Πως να μαγειρέψετε χοχλιούς μπουμπουριστούς

Η Κρήτη έχοντας μια από τις αρχαιότερες και πιο ευγεστεσγαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο έχει γίνει πλέον must! Έχοντας μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά απ΄ τα προϊστορικά χρονιά και φτάνει μέχρι σήμερα, κατάφερε να παραγκωνίσει  όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές gourmet κουζίνες. Πριν λίγα χρόνια ήταν της μόδας το sushi, τώρα είναι το γαμοπίλαφο.

Η αξία της κρητικής διατροφής άρχισε επιτέλους να αναγνωρίζεται και οι πιο ψαγμένοι ακολούθου πίστα τις αρχές της. Και γιατί όχι;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι κρητικοί είναι κατά 90% πιο υγιείς  από τους αμερικανούς.
Μαζί λοιπόν θα ανακαλύψουμε τη μαγεία της κρητικής κουζίνας, ξεκινώντας απ΄ τις απλούστερες και φτάνοντας σε πιο εξεζητημένες γεύσεις.
Ας ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Τι θα τρώγατε στην παρθενική σας επίσκεψη στη μεγαλόνησο; Χοχλιούς φυσικά, τα γνωστά σε όλους σαλιγκάρια. οι γάλλοι υπερηφανεύονται για τον τρόπο που τα μαγειρεύουν ,μάλλον επειδή δεν έχουν δοκιμάσει τα δικά μας.

Χοχλιοί μπουμπουριστοί.
Προετοιμασία των χοχλιών

Οι χοχλιοί πρώτα πρώτα πρέπει να καθαριστούν καλά και να αφαιρεθεί η «τσίπα» που σχηματίζουν στο στόμιο των οστράκων. Τους βάζουμε λοιπόν μέσα στο νερό και τους  αφήνουμε για λίγο. Αμέσως θα αρχίσουν να ζωντανεύουν απ΄ την νάρκη. Ένας ένας θα αρχίσουν να βγαίνουν απ το κέλυφος τους κι εμείς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους ζωντανούς απ΄ τους ψόφιους, αν υπάρχουν.
Στη συνεχεία θα βράσουμε για λίγο τους χοχλιούς  σε νερό με λίγο αλάτι μέχρι να αρχίσουν να αφρίζουν, αφαιρούμε τους αφρούς(τα σάλια τους δηλαδή),τους ξεπλένουμε και τους καθαρίζουμε προσεκτικά αφαιρώντας με ένα μαχαιράκι  όλα τα υπολείμματα που υπάρχουν στο κέλυφος.
Βασική συνταγή
1/2 κιλό χοχλιούς
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι 5-6 κουταλιές ξύδι
2 κουταλιές αρισμάρι(δενδρολίβανο)

Απλώνουμε αρκετό αλάτι σε ένα φαρδύ τηγάνι και τοποθετούμε τους χοχλιούς <<αμπούμπουρα>>(με την μούρη προς τα κάτω). Όταν σταματήσουν να τσιτσιρίζουν  προσθέτουμε το λαδί και τους αφήνουμε να τηγανιστούν για λίγα λεπτά  σε μετρία φωτιά. Στη συνεχεία προσθέτουμε το ξύδι και  το αρισμάρι και δυναμώνουμε τη φωτιά να εξατμιστεί το ξύδι. Οι χοχλιοί είναι έτοιμοι για σερβίρισμα. Σερβίρονται σε βαθιά πιατέλα με όλη τους την σάλτσα.

 

Share |