Πάνω από τις προβλέψεις το έλλειμμα και το χρέος

Από τις συμπληγάδες της αναθεώρησης των στοιχείων του 2009 από τη Εurostat (22 Οκτωβρίου) και της «επιθεώρησης» των στοιχείων του 2010 από την τρόικα (το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου) θα περάσει η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011 που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου και θα ψηφιστεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε στο «Βήμα» ότι το ενδεχόμενο να προταθούν νέα μέτρα από την τρόικα θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία του 2010 και επιβεβαίωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν «προσαρμογές» στον προϋπολογισμό ακόμη και λίγο πριν από την ψήφισή του, παραμονές Χριστουγέννων. «Πρέπει να έχουμε πλήρη στοιχεία για το 2010 για να δούμε τι θα γίνει το 2011» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προανήγγειλε χθες την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 από τη Εurostat στο 14% του ΑΕΠ ή και πάνω από αυτό το ποσοστό. Το χειρότερο σενάριο προβλέπει σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες την εκτίναξη του ελλείμματος του 2009 ακόμη και πάνω από το 15% του ΑΕΠ.

Η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη με συνεχείς επισκέψεις της Εurostat στην Αθήνα και τη συνεργασία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και θα ολοκληρωθεί με την επίσημη ανακοίνωση στις 22 Οκτωβρίου. Η αναθεώρηση επί τα χείρω για το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 7% του ΑΕΠ, επομένως το χρέος του 2009 θα ανέλθει από τα 115,1% του ΑΕΠ σε επίπεδα άνω του 122% του ΑΕΠ. Και πάλι, το χειρότερο σενάριο προβλέπει αναθεώρηση του χρέους μεταξύ 125% και 130% του ΑΕΠ!

Στην πράξη, το αν τελικά θα προταθούν νέα έκτακτα μέτρα από την τρόικα για τις τελευταίες εβδομάδες του 2010, αλλά και νέα μέτρα επιπλέον των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο για το 2011 θα αποφασιστεί σε δύο φάσεις:

Η πρώτη έχει καταληκτική ημερομηνία τη 17η Νοεμβρίου, ημέρα που θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα η διαπραγμάτευση με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ- ΔΝΤ) για το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί την επομένη το πρωί στη Βουλή. Τα στελέχη της τρόικας θα έρθουν στην Ελλάδα τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, και το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου θα συζητήσουν με το οικονομικό επιτελείο τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011 από την Ολομέλεια της Βουλής, παραμονές Χριστουγέννων. Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε μιλώντας στο «Βήμα» ότι η τρόικα αναμένει πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει στο τελικό κείμενο ορισμένες προσαρμογές εφόσον κριθεί αναγκαίο, ακόμη και λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού.

 

 

Πηγή:Το Βήμα

Share |