Οι εξαγγελίες Ραγκούση για τις αλλαγές στο Δημόσιο

Το νέο μισθολόγιο και οι αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο νέος νόμος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι συμβασιούχοι και οι προσλήψεις στο Δημόσιο, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και η αξιοκρατία στο Δημόσιο, ήταν τα κυριότερα θέματα που παρουσίασε σε συνέντευξή του στο MEGA, o Υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλ. Διακυβέρνησης, κ. Γιάννης Ραγκούσης, αφήνοντας μας -υποψιασμένους όμως- για την ερχόμενη βδομάδα, την παρουσίαση οικονομικών στοιχείων που αφορούν στους Ο.Τ.Α., που όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ραγκούσης θα μας εκπλήξουν... Δυσάρεστα, θα προβλέψουμε εμείς...

Nέο μισθολόγιο και αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο
«Αλλαγές θα γίνουν πολύ σύντομα, όπως σύντομα θα ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση για μία σειρά από μεγάλες αλλαγές-τομές που θα γίνουν στο δημόσιο. Το νέο πειθαρχικό δίκαιο με το οποίο προσδοκούμε να σταματήσει η ατιμωρησία στο δημόσιο είναι μία από αυτές. Το νέο μισθολόγιο οπωσδήποτε.

Είμαστε με το Υπουργείο Οικονομικών σε μία αρκετά καλή φάση προετοιμασίας. Πιστεύω, ότι θα έχουμε τις επόμενες βδομάδες οριστικοποιήσει το βασικό πλαίσιο των επιλογών, των εναλλακτικών λύσεων.

Μέσα στο καλοκαίρι είναι ο στόχος το νέο μισθολόγιο να έχει θεσμοθετηθεί, να έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο και νομίζω, ότι είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος.

Το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων είναι κρίσιμο θέμα. Έχουμε αυτή τη στιγμή προετοιμάσει μια σειρά από αλλαγές που πιστεύουμε ότι θα δώσουν νόημα, πράγμα που αξίζει, στους χιλιάδες έντιμους δημόσιους υπαλλήλους να συνεχίζουν να είναι έντιμοι και ευσυνείδητοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Θα αλλάξουν τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Αυτή τη στιγμή ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελείται από 3 οι οποίοι είναι διευθυντικά στελέχη του ίδιου του Οργανισμού, του ίδιου του φορέα και 2 εκπροσώπους των εργαζομένων. Είναι εκλεγμένοι για αυτό τον σκοπό. Δεν νομίζω ότι απαγορεύεται κάποιος να είναι ταυτόχρονα και συνδικαλιστής, αλλά εν πάση περιπτώσει, είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Αυτό θα αλλάξει ριζικά, γιατί θα είναι 3 οι οποίοι θα είναι είτε Ανώτατος Δικαστικός, είτε Νομικοί Σύμβουλοι του κράτους και 2 Διευθυντικά στελέχη από άλλα Υπουργεία, κατόπιν κληρώσεως.»

Νόμος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
«Κατ΄ αρχήν κάτι που αλλάζει από τη γέννηση της προσπάθειας είναι το εξής, ότι μαζί με το νόμο, εμείς στις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε και το επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής του νόμου, όταν αυτός με το καλό και αφού στη τελική του εκδοχή διαμορφωθεί μέσα στο Κοινοβούλιο, εννοείται αυτό, με τη συμβολή όλων των Βουλευτών.

Το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο, το οποίο στη πραγματικότητα θα είναι η πρακτική εφαρμογή του νομοσχεδίου, θα δώσει τη δυνατότητα στο πολίτη, μία δυνατότητα που σήμερα δεν έχει, να παίρνει ηλεκτρονικά από το σπίτι του, από τον υπολογιστή του μία σειρά από υπηρεσίες που σήμερα, στην καλύτερη περίπτωση για τον πολίτη πρέπει ο ίδιος να φύγει από το σπίτι του να πάει στα Κ.Ε.Π.

Η δημόσια διοίκηση θα μπει στην εποχή του ηλεκτρονικού εγγράφου, το οποίο θα έχει πια νομική υπόσταση μετά τη ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. Δηλαδή, θα λέμε αυτό το κατέβασα από τον υπολογιστή μου, το έγκυρο έγγραφο το έχει η υπηρεσία, άρα δεν μπορεί αυτό το πράγμα με καμιά απολύτως δυσκολία να μην διασταυρωθεί όποτε χρειάζεται για τη γνησιότητά του και άρα από εκεί και μετά.

Δεν θα χρειάζεται πια να καταφεύγει κανείς σε κανένα τρίτο για να του πιστοποιήσει το γνήσιο της υπογραφής ή το γνήσιο αντίγραφο ενός δημόσιου εγγράφου.

Πολλές επιχειρήσεις σήμερα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θέλουν να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό του δημοσίου, γιατί κάθε φορά πρέπει τα ίδια και τα ίδια πιστοποιητικά να τα υποβάλλουν και να τα επανυποβάλλουν. Αυτό επίσης καταργείται. Γιατί θα μπορεί ηλεκτρονικά πια το δημόσιο να κρατάει στο αρχείο του με ηλεκτρονικό τρόπο όλα τα στοιχεία που προσκομίζει μία επιχείρηση και άρα αυτή κάθε φορά ελάχιστα μόνο να βεβαιώνει.»  

Διεύρυνση ωραρίου σε Δημόσιες Υπηρεσίες
«Από το Φθινόπωρο δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν και το απόγευμα (Δευτέρα και Τετάρτη), παίρνοντας πρώτα, απόψεις των πολιτών. Η εργασία θα είναι υποχρεωτική κατά τις ώρες αυτές. Δεν μπορεί να είναι εθελοντική.

Από τις 37,5 ώρες την εβδομάδα θα πάμε στις 40, εντός των σημερινών μισθολογικών αποδοχών. Είναι απόφαση της κυβέρνησης. Είναι κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε.»  

Αξιοκρατία στο Δημόσιο
«Αλλάξαμε ριζικά το νόμο για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Δεν υπάρχει εδώ και 1,5 χρόνο καμία ρουσφετολογική, πελατειακή πρόσληψη.

Σχετικά με την προαγωγή διευθυντών, για πρώτη φορά στη δημόσια διοίκηση όλες οι επιλογές έχουν γίνει με αντικειμενικά κριτήρια. Δεν έχει επέμβει ούτε ένας Υπουργός στην επιλογή ενός Διευθυντή του Υπουργείου του.» 

Συμβασιούχοι
«Έχουμε πάρει απόφαση φέτος να προσλάβουμε 15% λιγότερους συμβασιούχους. Δηλαδή να προσλάβουμε περίπου 60.000 συμβασιούχους. Ξέρετε τί κόστος έχουν αυτοί οι 60.000 συμβασιούχοι; Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.» 

Προσλήψεις στο Δημόσιο
«Αυτή τη στιγμή έχουμε στο πλαίσιο του 1 προς 5 εγκρίνει περίπου 1100 προσλήψεις για το 2011, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αφορά τον τομέα της υγείας, όπως επίσης στον τομέα της υγείας αφορά και το μεγαλύτερο μέρος των μετατάξεων που πραγματοποιούνται από τις ΔΕΚΟ, μιλώντας πάντα για διοικητικό προσωπικό.

Ήδη από την πολιτική που κάνουμε στο πλαίσιο του 1 προς 5 για το 2011, ενώ επρόκειτο να προσλάβουμε 10.600 ως μάξιμουμ για το 2011, θα κλείσουμε τη χρονιά με πολύ λιγότερους.»

Πηγή: www.poli-politiki.gr

Share |