτομα που κάνουν έντονη άσκηση, όσοι αποκλείουν βασικές ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό τους (πχ χορτοφάγοι) καθώς και οι ηλικιωμένοι.

Ακόμη όμως κι αν δεν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, θα πρέπει να αναλογιστείτε πόσο ποιοτική είναι η διατροφή σας. Είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο, λόγω του άγχους, της πίεσης του χρόνου και των άστατων ωραρίων, πολύς κόσμος να τρώει ολοένα και σπανιότερα σπιτικό φαγητό, καταφεύγοντας σε εύκολες λύσεις όπως delivery και fast food. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να παραληφθούν βασικές ομάδες τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά ή γαλακτοκομικά,  γεγονός που δεν μας επιτρέπει να καλύπτουμε επαρκώς τις ανάγκες μας σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
 
Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίσετε τις δικές σας διατροφικές ιδιαιτερότητες και τις όποιες διατροφικές ελλείψεις μπορεί να παρουσιάζετε, έτσι ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε το κατάλληλο συμπλήρωμα. Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα θεωρούνται ασφαλή και μπορούν να καλύψουν σημαντικό μέρος μεγάλου εύρους θρεπτικών συστατικών. Προτιμήστε κάποιο συμπλήρωμα που να σας εφοδιάζει με απαραίτητα για τον οργανισμό μεταλλικά στοιχεία (όπως σίδηρο και ψευδάργυρο), με αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνες C, Ε και σελήνιο) καθώς και με συστατικά που σας παρέχουν τόνωση και ενέργεια, όπως ginseng ή συνένζυμο Q10.
 
Φυσικά, πριν λάβατε κάποιο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας.
 
 
Βίκυ Πυρογιάννη MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
Share |