Ο Πειραιάς πετά την ανακύκλωση στα σκουπίδια

Μια απίστευτη ιστορία περιβαλλοντικής υποβάθμισης συμβαίνει σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο πυκνοκατοικημένους δήμους της χώρας, τον Πειραιά, με θύματα όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες. Η Real planet αποκαλύπτει με αποκλειστικές φωτογραφίες από κεντρικούς δρόμους της πόλης πώς τα ίδια απορριμματοφόρα του δήμου μαζεύουν και τα σκουπίδια και το περιεχόμενο των κάδων ανακύκλωσης, οδηγώντας εκατοντάδες τόνους πλαστικού, χαρτιού, γυαλιού και αλουμίνιου στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Μάρτυρες του απαράδεκτου αυτού σκηνικού, για μια σύγχρονη πόλη με μόνιμο πληθυσμό που ξεπερνά τα 160.000 άτομα, είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι, που παρακολουθούν καθημερινά τι συμβαίνει, απογοητεύονται και, όπως αποδεικνύεται, εν τέλει «γυρνούν την πλάτη» στην ανακύκλωση.

Μαρτυρίες

«Πιο παλιά δεν γινόταν καθόλου ανακύκλωση στον Πειραιά. Οι μπλε κάδοι μπήκαν για πρώτη φορά στη γειτονιά μου περίπου πριν από ενάμιση χρόνο. Στην αρχή, μάλιστα, περνούσε ξεχωριστό απορριμματοφόρο για τα σκουπίδια και τα ανακυκλώσιμα, αλλά αυτό κράτησε για δύο μήνες το πολύ κι από τότε δεν ξαναπέρασε φορτηγό της ανακύκλωσης. Μόνο ένα σκουπιδιάρικο έρχεται, που μαζεύει μπροστά στα μάτια όλων και τους μπλε και τους γκρι κάδους μαζί», καταγγέλλει ο Στέφανος Πολυκανδριώτης, κάτοικος της οδού Αντωνίου Θεοχάρη στην Καλλίπολη, προσθέτοντας: «Εχω δει κάποιες ελάχιστες φορές να περνά ένα λευκό φορτηγό ανακύκλωσης, αλλά χωρίς να ακουμπά τους μπλε κάδους, απλώς περνάει».

«Κανένα νόημα»

«Κάθε ημέρα βλέπουμε τι γίνεται με τα σκουπιδιάρικα και δεν έχει αλλάξει τίποτα εδώ και έναν χρόνο. Στην αρχή ο κόσμος διαχώριζε κανονικά τα σκουπίδια σε ανακυκλώσιμα και μη, αλλά πλέον όλοι ξέρουν ότι δεν έχει κανένα νόημα.

Στην Καλλίπολη οι περισσότεροι έχουμε σταματήσει να ανακυκλώνουμε πια», συμπληρώνει ο γείτονάς του Γιάννης Δημητριάδης. Η ίδια κατάσταση συμβαίνει και σε μια άλλη κεντρική περιοχή του δήμου: «Στον λόφο του Βώκου βλέπουμε συνεχώς τα απορριμματοφόρα να συλλέγουν όλους τους κάδους μαζί, είτε έχουν μέσα σκουπίδια είτε υλικά ανακύκλωσης. Ετσι, ακόμη και να θέλει κάποιος να κάνει ανακύκλωση, στην πραγματικότητα δεν μπορεί. Είναι ελάχιστοι αυτοί που εξακολουθούν να ανακυκλώνουν στη γειτονιά», επισημαίνει ο Θάνος Μιχελόγκονας, που κατοικεί στην περιοχή της Αγίας Σοφίας.

«Η μεγαλύτερη ζημιά είναι ότι ο κόσμος δεν θέλει πια να κάνει ανακύκλωση, επειδή του φαίνεται μάταιο. Ο νόμος απαγορεύει τα ίδια απορριμματοφόρα να μαζεύουν ανακύκλωση και σκουπίδια μαζί. Το περιεχόμενο των μπλε κάδων πρέπει να αδειάζει σε ξεχωριστό φορτηγό, το οποίο πηγαίνει υποχρεωτικά στο αρμόδιο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Ο δήμος Πειραιά πρέπει να σταματήσει αυτό που κάνει και να αναλάβει τις ευθύνες του», τονίζουν στην «R» από το αρμόδιο γραφείο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Η ανακύκλωση δεν γίνεται ούτε τώρα, ούτε γινόταν ποτέ, γιατί πολύ απλά δεν είναι προτεραιότητα του δήμου. Εγώ, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζω να μαζεύω τα ανακυκλώσιμα και να τα πετώ στους μπλε κάδους, ενώ ξέρω πολύ καλά πως καταλήγουν στον ΧΥΤΑ και όχι στα κέντρα ανακύκλωσης. Εχω καταγγείλει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά, πάρα το γεγονός ότι έχουμε φωτογραφίες και βίντεο, η δημοτική Αρχή δεν παραδέχεται ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ όλοι το παρακολουθούν καθημερινά», αποκαλύπτει η δημοτική σύμβουλος Πειραιά Μαρία Σταθάκη.

Real.gr

Share |