Οι διατροφικές ανάγκες των φοιτητών στην εξεταστική περίοδο

Οι φοιτητές αποτελούν μία ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς, ενώ έχουν υψηλές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά λόγω αυξημένων πνευματικών απαιτήσεων και έντονου άγχους, συνηθίζουν να μην τρέφονται σωστά.

Από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τους φοιτητές είναι ο σίδηρος, το μαγνήσιο, αλλά και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, οι φοιτητές θα πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά επαρκείς ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το καροτένιο και το σελήνιο, τα οποία θα τους βοηθήσουν να οχυρώσουν τον οργανισμό τους ενάντια στο οξειδωτικό στρες που προκύπτει από το άγχος. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η αύξηση της οστικής πυκνότητας συνεχίζεται και μετά την ενηλικίωση, συνεπώς οι φοιτητές έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο αλλά και βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
 
Αξίζει να κάνουμε ξεχωριστή αναφορά στο ginseng, το οποίο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από τους πιο πολύτιμους συμμάχους των φοιτητών σε περιόδους εξεταστικής και έντονου διαβάσματος. Πρόκειται για μία ρίζα με έντονη τονωτική, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Εκτός του ότι βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση ορισμένων βιταμινών, η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης.
 
Θυμηθείτε τέλος: η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή πνευματική λειτουργία. Ακόμη και μια αφυδάτωση της τάξης του 3% μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στη σωματική όσο και στη νοητική μας απόδοση. Πηγές ενυδάτωσης σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις αποτελούν όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως το νερό, το γάλα, οι χυμοί, το τσάι, η σόδα, τα αναψυκτικά, ακόμα και ο καφές. Προσοχή στο αλκοόλ γιατί η υπερκατανάλωσή του μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών.
 
Βάσσια Μανίκα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
Share |