Ομορφιά: Ποιος ο ρόλος της διατροφής;

Η γνωστή ρύση «είσαι ό,τι τρως» προφανώς δεν έχει προκύψει τυχαία, αφού εκτός από τη θετική ή αρνητική επίδραση που έχουν τα διάφορα συστατικά των τροφών σε παραμέτρους της υγείας μας, φαίνεται πως στη διατροφή κρύβεται και το μυστικό για καλή εξωτερική εμφάνιση. Τι θα πρέπει λοιπόν να τρώμε για…

 
      …φρέσκια και υγιή επιδερμίδα;
Το δέρμα μας, για να διατηρεί την ελαστικότητά του, έχει ανάγκη από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε (ελαιόλαδο, διάφορα σπορέλαια, ξηροί καρποί) και C (φρούτα και λαχανικά, κυρίως εσπεριδοειδή), αφ’ ενός γιατί προστατεύουν το δέρμα μας από την οξειδωτική φθορά που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία, αφ’ ετέρου επειδή η βιταμίνη C παίζει ρόλο-κλειδί στη σύνθεση κολλαγόνου. Εξίσου σημαντικό είναι και το β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που εμφανίζει φυσική φωτοπροστατευτική δράση και το βρίσκουμε στα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως για παράδειγμα στο καρότο.
 
      … γερά και λαμπερά μαλλιά;
Ο ψευδάργυρος, ένα στοιχείο που βρίσκουμε κυρίως στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά, και στα θαλασσινά, αποτελεί από τα βασικότερα συστατικά που μας διασφαλίζουν ότι … θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο! Επιπλέον, ο χαλκός (όσπρια και ξηροί καρποί, μαύρη σοκολάτα) προλαμβάνει την τριχόπτωση, ενώ η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α(γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγά) είναι αναγκαία για την ομαλή έκβαση του φυσιολογικού κύκλου ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής.
 
      Για δυνατά και ανθεκτικά νύχια
Το ασβέστιο, το οποίο προσλαμβάνουμε πρωτίστως μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων, αναγνωρίζεται ως ένα από τα βασικότερα μεταλλικά στοιχεία για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας των νυχιών. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η ελλιπής κατανάλωση πρωτεΐνης και ψευδαργύρου σχετίζονται με την εμφάνιση άσπρων στιγμάτων στα νύχια.
 
 
Βίκυ Πυρογιάννη MSc
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Share |