Παράλυτες οι εφορίες - Στο ναδίρ οι εισπράξεις!

Σημεία των καιρών; Οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα σκαρφάλωσαν στην κορυφή της κλίμακας της διαφθοράς, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή.
Στην έκθεση, την οποία ο κ. Ρακιντζής, παρέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, σημειώνεται ότι το 52% περίπου των υποθέσεων διαφθοράς, που αποκαλύφθηκαν το περασμένο έτος, αφορούν τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, γεγονός που καταδεικνύει ότι η οικονομική κρίση έχει ως συνέπεια να αυξάνονται τα φαινόμενα της διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Σε αυτές τις συνθήκες η είσπραξη των εσόδων βρίσκεται στον αέρα. Στην έκθεση του κ. Ρακιντζή η λειτουργία της πλειονότητας των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών χαρακτηρίζεται « προβληματική».

Το ποσοστό των Εφοριών που δεν εισπράττουν έσοδα κυμαίνεται από 50 έως και 94%. Υπάρχουν, μάλιστα, εφορίες που δεν έχουν κάνει ούτε έναν οικονομικό έλεγχο για ολόκληρο το 2009, ενώ αφήνουν επί 15 χρόινια να κυκλοφορούν 114.625 αυτοκίνητα, για τα οποία ουδέποτε έχει πληρωθεί φόρος.

Τα ρεκόρ στην μη είσπραξη βεβαιωθέντων εσόδων κρατούν οι ΔΟΥ Χρυσούπολης με το 94% επί των προϋπολογισθέντων, Β' Λάρισας (91,5%), ΙΣΤ' Αθηνών (88,85%), Γ' Λάρισας (78,98%), Πύργου (75,95%) και Μυτιλήνης (67,66%).

Υψηλά στην κλίμακα της διαφθοράς παραμένουν και οι πολεοδομίες και οι υπηρεσίες υγείας στις οποίες κυριαρχούν το «γρηγορόσημο» και το «φακελάκι».

Παρά ταύτα, οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως καταδεικνύεται στην έκθεση, συνεχίζουν και κατορθώνουν να αποφεύγουν την τιμωρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ρακιντζής αναγκάσθηκε να υποβάλει ενστάσεις για 149 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ποινές που επέβαλαν ήταν κυριολεκτικά …χάδι.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και την ανάγκη της αλλαγής του υφιστάμενου πειθαρχικού δικαίου, κάτι το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί με νομοθετική ρύθμιση, η οποία σύμφωνα και με τη δέσμευση του αρμόδιου υπουργού κ. Δ. Ρέππα, θα έλθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο κ. Ρακιντζής στην έκθεσή του σημειώνει χαρακτηριστικά ότι τα πολεοδομικά γραφεία δεν ευθύνονται μόνο για την αυθαίρετη δόμηση αλλά και για την μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των προστίµων από αυθαίρετες κατασκευές, καθώς καθυστερούν να διαβιβάσουν τις σχετικές αποφάσεις στις ∆ΟΥ.

Για τους αιρετούς σημειώνει ότι αρκετοί από αυτούς ασκούν εξουσία στα όρια της νομιμότητας ή και πέραν αυτής, γεγονότα που ευνοούν την κακοδιοίκηση και διαφθορά στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ασθενής η υγεία λόγω διαφθοράς

«Δυσεπίλυτο», χαρακτηρίζειο κ. Ρακιντζής το πρόβλημα της διαφθοράς στο τομέα της υγείας. Οπως αναφέρει, «οποιαδήποτε παρέµβαση µπορεί να σταµατήσει τη ροή της προµήθειας του υγειονοµικού υλικού, αλλά ένας λεπτοµερής διασταυρούµενος έλεγχος µεταξύ των προµηθειών, φαρµακευτικών εταιρειών και των παροχών τους προς τους ιατρούς, µπορεί να αποκαλύψει ενδιαφέρουσες υπόγειες διαδροµές µε κατευθυνόµενη συνταγογραφία και διόγκωση της δαπάνης».

Για τα κληροδοτήματα ο Γενικός Επιθεωρητής αναφέρει ότι «καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει καταγραφή τους και να αξιοποιηθούν επωφελώς οι περιουσίες τους, καθώς οι πόροι τους µπορούν να καλύψουν πολλούς τοµείς κυρίως της Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Εκπαίδευσης, αντί να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισµό».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Share |