Πείτε αντίο στα κιλά των διακοπών!

Το καλοκαίρι αποτελεί πλέον μια γλυκιά ανάμνηση και η προσαρμογή στην σκληρή πραγματικότητα γίνεται ακόμα δυσκολότερη μετά το πρώτο ζύγισμα. Συχνά, στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε γρήγορα από τα περιττά κιλά των διακοπών υιοθετούμε διαιτητικά σχήματα άκρως επικίνδυνα για την υγεία μας. Η αποτοξίνωση με τις μορφές των φρούτων μόνο, ή των λαχανικών ή των ζωμών έχουν περίοπτη θέση στη λίστα των επιλογών μας. Ωστόσο, χάνονται μέσα σε 1-2 βδομάδες 4-8 κιλά τα οποία, μέχρι τις επόμενες γιορτές, έχουν επαναπροσληφθεί …στο διπλάσιο.

Τι πρέπει να κάνουμε;
Δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε. Ο καλύτερος σύμμαχός μας είναι η ηρεμία και οι συμβουλές του διαιτολόγου μας. Το πρώτο βήμα είναι η θέσπιση εφικτών στόχων.
              
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
         Μην βιάζεστε να χάσετε βάρος. Απώλεια μέχρι 1 κιλού ανά εβδομάδα εξασφαλίζει καλύτερη απώλεια λιπώδους ιστού και μεγαλύτερες πιθανότητες διατήρησης του αποτελέσματος.
·         Προγραμματίστε τι θα φάτε την επόμενη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε την εύκολη λύση του έτοιμου φαγητού και τις διατροφικές παρασπονδίες.
  • Καθιερώστε το πιάτο φρούτου για τα γεύματά σας. Η μικρότερη μερίδα μετά την υπερκατανάλωση τροφής στη διάρκεια των διακοπών είναι πολύ σημαντικό βήμα για τον αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους.
  • Δεν πρέπει να αποκλείσετε την κατανάλωση αμυλούχων τροφών (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες), τα οποία φυσικά και μπορούν να συνδυαστούν με κρέας, κοτόπουλο και ψάρι. 
  • Πρέπει πάντα να καταναλώνετε σαλάτα μαζί με το κυρίως γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο θα  λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών και θα νιώσετε κορεσμό με μικρότερη ποσότητα τροφής.
  • Μάθετε να ελέγχετε το βάρος σας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο είναι ο σημαντικότερος φίλος στην προσπάθεια της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους.
 
Και μην ξεχνάτε…
 
…εάν μια μέρα καταναλώσετε κάτι που το θεωρείτε διατροφικό ατόπημα, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Μόλις νιώσετε πείνα συνεχίστε με το επόμενο γεύμα που έχετε προγραμματίσει.
 
Αναστάσιος Παπαλαζάρου MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
Share |