Ο δεκάλογος για γερή καρδιά

Για όσους διερωτώνται αν όντως μια αλλαγή συμπεριφοράς εκ μέρους μας θα μπορούσε πράγματι να αποδειχθεί σωτήρια για την καρδιά μας, η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό «ναι». Βλέπετε, δεν είναι όλες οι στατιστικές για τα καρδιαγγειακά ζοφερές. Αντιθέτως, όλες οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έμφαση στην πρόληψη έχει άμεσα και ορατά αποτελέσματα.

Φινλανδικό θαύμα και ελληνική αποτυχία
Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα της αποτελεσματικότητας της πρόληψης αποτελεί η Φινλανδία, χώρα που το 1979 πλήρωνε τον μεγαλύτερο φόρο θανάτου από στεφανιαία νόσο στην Ευρώπη (183 άτομα για κάθε 100.000 κατοίκους). Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της νόσου οδήγησε σε μια εντυπωσιακή βαθμιαία μείωση της θνητότητας από αυτήν: 118 άτομα για κάθε 100.000 κατοίκους το 1989, 63 άτομα για κάθε 100.000 κατοίκους το 1999, 48 άτομα για κάθε 100.000 κατοίκους το 2005.

Το 1979 η χώρα μας είχε μαζί με την Ισπανία και τη Γαλλία από τα μικρότερα επίπεδα θνητότητας από στεφανιαία νόσο (53 άτομα για κάθε 100.000 πληθυσμού). Ενώ όμως αυτές οι χώρες πέτυχαν να μειώσουν στο ήμισυ το ήδη μικρό ποσοστό τους, «εμείς επιδείξαμε μια αξιοσημείωτη και θλιβερή σταθερότητα», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Βλάσσιος Πυργάκης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στην οποία έδωσε τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη Εuroheart Ρroject. Η εν λόγω μελέτη είχε σκοπό να καταγράψει την καρδιαγγειακή θνητότητα και τις εθνικές πολιτικές πρόληψης στην Ευρώπη και τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: σύμφωνα με τις στατιστικές του 2005, η Ελλάδα δεν βλέπει πια μόνο την πλάτη της Γαλλίας (17 θάνατοι για κάθε 100.000 πληθυσμού) και της Ισπανίας (25 θάνατοι για κάθε 100.000 πληθυσμού), αλλά τώρα πια είμαστε πίσω και από τη Φινλανδία, αφού εμείς έχουμε ακόμη 50 θανάτους από στεφανιαία νόσο για κάθε 100.000 πληθυσμού! Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν το ακόλουθο: «Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ των πολιτικών πρόληψης και της καρδιαγγειακής θνητότητας σε όλες τις χώρες, αλλά σε ορισμένες- όπως στην περίπτωση της Ελλάδας- η σχέση είναι εκπληκτική».

Με άλλα λόγια, το χειρότερο δεν είναι ότι παραμένουμε στάσιμοι στον αριθμό των θανάτων από καρδιαγγειακά, το χειρότερο είναι ότι ακόμη ως χώρα δεν έχουμε λάβει μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Πυργάκη, «με εξαίρεση την Ελλάδα και τη Δανία, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν συντάξει εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τα καρδιαγγειακά, για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας,του σακχαρώδους διαβήτη, της παχυσαρκίας και της πρόληψης του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου» .

Το τσιγάρο της ντροπής
Καθώς το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους βασικότερους πα ράγοντες κινδύνου από καρδιαγγειακά, περιττό να πούμε ότι η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία «στηρίζει τα μέτρα που έχει αποφασίσει το υπουργείο και ζητεί την εφαρμογή τους χωρίς εκπτώσεις» σημείωσε ο κ. Πυργάκης και προσέθεσε ότι «από τη μελέτη Εuroheart προέκυψε το εξής αξιοπρόσεκτο συμπέρασμα:στις βορειοευρωπαϊκές χώρες η μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά αποδόθηκε κατά 58% στην καταπολέμηση των μειζόνων παραγόντων κινδύνου- και κυρίως του καπνίσματος- ως αποτέλεσμα οργανωμένων ενεργειών και πολιτικών που εφαρμόστηκαν και κατά 42% στη βελτίωση της θεραπείας της στεφανιαίας νόσου ή στη δευτερογενή πρόληψη».

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, ένα ακόμη πιο ανησυχητικό φαινόμενο έχει ενσκήψει τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την ολοένα αυξανόμενη παιδική παχυσαρκία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Λεκάκης , «τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί διεθνώς μια σημαντική αύξηση του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα τις ΗΠΑ 20% των παιδιών είναι παχύσαρκα. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έμεινε έξω από αυτόν τον κανόνα και παρατηρούμε ολοένα περισσότερα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά. Η παρατήρηση αυτή μας οδηγεί σε δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον,καθώς από πληθώρα μελετών έχει προκύψει ότι στην πλειονότητά τους τα παχύσαρκα παιδιά θα παραμείνουν παχύσαρκοι ενήλικοι».

 

Πηγή:Το Βήμα
Share |