Το Όμικρον Μεζέ σε νέα τροχιά με σεφ τον Μιχαήλ Ζάχαρη!

Έχω πολλές φορές αναρωτηθεί μήπως και η αρχιτεκτονική του οικήματος που φιλοξενεί ένα εστιατόριο μπορεί να επηρεάσει τη «μοίρα» του.  Γιατί κάτι τέτοιο νομίζω πως θα πρέπει να συνέβη αρχικά με το ομολογουμένως εντυπωσιακό κτίριο που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα George Christie (Γιώργου Χριστούλα), το οποίο στεγάζει το Όμικρον ΜεΖέν.

Θέλετε να το αποδώσετε στις ξύλινες σκεπές του, που θυμίζουν τα χαρακτηριστικά maisons a colombages της Αλσατίας και βρίσκονται σε δυναμική αντιπαράθεση με τις γυάλινες επιφάνειες του κτιρίου, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σύνολο το οποία μοιραία γεννά προσδοκίες για μια αντιστοίχως μεταμοντέρνα, βόρεια κουζίνα; Θέλετε να συνυπολογίσετε και τους καλαίσθητους και μάλλον minimal εσωτερικούς χώρους του, που μοιραία μας προδιαθέτουν για ένα πιο casual dining;

Κάτι από όλα αυτά θα πρέπει να συνέβαλε στις πολλαπλές αλλαγές πλεύσης (και διακοσμητικό lifting), που προηγήθηκαν μέχρι να σταθεροποιηθεί το εστιατόριο στο σημερινό του πρόσωπο. Δοκιμάζοντας, όμως, τα πιάτα που υπογράφει ο Γρηγόρης Χέλμης, του βολιώτικου ΜεΖέν, μαζί με τον σεφ Μιχαήλ Ζάχαρη, που από τα τέλη Φεβρουαρίου βρίσκεται σταθερά, στην κουζίνα μπορώ να πω πως αυτά τα «σαράντα κύματα» άξιζαν με το παραπάνω τον κόπο και πως η περιοχή απέκτησε εντέλει αυτό που της έλλειπε από άποψη εστίασης: Ένα αξιολογότατο σύγχρονο μεζεδοπωλείο, για το οποίο ο όμιλος Καστελόριζο, θα πρέπει να νιώθει περήφανος.

Με το που άρχισαν να καταφθάνουν στο τραπέζι μας οι πρώτοι θαλασσινοί και στεριανοί μεζέδες κατάλαβα πως κάτι καλό μας περίμενε. Ήταν η πρώτη φορά που έτρωγα από τα χέρια του Μιχάλη Ζάχαρη και πρέπει να πω πως εκτίμησα την αίσθηση των αναλογιών και την ακρίβεια των ψησιμάτων του. Αρχίσαμε με τις απίστευτα λιχούδικες μπρουσκέτες ψητού ταραμά κι ακολούθησε ένας καταιγισμός από νόστιμους μεζέδες, όπως το καπνιστό χταπόδι με φάβα από ρεβίθια, τα καπνιστά μύδια γκρατέν, ο ψητός αλλά και ζουμερός κολιός με φρέσκο κρεμμυδάκι και ντοματάκι. Εννοείται πως δεν έλλειψαν και τα ιδιαίτερα παστά και τα καπνιστά, που αποτελούν πλέον σήμα κατατεθέν της κουζίνας του Γρηγόρη Χέλμη:

Χειροποίητο σύγλινο, προσούτο αγριογούρουνο και προσούτο ζυγούρι, που ετοιμάζονται και καπνίζονται στο εστιατόριο. Από τα πιάτα που μπορούσε να πάρει κανείς ως κυρίως παρόλο που εμείς τα μοιραστήκαμε βρήκα απολαυστικό το κοκορέτσι με «γέμιση» θράψαλο και το γύρο τόνου. Το πιάτο για το οποίο να θέλω να ξαναγυρίσω στη Νέα Ερυθραία είναι εκείνες οι γαρίδες Αμβρακικού σπετζοφάι, οι οποίες θεωρώ πως δίνουν και το στίγμα της ευφάνταστης κουζίνας του κατασταλαγμένου Όμικρον ΜεΖέν.

Info: Δρόσου 1 & Αίγλης, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6202475, 25-30 € /άτομο με το ποτό, Ανοιχτά και μεσημέρι. Κλειστά Δευτέρα.

Share |