Ο τρόπος που τηγανίζουμε κάνει τη διαφορά στις θερμίδες

Ο τρόπος μαγειρέματος αποτελεί έναν βασικό παράγοντα στην σύγχρονη προσέγγιση του τεράστιου προβλήματος της παχυσαρκίας, καθώς μπορεί να επηρεάσει δραματικά το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνουμε.

Μια μεγάλη κατηγορία συνταγών που οι περισσότεροι αποκλείουμε από το διαιτολόγιό μας όταν θέλουμε να προσέξουμε το βάρος μας είναι τα τηγανιτά φαγητά και όχι άδικα, αφού έχουν κατά γενική ομολογία πολλές θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο, αν το τηγάνισμα γίνεται στο σπίτι μας με αγνά υλικά, τότε ακόμα και τα τηγανιτά φαγητά μπορούν να ενταχθούν πιο άνετα σε μια δίαιτα αδυνατίσματος. Απλά θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν τα ακόλουθα:

• Να θυμάστε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία τηγανίσματος, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού απορροφάται από το τρόφιμο και τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμιδική του αξία.
• Μια σημαντική παράμετρος είναι το είδος το λαδιού και ο χρόνος χρησιμοποίησης του. Το ελαιόλαδο είναι πιο ανθεκτικό από τα σπορέλαια, γι’ αυτό και είναι το προτιμώμενο λάδι για τηγάνισμα.
• Μην τηγανίζετε στο ίδιο λάδι πολλές φορές., ακόμη κι αν είναι ελαιόλαδο.
• Έχει βρεθεί ότι οι ψιλοκομμένες πατάτες έχουν διπλάσιο ποσοστό λίπους από τις χοντροκομμένες και αν μάλιστα μετά το τηγάνισμα τις στραγγίξουμε σε χαρτί κουζίνας το λίπος πέφτει στο 5% περίπου. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο, τότε οι πατάτες τηγανιτές αποκτούν μια πιο θρεπτική διάσταση, ενώ πλέον κυκλοφορούν στην αγορά και συσκευές οι οποίες τηγανίζουν μόνο με 1 κουταλιά λάδι, βοηθώντας μας να εντάξουμε τα τηγανιτά φαγητά σε ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Βίκυ Πυρογιάννη MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.nutrimed.gr

Share |