Όπλα κατά της γήρανσης...

Η γήρανση είναι συνυφασμένη με τη ζωή, αλλά είναι ταυτόσημη έννοια με τη φθορά. Οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη αδυναμία του οργανισμού να αναπλάσει τα κύτταρά του, να αντικαταστήσει δηλαδή τα φθαρμένα ή κατεστραμμένα κύτταρα με καινούρια.

Η επικρατέστερη θεωρία που εξηγεί τη γήρανση σε επίπεδο κυττάρων είναι αυτή του οξειδωτικού στρες. Δηλαδή οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται ως προϊόντα του μεταβολισμού αλλά και από εξωγενείς επιθέσεις (ήλιος, ρύπανση, κάπνισμα κ.α) ‘στρεσάρουν’ τα κύτταρα καταστρέφοντας τις δομές τους (DNA, πρωτεΐνες λιπίδια).
 
 Καλείται λοιπόν ο οργανισμός συνεχώς να επιδιορθώνει βλάβες, να αντικαθιστά τα φθαρμένα υλικά του.
Η γήρανση εξαρτάται λοιπόν από ενδογενείς παράγοντες, δηλαδή την κληρονομικότητα, καθώς η αντίσταση στη φθορά (πόσο καλό επιδιορθωτικό σύστημα διαθέτουμε) είναι θέμα γονιδίων και εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή πόσο εκθέτουμε τον εαυτό μας σε περιβάλλον δυσμενές για τα κύτταρά μας.
 
 Όσον αφορά το δέρμα, ο κύριος εχθρός του είναι ο ήλιος (υπεριώδης ακτινοβολία), ενώ το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης επίσης, επιταχύνουν τη γήρανση.
 
Πώς όμως μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης και να επιμηκύνουμε την περίοδο νεότητας και σφρίγους;
Ειδικά για το δέρμα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το διατηρήσουμε νεανικό όσο περισσότερο γίνεται;

Η σύγχρονη άποψη για την αντιγήρανση υποστηρίζει την ολιστική αντιμετώπιση του οργανισμού από πολλές ειδικότητες, καθώς σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή, οι ορμόνες, η άσκηση, η ψυχολογία.
 Γενικά μέτρα για υγιεινή ζωή με αποφυγή των εξωγενών βλαπτικών παραγόντων και συχνή άσκηση οπωσδήποτε βοηθούν.
 
 Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, της κατάθλιψης, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή ορμονών εκεί που χρειάζεται βοηθούν στη διατήρηση της νεότητας. Ειδικά για το δέρμα, η σύγχρονη δερματολογία προσφέρει ως όπλα, θεραπείες που στοχεύουν σε διαφορετικά επίπεδα και ευνοούν τη δυνατότητα για ανάπλαση των συστατικών του.
 
Τα peelings με χρήση οξέων ΑΗΑ, BHA, TCA (τριχλωροξεικο οξυ),κοζικου, αζελαικου,βιταμινης Α, και LHA (λιπουδροξυοξέα),που είναι και τα συνηθέστερα peelings στη δερματολογική πράξη στα ιατρεία. Πρόκειται για επιφανειακά ή και μέσου βάθους, που στοχεύουν στην απομάκρυνση μέρους ή όλης της επιδερμίδας και προάγουν την παραγωγή νέων κυττάρων.
 
 Είναι καλά ανεκτά από σχεδόν όλα τα δέρματα και βελτιώνουν και την ακμή , και τις δυσχρωμίες.
Ισοδύναμο με τα peelings είναι το microdermabrassion, που η απολέπιση προκαλείται με εκτόξευση μικροκρυστάλλων, η με την νεότερη εκδοχή το μηχάνημα FACE UP (που ταυτόχρονα κάνει μασάζ  τονώνοντας τους μύες του προσώπου και τ την μικροκυκλοφορία του αίματος).
 
Η μεσοθεραπεία, τεχνική που χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στο εξωτερικό είναι σημαντικό όπλο αντιγήρανσης.Πρόκειται για τεχνική κατά την οποία, με πολλαπλούς νυγμούς με ειδική μικρή βελόνα παρέχονται στο δέρμα βιταμίνες, ανόργανα, άλατα, αντιοξειδωτικές ουσίες, υαλουρονικό οξύ. Δημιουργείται έτσι στα κύτταρα του δέρματος το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπλασή τους.
 
Χρησιμοποιείται για ενυδάτωση, λάμψη, αντιοξειδωση, αντιγηρανση. Επίσης χρησιμοποιείται για σύσφιξη προσώπου, λαιμού, σώματος. Ακόμα είναι ιδανική θεραπεία για την κυτταρίτιδα και την μείωση πόντων. Η ηλιοφάνεια δεν είναι αντένδειξη για αυτή τη θεραπεία.
 
Τα λέιζερ φωτοανάπλασης στοχεύουν βαθύτερα στο υποκείμενο της επιδερμίδας χόριο. Ενεργοποιούν τους ινοβλάστες να παράγουν κολλαγόνο, προάγοντας έτσι τη σύσφιξη. Συνδυάζονται ιδανικά με θεραπείες επιφάνειας δέρματος (μεσοθεραπεία ή peelings). Υπάρχουν πολλά είδη λέιζερ Nd:yaG, erbium, fractional, καθώς και το σύστημα IPL και οι ραδιοσυχνότητες (thermage) που κάνουν φωτοανάπλαση.
 
 Απαιτούνται επαναληπτικές θεραπείες ανάλογα με το είδος του συστήματος που χρησιμοποιείται.
Σε κάποια συστήματα απαιτείται φωτοπροστασία. Τέλος, η διόρθωση των ρυτίδων με εμφυτεύματα υαλουρονικόυ οξέως ή με ΒΟΤΟΧ συντελεί ώστε να μη βαθαίνουν οι ρυτίδες με το πέρασμα του χρόνου και δίνουν επιπλέον άμεσα νεανική όψη. Χρειάζονται επανάληψη ανά 4-6 μήνες το ΒΟΤΟΧ και 6-8 μήνες τα ‘γεμίσματα’ με εμφυτεύματα υαλουρονικόυ οξέος.
 
 Να σημειωθεί ότι το υαλουρονικό είναι το μόνο εμφύτευμα που καθώς απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό είναι ασφαλέστατο και δεν δημιουργεί κοκκιώματα. Η ηλιοφάνεια δεν είναι αντένδειξη για αυτές τις θεραπείες.
 
Εννοείται ότι η αντιηλιακή προστασία επιβάλλεται για όλες τις εποχές του έτους, ότι το βέλτιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται όταν συνδυάζουμε τις θεραπείες και ότι ο στόχος μας είναι να διορθώνουμε τις μικρές βλάβες για να μη χρειαστεί να καταφύγουμε στο νυστέρι. (ή αυτό να γίνει πολύ πολύ αργότερα).
 
Η χρήση αντιγηραντικών κρεμών, καθώς και αυτών που περιέχουν υαλουρονικό, βοηθούν ώστε να διαρκεί περισσότερο το αποτέλεσμα των θεραπειών μας.
 
Στέλιος Αγγελίδης, Δερματολόγος
Βασ.Σοφίας 86, Αθήνα
Τηλ. 210 7701186
Share |