Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με λαπαροσκοπική χειρουργική;

Θα αναφέρουμε μερικές από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί η λαπαροσκοπικη χειρουργική.

Κύστεις των ωοθηκών
Η τελειοποίηση των λαπαροσκοπικών εργαλείων έχει κάνει σήμερα δυνατή τη λαπαροσκοπική αφαίρεση όλων των καλοήθων όγκων και κυρίως κύστεων όλων των ειδών. Το μόνο πρόβλημα, στην περίπτωση αυτή, είναι η ύπαρξη κακοήθειας. Γι” αυτό, πριν απ” την επέμβαση, χρειάζεται ένας πολύ καλός προεγχειρητικός έλεγχος, που πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικό. Εφόσον η προεγχειρητική διάγνωση κλίνει υπέρ της καλοήθειας και το μέγεθος της κύστης δεν είναι μεγαλύτερο από 15 εκ., η αφαίρεση μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά.

Ινομυώματα
Τα ινομυώματα είναι μια πάθηση που συναντάται συχνά σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και είναι αιτία αιμορραγιών, πόνων και φαινομένων πίεσης των γειτονικών οργάνων. Η θεραπεία τους γίνεται είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε χειρουργικά. Από τη στιγμή που χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, η λαπαροσκοπικη αφαίρεση των ινομυωμάτων είναι σήμερα εφικτή με μεγάλη ασφάλεια, εφόσον αυτά έχουν διάμετρο μικρότερη από 10 εκ., είναι λιγότερα από τρία και δεν βρίσκονται μέσα στη μήτρα.

Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ.

Share |