Πώς ετοιμάζω ένα σωστό κολατσιό για το παιδί μου;

Οι γονείς συχνά ανησυχούν για το τι μπορεί το παιδί να τρώει όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού και ιδιαίτερα τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο. Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει καλά οργανωμένο σύστημα σίτισης στα σχολεία κι έτσι ο γονιός καλείται να φροντίσει ο ίδιος για τη διατροφή του παιδιού και τις ώρες που δεν το έχει κοντά του.

Η γενική σύσταση για ένα σωστό κολατσιό είναι να περιέχει μεγάλο ποσοστό σύνθετων υδατανθράκων (π.χ. ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης, κράκερ σικάλεως, κριτσίνια πολύσπορα, δημητριακά ολικής άλεσης κ.α.), να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και να μην περιέχει πολλά λιπαρά. Επιπλέον, θα πρέπει να περιέχει βιταμίνες, μέταλλα αλλά και φυτικές ίνες.
 
Μία πολύ εύκολη και πρακτική λύση, που αποτελεί ωστόσο ένα ιδανικό κολατσιό, είναι το τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα (κατά προτίμηση απαλλαγμένη από ζωικά λιπαρά και εμπλουτισμένα με ελαιόλαδο) και τυρί. Εάν προσθέσουμε και λίγη ντομάτα ή αγγούρι, αυξάνεται ακόμη περισσότερο η θρεπτική του αξία.
 
Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να δώσουμε στο παιδί ένα σουσαμένιο κουλούρι. Καλή ιδέα είναι να το γεμίσουμε με τυρί χαμηλών λιπαρών και να το ψήσουμε. Το λιωμένο τυρί αρέσει πολύ στα παιδιά, έτσι μπορούν να το φάνε με ευχαρίστηση, ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν και μέρος των ημερήσιων αναγκών τους σε ασβέστιο, που είναι βασικό συστατικό για την σωστή ανάπτυξη του σκελετού.
 
Άλλες εναλλακτικές επιλογές αποτελούν οι φρυγανιές, τα κράκερς, τα μπισκότα τύπου πτι-μπερ, μιράντα ή digestive, αλλά και οι μπάρες δημητριακών, τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που περιέχουν παράλληλα αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
 
Τέλος, πολύ σημαντική θέση στο κολατσιό κατέχουν τα φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το παιδί λοιπόν μπορεί να καλύψει ορισμένες εκ των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα καταναλώνοντας ως ενδιάμεσο γεύμα 1-2 φρούτα ή εναλλακτικά για μεγαλύτερη ευκολία στη μεταφορά έναν 100% φυσικό χυμό.
 
Γρηγόρης Ρίσβας PhD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
Share |