Ο ιατρικός τουρισμός σε μία 10ετία μπορεί να αποφέρει έσοδα 2 δισ.

Την ανάγκη ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση ιατρικών τμημάτων των νοσοκομείων και η διασφάλιση σημαντικών οικονομικών πόρων εντός της Ελλάδας, υποστηρίζει και ο καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος.

Ο καθηγητής, ο οποίος έχει διατελέσει και Consultant του Ορθοπεδικού Τμήματος Mayo Clinic στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι σήμερα η Ελλάδα διαθέτει ικανό ιατρικό δυναμικό, άρτια υλικοτεχνική υποδομή και ανταγωνιστικές τιμές για την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό, που θα συνδυάσουν τη θεραπεία και αποθεραπεία τους με τις διακοπές τους στη χώρα μας. Οπως σημειώνει ο καθηγητής, για συγκεκριμένες επεμβάσεις στο εξωτερικό δαπανώνται από τους ασθενείς και τους ασφαλιστικούς φορείς χρηματικά ποσά πολλαπλάσια σε σχέση με αυτά που θα απαιτούνταν αν αυτές γίνονταν στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, ασθενής με κακοήθη όγκο του μηρού μετέβη τέσσερις φορές στο εξωτερικό στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για ισάριθμες επεμβάσεις κατά την περίοδο 2002 -2010 και δαπάνησε 250.000 ευρώ μόνο για χειρουργικές επεμβάσεις, όταν για τις αντίστοιχες επεμβάσεις στην Ελλάδα θα απαιτούνταν σήμερα περί τις 35.000 ευρώ. Αλλη ασθενής, με την ίδια πάθηση, δαπάνησε 423.000 ευρώ για τη μετάβαση και την ολοκληρωμένη θεραπεία της στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα το συνολικό κόστος θα ήταν σήμερα 25.000 με 30.000 ευρώ. Αλλά και ασθενής με επιπλοκές έπειτα από αρθροπλαστικές των ισχίων της αντιμετωπίσθηκε στην Ευρώπη με κόστος για το ασφαλιστικό ταμείο της περίπου 400.000 ευρώ όταν η επανεπέμβασή της στο «Αττικόν» κόστισε μόνο 45.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το κύριο κόστος στην Ελλάδα αφορά τα εισαγόμενα εξειδικευμένα υλικά και όχι τις υπηρεσίες υγείας ή τα νοσήλια. Σε περιπτώσεις που δεν απαιτούνται εξειδικευμένα υλικά, το κόστος σοβαρών επεμβάσεων παραμένει εξαιρετικά χαμηλό στην Ελλάδα λόγω των πολύ χαμηλότερων ιατρικών αμοιβών και του κόστους νοσηλείας σε σύγκριση με το αντίστοιχο του εξωτερικού.

Το κόστος

Οπως σημειώνει ο κ. Παπαγγελόπουλος στη Μονάδα Μυοσκελετικής Ογκολογίας της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής στο «Αττικόν» αντιμετωπίζονται τα τελευταία χρόνια βαρύτατα προβλήματα ορθοπεδικών ασθενών. Το κόστος μιας ολοκληρωμένης θεραπείας που περιλαμβάνει χειρουργική θεραπεία, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και αποκατάσταση στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσει το ποσό των 600.000-900.000 ευρώ για έναν ασθενή, ποσό με το οποίο στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται 15 έως 20 ασθενείς με τις ίδιες παθήσεις. Επομένως, η Ελλάδα, με το εξαίρετο κλίμα, την ιστορία της, τα τουριστικά θέρετρα και τα εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα της, θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης και για ασθενείς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των αραβικών χωρών, οι οποίοι σήμερα καταφεύγουν για θεραπεία στις ΗΠΑ ή σε άλλα κέντρα της Ευρώπης με πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Share |