Ο συνδυασμός «Πειραιάς Πολιτών Kαθαρή Συμφωνία» ξεκίνησε δυνατά τη δημιουργική πορεία του

Με τον Πολυχώρο «Απόλλων» των 4.500 τ.μ. να αποδεικνύεται μικρός για να χωρέσει τους χιλιάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μίχας  παρουσίασε χθες, Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, σε ανοιχτή εκδήλωση, το όνομα, το σήμα και τις αρχές του συνδυασμού με τον οποίο θα διεκδικήσει στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 την εμπιστοσύνη των Πειραιωτών.

 «Πειραιάς Πολιτών – Καθαρή Συμφωνία» είναι η ονομασία του συνδυασμού που ξεκίνησε δυναμικά τη δημιουργική πορεία του, με έμβλημα ένα καράβι, μπλε σαν τη θάλασσα του Πειραιά, πορτοκαλί σαν την ανατολή της καινούργιας μέρας και το Δημοτικό θέατρο στο πράσινο φουγάρο του να συμβολίζει ένα διαφορετικό αύριο για το πρώτο λιμάνι της χώρας, με κινητήρια δύναμη τον πολιτισμό και το περιβάλλον και πλοηγό τον πολίτη.
 
H εκδήλωση στον Πολυχώρο «Απόλλων» άρχισε με ένα ταξίδι στο συμβολικό κόσμο του συνδυασμού, μέσα από ολιγόλεπτο βίντεο παρουσίασης του σήματός του, ενώ στη συνέχεια τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μίχα προλόγισε η κα Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Η κα Λαμπράκη-Πλάκα μίλησε με θέρμη για τη σχέση ειλικρινούς και δυνατής φιλίας που τη συνδέει με τον Νομάρχη Πειραιά και υποψήφιο δήμαρχο της πόλης, σχέση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εθνικής Πινακοθήκης και της Νομαρχίας Πειραιά για την ανέγερση του Μουσείου Καπράλου στην Αίγινα και η οποία, όπως τόνισε, της έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσει βαθύτερα τον άνθρωπο του πολιτισμού, της τέχνης και κυρίως της πράξης και της δράσης, Γιάννη Μίχα. Απευθυνόμενη τέλος, στον ίδιο, ευχήθηκε να είναιεπόμενος δήμαρχος του Πειραιά και δεσμεύτηκε ότι Εθνική Πινακοθήκη θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο το πολιτιστικό του όραμα και έργο.
 
«Ευχαριστώ την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα για τα λόγια της μα πάνω απ’ όλα για την πολύτιμη συνδρομή της σ’ αυτό που αύριο, με τη θέληση του πειραϊκού λαού, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον Πειραιά, το μεγάλο λιμάνι της χώρας μας: Μια πρωτεύουσα του Πολιτισμού. Μια πρωτεύουσα με ποιότητα, με ταυτότητα, με δημιουργικότητα, με ελκυστικότητα» ήταν τα πρώτα λόγια του υποψηφίου δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μίχα που δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή του για την ζεστή αγκαλιά που του επεφύλασσαν οι πολίτες του Πειραιά από όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους.
 
Αναφερόμενος στη πρόταση και δέσμευσή του για τον Πειραιά και τις αρχές με τις οποίες ο συνδυασμός «Πειραιάς Πολιτών – Καθαρή Συμφωνία» αναλαμβάνει την ευθύνη να διοικήσει την πόλη και να διαχειριστεί τα προβλήματά της, ο κ. Μίχας τόνισε ότι στόχος αλλά και προσωπικό του στοίχημα είναι από το πρώτο χρόνο της δημαρχιακής θητείας του κάθε γωνιά, κάθε γειτονιά, κάθε κοινωνική ομάδα του Πειραιά, οι επιχειρήσεις, τα εμπορικά καταστήματα, οι εργαζόμενοι, η ναυτιλία να έχει εισπράξει με ορατά αποτελέσματα τη δράση του δήμου και των υπηρεσιών του. «Να αισθανθούν» όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά,  «τη διαφορά που κάνει μια συλλογική προσπάθεια αποφασισμένων ανθρώπων που πιστεύουν σ΄ αυτά που λένε και ξέρουν να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά ανέφερε στη συνέχεια ότι η πόλη χρειάζεται να κάνει την επανάσταση του αυτονόητου και το αιτιολόγησε παρουσιάζοντας 10 + 1 τέτοιες περιπτώσεις :
 • Αποτελεσματική αποκομιδή των σκουπιδιών και καθαριότητα της πόλης, από το κέντρο έως την πιο απομονωμένη γειτονιά.
 • Αναζωογόνηση κάθε κήπου, κάθε πάρκου, κάθε πλατείας της πόλης, όπως είναι ο Τινάνειος Κήπος, το άλσος του Προφήτη Ηλία, το Πάρκο Δηλαβέρη.
 • Αισθητική αναβάθμιση των hot point περιοχών περιπάτου και αναψυχής του Πειραιά, όπως το Πασαλιμάνι, το Μικρολίμανο, η Μαρίνα Ζέας, η Πειραϊκή, η Φρεατίδα, ώστε να ξαναγίνουν σημείο συνάντησης των Πειραιωτών και πόλος έλξης για τους επισκέπτες.
 • Σύνδεση του λιμανιού με την πόλη, την αγορά της, τους κατοίκους της και τις προοπτικές τους.
 • Μεταβολή της Ακτής Μιαούλη σε χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο Πειραιάς μπορεί να ξαναγίνει η καρδιά της Ελληνικής Ναυτιλίας.
 • Ανάδειξη του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό, εμπορευματικό και διοικητικό κέντρο με άμεση επέκταση των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, με υλοποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με ολοκλήρωση της Λ. Ανδρέα Παπανδρέου, με αξιοποίηση των τριών κτιρίων-φαντασμάτων της πόλης: τον Πύργο, το γιαπί της Ραλλείου, τη Βίλα Ζαχαρίου.
 • Διεκδίκηση της παραμονής και φιλοξενίας μέρους έστω των 1,5 εκατομμυρίων επιβατών κρουαζιέρας που επιλέγουν κάθε χρόνο την Ελλάδα για ταξίδια θαλάσσιας και όχι μόνο αναψυχής.
 • Αύξηση της τουριστικής κίνησης με κατασκευή νέων σύγχρονων υποδομών, συνεδριακών κέντρων, ξενοδοχείων και την προώθηση νέων τουριστικών προϊόντων.
 • Ανάδειξη των χαμένων αρχαιοτήτων της πόλης με το πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά και αναγέννηση του διαχρονικού συμβόλου της πόλης, του Δημοτικού Θεάτρου.
 • Ενίσχυση της οικονομικής, επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητας του Πειραιά με υποδομές, όπως μια νέα πρότυπη Αγορά αντάξια των δυνατοτήτων και των προοπτικών της πόλης.
 • Ανάπτυξη αποτελεσματικών δικτύων αλληλεγγύης και προστασίας σε συνεργασία με την Πειραϊκή Εκκλησία, με κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά πολυιατρεία, ξενώνες αστέγων, με νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με Ειδικό Γραφείο ΑμεΑ υπαγόμενο απευθείας στο Δήμαρχο.
   
     Ο κ. Μίχας τόνισε ότι εχέγγυα που θα φέρουν την επιτυχία στη νέα αποστολή του για την αναμόρφωση του Πειραιά και των δημοτικών υπηρεσιών του, είναι η οκταετή διοίκηση της Νομαρχίας Πειραιά που την καθιέρωσαν στη συνείδηση των πολιτών για την συνετή, διαφανή και αποτελεσματική διαχείρισή της αλλά και ο ίδιος ο «Καλλικράτης» που εκσυγχρονίζει τις δομές αυξάνει τις αρμοδιότητες, επιβάλλει τη διαφάνεια, φέρνει το δήμο ακόμα πιο κοντά τον πολίτη.

«Όπως πετύχαμε στη Νομαρχία τα μικρά και μεγάλα «θαύματα» που περιέχει ο απολογισμός μας, τα μικρά και μεγάλα έργα που συνόδευσαν τη θητεία μου, τα χρέη των εκατομμυρίων που καταφέραμε να μηδενίσουμε μέσα σε δύο τετραετίες, έτσι οφείλουμε και πάλι να πετύχουμε. Γνωρίζουμε και τα κατατόπια και τις κακοτοπιές. Έχουμε φτιάξει μια μεγάλη, δυνατή και αποφασισμένη ομάδα. Και όπως ξέρετε όλοι, οι μεγάλες ομάδες του Πειραιά δεν χάνουν! Κι αν χάσουν μια φορά, τελικά πάντα χτυπάνε πρωτάθλημα!, ανέφερε ο κ. Μίχας, αποσπώντας από τους παριστάμενους το θερμό τους χειροκρότημα, τους οποίους και κάλεσε, όπως και κάθε δημότη του μεγάλου λιμανιού, σε μια καθαρή συμφωνία. «Μια καθαρή συμφωνία όπως θέλουμε να κάνουμε την πόλη μας. Μια καθαρή συμφωνία όπως ταιριάζει στους Πειραιώτες, στην αξιοπρέπειά τους, στην ντομπροσύνη τους, στη «μαγκιά» και το φιλότιμο τους, στην ιστορία τους, στις προοπτικές τους. Μια συμφωνία που ενώνει κάθε πολίτη του Πειραιά και βάζει πάνω απ’ όλους μας την πόλη που αγαπάμε!».

Ο κ. Μίχας παρουσίασε χθες 27 δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του και ηλικιακά κινούνται κάτω από τα 40 έτη. Συγκεκριμένα:
 • Τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους Γεράσιμο Αγγελετάκη, Μηνά Περαματζή, Κομνηνό Σακέλλη, Μάρα Κουκουδάκη, Σήφη Βουράκη, Γιώργο Κοντάκο, Δημήτρη Αξαρλή, Χριστίνα Νομικού, Κων/νο Γαλανάκη, Μαρία Μανωλάκου, Ευαγγελία Αλεξανδράτου-Κουρέλη, Βασίλη Κουκά, Ελένη Κούβαρη, Πέτρο Σακελλαρίου και Μιχάλη Δαβάκη.
 • Τους υποψήφιους διαμερισματικούς Κων/νο Χαμηλό, Γιώργο Μαγιάτη, Αικατερίνη Κακαλιούρα, Ανθή Γιαννελοπούλου, Αλέξανδρο Καραβή, Αθανάσιο Μακρή, Αναστάσιο Καλαφάτη, Αντώνιο Κωνσταντουδάκη, Ιωάννη Ελεύθερο, Αναστάσιο Γεωργίου, Aleκsander Gjoka, και Νικόλαο Κούβαρη.
Όλοι νέα παιδιά, με προσόντα και εφόδια, με επιστημονική επάρκεια και κοινωνική προσφορά οι οποίοι, όπως τόνισε ο κ. Μίχας, προσωποποιούν τη ριζική ανανέωση του συνδυασμού του, μια ανανέωση που είναι αναγκαία για ένα ξεκίνημα με ορμή, ανανέωση και αξιοπιστία.

Την επίσημη εκδήλωση παρουσίασης του ονόματος, του σήματος και των αρχών του συνδυασμού «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία»τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Νήφων Καπογιάννης ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιά, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, οι Υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, η αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος και ο Γενικός Γραμματέας του ίδιου υπουργείου Δημήτρης Στεφάνου, ο Νομάρχης Αθηνών και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο Νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης, ο  Δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, ο πρ. υπουργός Σταύρος Σουμάκης, ο πρ. Νομάρχης Πειραιά Χρήστος Φωτίου, ο πρ. δήμαρχος Κερατσινίου Δημήτρης Σαράφογλου, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννης Μώραλης, αντινομάρχες, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι Πειραιά, εκπρόσωποι του αθλητισμού, του καλλιτεχνικού και πνευματικού χώρου  και πλήθος κόσμου.

 

Share |